Ključna dejavnika pri plačevanju s plačilnimi karticami sta enostavnost in hitrost plačevanja, meni skoraj polovica vprašanih najnovejše raziskave Masterindex.

Ključna dejavnika pri plačevanju s plačilnimi karticami sta enostavnost in hitrost  plačevanja, meni skoraj polovica vprašanih najnovejše raziskave Masterindex. 

Ljubljana, 22. november 2023 – Podatki najnovejše raziskave Masterindex razkrivajo, da bi skoraj dve tretjini Slovencev za plačilo avtobusne vozovnice uporabilo plačilno kartico. Ta podatek govori  v prid procesu implementacije nove storitve plačevanja javnega potniškega prometa s plačilnimi karticami Mastercard, ki jo je globalni tehnološki velikan v Ljubljani napovedal v partnerstvu z  Margento R&D d.o.o., Ljubljanskim potniškim prometom (LPP) in Novo Ljubljansko banko (NLB). 

V Ljubljani bo na mestnih avtobusih v kratkem možno plačevanje s plačilnimi karticami. 

Slovenska prestolnica se z uvedbo nove storitve tako postavlja ob bok številnim svetovnim mestom, ki  svojim prebivalcem nudijo učinkovit in cenovno dostopen javni potniški promet. Ta predstavlja enega  najpomembnejših vidikov trajnostne mobilnosti, hkrati pa velja za enega najboljših načinov dnevnega  transporta. Raziskava Masterindex je pokazala, da je 30 % sodelujočih že uporabilo storitve  Ljubljanskega potniškega prometa, pri čemer jih večina prihaja iz Osrednjeslovenske regije, nekaj pa  je tudi dnevnih potnikov iz Zasavja, Gorenjske in Savinjske. Med njimi je skoraj tretjina vseh rednih  uporabnikov, 60 % pa ga uporablja vsaj enkrat mesečno. 

Enostavna uporaba in dostopnost rešitve razširja krog uporabnikov.  

V prid naklonjenosti novim plačilnim rešitvam, ki presegajo tradicionalne in upoštevajo dinamične  zahteve urbanega načina življenja, priča podatek, da bi kar 64,5 % sodelujočih avtobusno vozovnico  plačalo s plačilno kartico, če bi bila ta možnost na voljo. Več kot 60 % vprašanim bi to izboljšalo celotno  uporabniško izkušnjo, delež pa se med manj rednimi uporabniki še poveča (70 %). 

Nova tehnološka rešitev razširja možnosti uporabe mestnega potniškega prometa in jo bistveno olajša  za določen krog uporabnikov, kot so denimo turisti in občasni uporabniki. To potrjujejo tudi podatki  Masterindexa, ki kot ključni dejavnik v prid plačilu s plačilno kartico izpostavljajo enostavnost in hitrost  plačila. Ta je pomemben za 46,2 % sodelujočih, več kot 20 % pa bi prepričalo tudi dejstvo, da ne bi bilo  potrebe po nakupu posebne vozovnice. Omenjeno nakazuje na morebitno porast uporabe LPP-ja po  uvedbi nove plačilne rešitve. 

»Veseli nas, da izsledki raziskave Masterindex podpirajo našo predanost inovacijam in digitalni  preobrazbi, s katero želimo oblikovati novo vizijo javnega prevoza. Že pred samim pričetkom delovanja  storitve četrtina vprašanih ve, da bo plačilo vozovnic kmalu mogoče tudi z Mastercard plačilno kartico,  kar kaže, da smo storili korak v pravo smer. Nova plačilna rešitev upošteva dinamične zahteve  urbanega življenja in potrebe uporabnikov, globalne izkušnje njene implementacije pa kažejo odlične  rezultate. Prepričani smo, da v Ljubljani ne bo nič drugače,« je poudaril Luka Gabrovšek, poslovni  direktor pri Mastercard Slovenija.


O družbi Mastercard 

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je globalno tehnološko podjetje v plačilni industriji. Naše poslanstvo je povezati in napajati  vključujočo, digitalno ekonomijo, ki koristi vsem in povsod, tako, da naredi transakcije varne, preproste, pametne in dostopne. Z uporabo  varnih podatkov in omrežij, partnerstev in strasti, naše inovacije in rešitve pomagajo posameznikom, finančnim institucijam, vladam ter  podjetjem, da uresničijo svoj največji potencial. S povezavami v več kot 210 državah in območjih gradimo trajnostni svet, ki odpira  neprecenljive možnosti za vse. 

VIR: Mastercard