Slovenski dijaki so na šesti Mednarodni ekonomski olimpijadi osvojili pet medalj, bronasto, tri srebrna ter zlato. Zlato medaljo je dobil Jakob Grmek, srebrne medalje so osvojili Špela Gačnik, Žiga Groff in Benjamin Gašperin, bronasto medaljo pa Živa Cvitkovič.

Ljubljana, 2. avgusta - Slovenski dijaki so na šesti Mednarodni ekonomski olimpijadi osvojili pet medalj, bronasto, tri srebrna ter zlato. Zlato medaljo je dobil Jakob Grmek, srebrne medalje so osvojili Špela Gačnik, Žiga Groff in Benjamin Gašperin, bronasto medaljo pa Živa Cvitkovič.

Mednarodna ekonomska olimpijada 2023 je potekala hibridno. 14 ekip, med njimi tudi slovenska, se je zbralo v Volosu v Grčiji, še 34 ekip pa je sodelovalo preko spleta. Tekmovalci so se na olimpijadi pomerili v treh preizkušnjah: individualnih tekmovanjih iz ekonomije in iz finančne pismenosti ter skupinskem tekmovanju v pripravi študije poslovnega primera.

Slovenijo je zastopalo pet dijakov, ki so si priborili pet medalj. Zlato medaljo je dobil Jakob Grmek s Škofijske gimnazije Vipava, srebrne medalje so osvojili Špela Gačnik in Žiga Groff z Gimnazije Bežigrad ter Benjamin Gašperin z Gimnazije Kranj, bronasto medaljo pa Živa Cvitkovič z Gimnazije Bežigrad. Poleg individualnih dosežkov je slovenska ekipa zasedla tudi šesto mesto v razvrstitvi vseh ekip in tretje mesto v skupnem seštevku točk iz finančne pismenosti.

Ekipo sta na tekmovanju vodila Tomaž Košir s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (FMF UL) in Aleš Toman z Ekonomske fakultete (EF UL). Poleg njiju so pri pripravah ekipe sodelovali tudi Tanja Istenič, Darija Aleksić in Damjana Kokol Bukovšek z EF UL.

Priprave na tekmovanje in udeležbo slovenske ekipe na tekmovanju v Grčiji so finančno podprli Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, podjetja GEN-I, MAZARS, Generali Investments in Nova Ljubljanska banka ter obe fakulteti vodij ekipe - EF UL in FMF UL.

VIR: STAkrog