V VZMD so ogorčeni nad odločitvijo Okrožnega sodišča v Ljubljani, da ne sledi predlogu Združenja za izdajo začasne odredbe ter raje dopusti vpis sklepa o iztisnitvi delničarjev Mercatorja v Sodni register.

SODIŠČE: še ena šokantna sodba - namesto v bran pravici, interesom Slovenije in delničarjem, ki bodo v MERCATORJU oškodovani za preko 126 mio €, sodnica MELITA ŠTEFANČIČ raje v prid FORTENOVA GRUPI in RUSKIM DRŽAVNIM BANKAM


V VZMD so ogorčeni nad odločitvijo Okrožnega sodišča v Ljubljani, da ne sledi predlogu Združenja za izdajo začasne odredbe ter raje dopusti vpis sklepa o iztisnitvi delničarjev Mercatorja v Sodni register. Prav tako so presenečeni nad šokantno novico o prodaji največjega (44 %) ruskega dela FORTENOVA GRUPE ter novice o preboju registrske zapore, ki je odjeknila le nekaj ur po javnem opozorilu s strani VZMD. Slednji sicer izpodbija tako sklep o iztisnitvi, kot tudi sklep o sporni (poslovno nepotrebni) dokapitalizaciji z izključitvijo prednostne pravice manjšinskih delničarjev, brez katere Fortenova Grupa ne bi izpolnila zakonskih pogojev za iztisnitev (VIDEO: https://youtu.be/DSccjqvZiWo).

Okrožna sodnica Melita Štefančič svojo odločitev opravičuje s pojasnilom, da bi »v primeru registrske zapore, predlagatelju in glavnemu delničarju zagotovo nastajala škoda. Manjšinski delničarji imajo namreč izredno nizek delež v osnovnem kapitalu in v nobenem primeru ne morejo enakovredno sodelovati pri upravljanju družbe. Njihov interes je tako izključno ekonomski, vendar pa imajo zakonsko pravico do izpodbijanja sklepov skupščine. Z izpodbijanjem manjšinski delničarji lahko blokirajo upravljanje družbe glavnega delničarja, čeprav iztisnitve iz družbe ne morejo preprečiti.«!?!

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ob tem ugotavlja, da »je Sodnica v bran raje vzela večinskega delničarja - registriranega na Nizozemskem in v večinski lasti dveh ruskih, pretežno državnih bank - in njegove interese, med tem pa preostalih 882 zvestih malih delničarjev, in njihov 10 % lastniški delež razglasila za »izredno nizek delež v osnovnem kapitalu«. Pri tem pa »pozablja«, da bodo ti delničarji z iztisnitvijo oškodovani za preko 126 mio €, seveda pa bo pomembno oškodovan tudi proračun Republike Slovenije, iz katerega tudi sodnica Melita Štefančič dosmrtno prejema svojo lepo plačo!«

»Glede na ocene strokovnih sodelavcev VZMD, bi morala primerna denarna odpravnina znašati vsaj 204,33 €, kolikor smo na skupščini utemeljeno predlagali z Nasprotnim predlogom. Torej bi morali mali delničarji ob iztsinitvi - namesto 22,37 mio € - prejeti vsaj 126,94 mio €! Da so delnice Mercatorja vredne precej več od ponujenih 36 €, nenazadnje izkazuje celo trgovanje na Ljubljanski borzi, kjer se je - kljub že sprejeti iztisnitvi in slabi likvidnosti trga - tečaj v tem obdobju povzpel tudi do 50 € za delnico, pri čemer je svoje delnice v letošnjem letu odsvojilo že skoraj 400 delničarjev,« že dalj časa opozarja mag. Verbič.  V VZMD še izpostavljajo dokazljive primerljive prodaje po cenah, ki so predstavljala 10-15 kratnik EBITDA, zmanjšanega za dolgove, medtem ko naj bi mali delničarji Mercatorja prejeli zgolj 4-kratnik EBITDA, zmanjšanega za dolgove. 

V Združenju so zgroženi nad škandalozno odločitvijo sodišča - po prenosu delnic pa bo za male delničarje in Republiko Slovenijo nastala nepopravljiva škoda. Ob aktualnih vsesplošnih blokadah ruskega kapitala in poslovanja v Evropi in zahodnem svetu ter dejstvu, da je glavni delničar trenutno v večinski lasti dveh največjih ruskih državnih bank, se v VZMD tudi sprašujejo, kje so in kaj počno slovenski regulatorji in odločevalci. Žal ne gre za osamljen primer, saj imajo v VZMD številne žalostne izkušnje, ko slovenski organi odločajo in vodijo postopke v izrazito škodo državljanov in same države. V primerih zastopanj interesov slovenskih delničarjev, iz slovenskih delniških družb, na ozemlju Republike Slovenije, so večinski delničarji pogosto deležni tihe podpore oz. servilnosti pristojnih organov. Tako je bil VZMD po naročilu Sodišča že večkrat primoran zalagati drage stroške sodnih prevodov ter vročanj v tujino, kjer so registrirani prevzemniki in/ali večinski delničarji.

V primerih, kjer zadostno število malih delničarjev ne želi prodati delnic po mizernih cenah, pa so večinski delničarji pogosto deležni tihe podpore oz. servilnosti pristojnih organov pri problematičnih prijemih za dosego 90 % praga za iztisnitev. »Žal smo - podobno kot v aktualnem primeru Save Turizma – tudi pri Mercatorju priča iztisnitvi oz. razlastitvi po sramotno nizki ceni; še pred zaključkom same iztisnitve pa se po hitrem postopku prodaja tudi večinskega delničarja. Le upamo lahko, da se bodo pristojni še pravočasno zganili in slovenskim delničarjem ne bo spet potrebno po pravico hoditi na Hrvaško, Nizozemsko ali Madžarsko,« je sklenil Predsednik VZMD.

PR: VZMD