napovednik

Maribor Art Walk
SPREHOD MED PROSTORI SODOBNE UMETNOSTI
petek, 22. september 2023, 16.00–22.00, 20+ prizorišč
Prvi Maribor Art Walk bo v enem vznemirljivem popoldnevu povezal več kot 20 prostorov sodobne umetnosti v mestu. Med četrto popoldan in deseto zvečer bodo vsa prizorišča na stežaj odprla svoja vrata, ob tem pa se bo skozi večer odvijal program otvoritev, vodstev, pogovorov in drugih dogodkov. Na skoraj polovici prizorišč bo priložnost tudi za nakup umetnin. S sodobno umetnostjo vsakdan ne more biti siv!
Maribor Art Walk organiziramo ustanovni kreativni partnerji Umetnostna galerija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, studio Trampolin in galerija Tkalka v sodelovanju z zasebnimi, nevladnimi in javnimi prizorišči v Mariboru.
Partnerji: KID KIBLA, E2RD, Galerija Hest, Galerija M-Art, Fotografski muzej Maribor / Muzej narodne osvoboditve Maribor, Obrat - prostor umetnosti in participacije / Pekarna Magdalenske mreže, Umetniški kabinet Primož Premzl, Studio Habitat, Minoriti, Gospod, brivnica in galerija, Isabella Food & Wine, Kulturna četrt Židovska – Fotogalerija Stolp, DLUM, Galerija Media Nox / MKC, GT22, Ustanova Fundacija Sonda
Sponzorja: Grafiti Studio, Europlakat
Več →


Nova sezona sobotnih ustvarjalnic
USTVARJALNICE ZA OTROKE
sobota, 9. in 23. september, 7. in 21. oktober, 11. in 25. november, 9. in 16. december 2023, 6. in 20. januar, 3. februar, 13. in 20. april, 11. in 18. maj in 1. junij 2024, 10.00-11.30 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6Napovedujemo novo sezono Sobotnih ustvarjalnic. Sezono bomo začeli s prvo, Risanje: neponovljiva črta in lastna podoba, v soboto, 9. septembra, med 10.00 in 11.30.Na ustvarjalnici se bomo seznanjali s črtami. Nekateri bodo vlekli močne linije, drugi nežne in ukrivljene, črte tretjih bodo bežale iz formata. Iz njih bomo ustvarili še risbo lastne podobe. Navdih bomo iskali na razstavi Nevidna roka. Razmišljali bomo o digitalnem okolju, delovanja katerega usmerja nam nevidna roka, ki pa lahko pomembno vpliva na našo (samo)podobo.
Več →



Natalija Juhart Brglez / Nepredvidljiva mesta
ZADNJA PRILOŽNOST!

do 10. septembra 2023 / UGM Šop, Strossmayerjeva ulica 6
Samo še do te nedelje imate čas, da obiščete prodajno razstavo Nepredvidljiva mesta umetnice Natalije Juhart Brglez, ki v umetniški prostor vstopa z inovativnim pogledom izvijanja perspektive, v svojih grafičnih serijah redefinira znane podobe mest v novo prostorsko realnost. Najprej Benetke in Pariz, nato Ljubljana in sedaj tudi Maribor! S skrbno premišljenimi in večpomensko »uporabljenimi« likovnimi prvinami, kot so krog, šrafure, predvsem pa črta in barva se v spretnem izmikanju objektivno dogovorjenega odpira osebnemu doživetju.Avtorica se jasno vzpostavlja kot graditeljica in stvariteljica, vendar točko pogleda z gledalcem vred vselej spretno tudi pozicionira kot del celote.
Več →



Delavnica vezenja s Sašo Bezjak
DELAVNICA V OKVIRU PROJEKTA EMPACT
ponedeljek in torek, 18. in 19. september 2023, Muzej norosti Trate
Delavnica je nastala v okviru evropskega projekta EMPACT, ki pod sloganom »Umetnost razmišljanja kakor gora« naslavlja temi sočutja in trajnosti ter odnosov med njima.Na delavnici v Muzeju norosti Trate bodo udeleženci ob kontemplativni praksi vezenja razmišljali o odnosu med telesom in krajino ter o vzporednicah, ki jih lahko vlečemo med njima: načelo nedotakljivosti, (nepovratni) posegi, življenjski cikli. Udeleženci bodo vsak na svojem kvadratnem metru blaga ob pomoči Copataric, članic ročnodelske skupine Muzeja norosti Trate, vezli prizore, ki jih bo v ročni risbi zasnovala Saša Bezjak.Za udeležbo na delavnici predznanje vezenja ni potrebno. Udeležba je brezplačna. Prijave zbiramo do 10. septembra 2023.
Več →



Milan Golob / Slike (prijateljice) in naslovi slik, ki še niso narejene
AKTUALNA RAZSTAVA

do 30. septembra 2023 / UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Vableni v UGM Studio na ogled samostojne razstave Milana Goloba, ki je pred približno dvajsetimi leti prvič naključno naslikal štiri kroge. Odtlej ostajajo stalnica v njegovem ustvarjanju. Njegove slike manjših formatov kažejo različno dinamiko med barvo, ozadjem, naslikanimi krogi, geometrično mrežo in ostalimi elementi. Ko je slika gotova, ji avtor podeli naslov, ki je enako pomemben kot sama slika. Naslove za slike je umetnik sprva poiskal med osebnostmi s področja umetnosti, literature, zgodovine, znanosti ipd., sedaj pa jih večinama najde na potovanjih in pokopališč.Razstavo lahko obiščete vsak dan od ponedeljka do petka med 11.00 in 18.00 ter soboto med 11.00 in 13.00!
Več →

VIR: UGM