Slavnostna seja s podelitvijo najvišjih občinskih priznanj, razvojna konferenca, koncert ob prazniku, Velenje se predstavi in Tek očkov

Slavnostna seja s podelitvijo najvišjih občinskih priznanj, razvojna konferenca, koncert ob prazniku, Velenje se predstavi in Tek očkov  
 
V sredo, 20. septembra, ko je praznik Mestne občine Velenje, pripravljamo ob 18. uri v Domu kulture Velenje slavnostno sejo, na kateri bomo podelili najvišja občinska priznanja. Letos bomo razglasili tudi častnega občana. To bo postal dr. Franc Žerdin. Grb Mestne občine Velenje prejmeta Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje ter Marko Primožič. Plaketo Mestne občine Velenje prejmejo Mala Napotnikova kiparska kolonija, Varstveno-delovni center SAŠA in Mladinski svet Velenje. Priznanja župana Mestne občine Velenje prejmejo Okrepčevalnica Mladost, Konovski štrajharji, Nina Mavec Krenker, Nada Štravs in Lutkovno gledališče Velenje. Slavnostni govornik na seji bo župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

V četrtek, 21. septembra, se bo ob 10. uri v Hotelu Paka začela tretja mednarodna razvojna konferenca Pozdravljena, prihodnost, v sklopu katere odkrivamo različne vidike prestrukturiranja in razvoja premogovnih regij v Evropi. Tema letošnje konference je diverzifikacija in gospodarski razvoj premogovnih regij Evropske unije v procesu izstopa iz premoga.  

Koncert ob prazniku na Titovem trgu z Ansamblom Saša Avsenika in skupino Tabu pripravljamo v petek, 22. septembra, od 19. ure naprej (v primeru dežja v Rdeči dvorani). Vstop je prost.

V soboto, 23. septembra, bo na Titovem trgu od 9. ure dalje dogodek Velenje se predstavi, na katerem se predstavljajo velenjska športna, kulturna, izobraževalna in druga društva ter klubi. Izvedli bomo tudi tradicionalen Tek očkov.
 
20. septembra mineva 64 let, odkar je bilo odprto novo mestno središče, zato Velenje septembra praznuje. Vabilu na praznovanje se je odzvalo 8 partnerskih in prijateljskih mest (Kikinda, Lukavac, Novi Travnik, Pljevlja, Prijedor, Valjevo, Vranje in Vrnjačka Banja).
 
Mestna občina Velenje pripravi vsako leto ob prazniku slovesnost, na kateri podeli najvišja občinska priznanja.
Letošnji prejemniki priznanj župana Mestne občine Velenje so Okrepčevalnica Mladost, Konovski štrajharji, Nina Mavec Krenker, Nada Štravs in Lutkovno gledališče Velenje. Okrepčevalnica Mladost letos praznuje 40-letnico delovanja. Na nekdanji velenjski avtobusni postaji, na lokaciji, kjer danes stojita Mercator Center in garažna hiša, se je v kiosku s hitro prehrano rodila okrepčevalnica Mladost. Že vsa leta jo vodi Bajramali Ameti. Zadnjih 10 let okrepčevalnica stoji ob reki Paki in še vedno jo radi obiskujejo gostje od blizu in daleč. Znani so namreč tudi širše po Sloveniji, veliko obiska je tudi ponoči. Ponujajo hitro, a vedno sveže pripravljeno hrano. V okviru Kulturno-umetniškega društva Lipa Konovo že 30 let delujejo Konovski štrajharji, ena prvih skupin v Sloveniji, ki je začela večglasno prepevati ob spremljavi harmonike in igranja na preprosta kmečka orodja. Igrajo namreč na različne nenavadne, a še kako uporabne inštrumente – ragljo, bučo, grablje, ribežl, lestev, koso, cepé, sod, »cokl šuh« in žago. So zelo aktivni in nastopajo na različnih dogodkih v naši občini in širše. Nina Mavec Krenker je plesati začela kot otrok in se že kot najstnica udeleževala številnih plesnih seminarjev v Sloveniji in tujini. Odločila se je za študij plesa v Belgiji in nadaljevala na Vlaamse dansakademie Brugge v Belgiji. Leta 1993 je v Velenju ustanovila Plesni studio N, kjer še danes svoje znanje prenaša na mlade plesalce, ki se uvrščajo v sam vrh slovenskega ustvarjalnega plesa. Sodelovala je tudi pri ustanovitvi Akademije za ples v Ljubljani, kjer je tudi predavala. Je avtorica številnih plesnih predstav za otroke in celovečernih plesnih predstav sodobnega plesnega izraza. Nada Štravs je že vse življenje krajanka Vinske Gore. Kot učiteljica razrednega pouka je v domači podružnični šoli poučevala 40 let, od tega je bila zadnjih 17 let tudi vodja šole. Od leta 1987, ko je bil zgrajen večnamenski dom, v njem tudi stanuje in sodeluje pri vseh dogajanjih v njem. Nada je tudi aktivna članica Turističnega društva Vinska Gora, Planinskega društva Vinska Gora, Gobarskega društva Marauh Velenje in Koronarnega kluba Velenje. Zelo aktivna je tudi v Regijski turistični zvezi SAŠKA. V 35 letih svojih aktivnostih je za Vinsko Goro in torej celotno občino naredila res veliko. Lutkovno gledališče Velenje letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Ustanovljeno je bilo na pobudo profesionalnih gledališčnikov Kajetana in Alice Čop, s podporo tedanjega župana Mestne občine Velenje Srečka Meha in direktorja Kulturnega centra Ivan Napotnik Vlada Vrbiča. Velenjski lutkarji resda nimajo statusa profesionalnih lutkarjev, a so izredno predani svojemu delu. Redno gostujejo po otroških abonmajih domov kulture po vsej Sloveniji. V 20 letih so (iz)šolali 40 lutkarjev, pripravili 39 gledaliških projektov, izvedli so več kot 700 nastopov, za predstave pa so izdelali že več kot 400 različnih lutk.
 
Plaketo Mestne občine Velenje prejmejo Mala Napotnikova kiparska kolonija, Varstveno-delovni center SAŠA in Mladinski svet Velenje. Z Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo na Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje ohranjajo kulturno izročilo Ivana Napotnika in spodbujajo mlade h kiparskemu ustvarjanju. Izdelki udeležencev kiparske kolonije potrjujejo, da je kakovost del iz leta v leto rastla. Mala Napotnikova kiparska kolonija neprekinjeno deluje že pet desetletij. Doslej je na kiparskih kolonijah sodelovalo več kot 50 likovnih pedagogov in več kot 1.500 osnovnošolcev in dijakov. V Vili Rožle so postavili tudi razstavo najboljših del, ki so v skoraj petih desetletjih nastala na njej. To je edino otroško kiparsko razstavišče v državi, v državnem merilu edinstvena in unikatna pa je tudi Mala Napotnikova kiparska kolonija. Varstveno-delovni center SAŠA je javni regijski socialnovarstveni zavod, ki pokriva tri upravne enote: Velenje, Žalec in Mozirje. Kot regijski zavod je bil ustanovljen leta 2003, tako praznuje v letošnjem letu 20 let svojega delovanja. VDC SAŠA vključuje 102 odrasli osebi z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Njihovi rezultati segajo preko meja občine, saj je njihovo delo, kakovostna obravnava uporabnikov, oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, izhajajoč iz njihovih interesov, potreb in želja, cenjena tudi na državnem nivoju. Z letošnjo pridobitvijo bivalne enote Živa v Velenju bodo lahko zagotovili kapacitete za nastanitev stanovalcev z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, predvsem za občane Velenja. Mladinski svet Velenje je krovna lokalna mladinska organizacija, ki združuje 19 mladinskih organizacij, ki so tudi članice Mladinskega sveta Velenje, in si že od same ustanovitve leta 2003 prizadeva k vzpostavitvi okolja, ki bo mladim v Velenju omogočil razvoj v avtonomne, odgovorne in družbeno angažirane posameznike. Leta 2012 je Mladinski svet Velenje skupaj z Mladinskim centrom Velenje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju, tj. lokalnega programa razvoja delovanja mladih v Velenju, prejel priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela oziroma popularizacije mladinskega dela.
 
Grb Mestne občine Velenje prejmeta Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje ter Marko Primožič. Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je bilo ustanovljeno leta 1963 za potrebe gluhih in tako letos praznuje 60. obletnico svojega delovanja. Ob tej okrogli obletnici so se odločili prevzeti tudi organizacijo Mednarodnega dneva gluhih 2023. Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je med 13 društvi gluhih med najbolj aktivnimi in delovnimi. Je samostojna, neprofitna, nestrankarska invalidska organizacija s statusom društva, ki deluje v javnem interesu ter si prizadeva za enakopraven položaj in pravice gluhih, naglušnih, gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom. V društvo se ljudje vključujejo prostovoljno in trenutno je evidentiranih približno 460 članov in članic. Marko Primožič je večini Velenjčank in Velenjčanov najbolj znan kot profesor geografije in dolgoletni predsednik Plavalnega kluba Velenje, kjer že več kot trideset let aktivno deluje. Marko Primožič ima izjemen občutek za vodenje, kot poznavalec športa je z veseljem podpiral vsakogar, ki se je odločil za pot aktivnega športnika. Uvedel je številne nove pristope, ki so prispevali k razvoju kluba in odličnim rezultatom plavalcev in plavalk.
 
Častni občan Mestne občine Velenje bo postal dr. Franc Žerdin. Dr. Franc Žerdin je bil v svoji dolgoletni karieri marsikaj, bil je tehnični direktor in  predsednik uprave Rudnika lignita Velenje, kasneje Premogovnika Velenje. V času direktorovanja na Premogovniku Velenje je skupaj z različni deležniki temeljito saniral okolje v Šaleški dolini. Upokojil se je leta 2003. Je avtor in soavtor več kot 60 strokovnih in znanstvenih člankov s področja rudarstva. Bil je med ustanovitelji Fakultete za energetiko in Visoke šole za varstvo okolja Velenje. Dr. Franc Žerdin je človek, ki je več desetletij v veliki meri zaznamoval in sooblikoval življenje v Velenju. Prebivalci Velenja, pa tudi prebivalci drugih slovenskih krajev ga najbolj poznajo kot dolgoletnega direktorja Premogovnika Velenje. Čeprav je rojen v Prekmurju, vedno ponosno pove, da je danes njegov dom v Velenju. Veliko je prispeval, da je Velenje danes urejeno, sanirano mesto, ki s ponosom ohranja rudarsko tradicijo, ter da je mesto, ki je zraslo v sozvočju z izkopavanjem premoga.
 
Prijazno vabljeni na slavnostno sejo. V kulturnem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje: Nika Šuligoj, Maja Šuligoj, Ambrož Kavšak, Živa Matjaž, Neža Travnšek, Živa Verdev, plesalki Lucija in Polona Boruta ter DJ Brlee. Program bo povezoval ambasador Mestne občine Velenje Peter Poles.
 
V sklopu občinskega praznika v četrtek, 21. septembra, pripravljamo že tretjo mednarodno razvojno konferenco Pozdravljena, prihodnost, v sklopu katere odkrivamo različne vidike prestrukturiranja in razvoja premogovnih regij v Evropi. Tema letošnje konference je diverzifikacija in gospodarski razvoj premogovnih regij Evropske unije v procesu izstopa iz premoga. Skupaj s predstavniki vlade, evropske komisije in deležniki iz tujine želimo razpravljati in razkriti primere dobrih praks pri razvoju gospodarstva ter izoblikovati izhodišča za zakon o prestrukturiranju naše premogovne regije.
 
Vabimo pa vas tudi na koncert ob prazniku, ki ga pripravljamo v petek, 22. septembra, od 19. ure naprej na Titovem trgu (v primeru dežja v Rdeči dvorani). Nastopili bodo Ansambel Saša Avsenika in skupina Tabu. Vstop je prost.
 
Živahno bo na Titovem trgu tudi v soboto, 23. septembra, ko Športna zveza Velenje pripravlja aktivnosti ob dnevu slovenskega športa in dogodek Velenje se predstavi, na katerem se predstavljajo velenjska športna, kulturna, izobraževalna in druga društva in klubi. Izvedli bodo tudi Tek očkov. V sklopu dogodka bomo ob 11. uri na Titovem trgu pripravili županov sprejem za uspešne športnice in športnike, ki so nas z izjemnimi rezultati razveseljevali v preteklih mesecih. To so atletinji Anita Horvat in Agata Zupin, parastrelec Gorazd Franček Tiršek, paraatlet Tadej Enci in športna plezalka Janja Garnbret. S sprejemom se jim želimo zahvaliti za promocijo našega mesta kot mesta športa.
 
Prijazno vabljeni! Praznujmo skupaj!
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje