Vlada je danes uradno potrdila pripojitev sistemskega operaterja distribucijskega elektroenergetskega omrežja SODO k družbi Eles, ki že od konca leta 2022 lastni SODO.

Vlada je danes uradno potrdila pripojitev sistemskega operaterja distribucijskega elektroenergetskega omrežja SODO k družbi Eles, ki je že od konca leta 2022 lastnik SODO.

V postopku pripojitve se vlada, kot edini družbenik Elesa, odpoveduje nekaterim upravičenjem družbenika v primeru pripojitve po zakonu o gospodarskih družbah, kot so zahteve po poročanju, pregledih in reviziji pripojitve.

SODO bo tako po formalni pripojitvi prevzel naloge operaterja elektrodistribucijskega omrežja.

V javnosti so se pojavili pomisleki, da je SODO nepotreben organ, saj večino nalog, ki zadevajo distribucijsko omrežje, opravljajo elektrodistribucijska podjetja.

Družba SODO je bila ustanovljena v skladu z zakonodajo EU, ki zahteva ločitev distribucijske od tržne in proizvodne dejavnosti. Z združitvijo petih obstoječih elektrodistribucijskih omrežij v le dve, eno za zahodni in eno za vzhodni del države, ter poplačilom manjšinskih delničarjev elektrodistributerjev, ki bi družbe postale v 100-odstotni lasti države, se načrtuje olajšanje investiranja v distribucijsko omrežje, ključnega za zeleni prehod. Predvidene so naložbe v distribucijsko omrežje v višini 3,5 milijarde evrov v naslednjih 10 letih.

foto: freepik