Po dveh uspelih in dobro obiskanih srečanjih veterank in veteranov Gasilske zveze Ivančna Gorica smo se v petek, 11. 10. 2024, srečali že tretjič. Letošnje srečanje je bilo v gasilskem sektorju Zagradec na Dolenjskem.

Po dveh uspelih in dobro obiskanih srečanjih veterank in veteranov Gasilske zveze Ivančna Gorica smo se v petek, 11. 10. 2024, srečali že tretjič. Letošnje srečanje je bilo v gasilskem sektorju Zagradec na Dolenjskem.

Po prisrčnem sprejemu in dobrodošlici pri gasilskem domu Zagradec so udeležence pozdravili predsednik komisije za starejše gasilce pri Gasilski zvezi Ivančna Gorica Janez Kastelic in povabil k besedi župana občine Dušana Strnada, ki se je prijazno odzval našemu vabilu. Župan je v svojem nagovoru poudaril hiter razvoj občine, ki je na več področjih v samem vrhu med slovenskimi občinami. Omenil je nekaj zadnjih večjih dosežkov v občini s pogledom v prihodnost, ki je prav tako smelo načrtovana. Poudaril je tudi pomen povezovanja, kar takšno srečanje nedvomno je. Dodal je še, da so gasilci nosilci razvoja krajev in vsem udeležencem zaželel prijeten dan.

Prisotne je pozdravil tudi Božo Knez, član sveta veteranov pri Gasilski zvezi Slovenije in Jure Strmole, predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica, ki je poudaril vse večji pomen gasilstva v času vse več naravnih in drugih nesreč, županu pa se je zahvalil za njegovo podporo gasilstvu v občini. Prisotne sta pozdravila tudi predstavnica starejših gasilcev PGD Sečovlje, ki so se srečanja udeležile na povabilo PGD Stična in predsednik PGD Zagradec.

V dvorani gasilskega doma je sledilo predavanje o demenci, ki je vse bolj pogosta. Kako spoznati demenco in kako se je obvarovati nam je v uro trajajočem  predavanju podrobno predstavila Milena Ilić, dipl. psihologinja iz Centra za krepitev zdravja ZD Ivančna Gorica.

V župnijski cerkvi Marije Brezmadežne nam je Simon Vidic lepo predstavil najpomembnejše dogodke iz zgodovine Zagradca, župnije in fužinarstva. Odmerjeni čas je hitro minil. Sledila je vožnja po slikoviti dolenjski pokrajini do bližnjega Kitnega Vrha. Vzorno urejena vas z dobrimi 100 prebivalci je lahko zgled marsikateri vasi. Vas je poznana tudi po vsakoletni žetvi s srpi, kot so jo poznali naši dedki in babice. V vasi so nas sprejeli prijazni domačini in nam ponudili domače dobrote iz peči in kleti. Seveda smo si ogledali zanimivo zbirko starega kmečkega orodja in drugih starih predmetov na Mohorčičevi domačiji. Slavko Blatnik, gasilec in lokalni turistični delavec, nam je tudi podrobno predstavil vas in Kitensko lužo, manjše jezerce pod vasjo. Z novimi močmi smo se tudi po delu rimske ceste odpeljali proti Valični vasi. Tu smo si najprej ogledali cerkvico sv. Martina, katere pestro zgodovino je predstavil  Simon Vidic. Na poti nazaj v Zagradec smo se ustavili še na Plutovi domačiji, kjer so nas zopet pričakale sladke dobrote in dobra kapljica. Sledila je malica, odličen ričet, ki so ga pripravile in postregle kuharice Osnovne šole Zagradec.

Ob spoznavanju za nekatere nepoznanega dela občine je bilo dovolj časa za obujanje spominov in prijeten klepet z vrstniki. Ni manjkalo pohval udeležencev za lepo organizirano in vsebinsko bogato srečanje. Vsi z nestrpnostjo pričakujemo srečanje v sektorju Višnja Gora, kjer bodo v prihodnjem letu med drugim slavili 150 let gasilstva.

Za letošnje nepozabno srečanje se moramo zahvaliti gasilcem sektorja Zagradec in PGD Zagradec, vaščanom Kitnega Vrha in Valične vasi, Komisiji za veterane pri Gasilski zvezi Slovenije ter Gasilski zvezi Ivančna Gorica.

 

Zapisal: Jože Gros, Član Komisije za starejše gasilce pri GZ Ivančna Gorica

VIR: občina Ivančna Gorica