Skrb za zanesljivo oskrbo odjemalcev, priprava projekta JEK2 ter zelene in trajnostne investicije so smernice poslovanja Skupine Gen v prihodnjem letu. Poslovni načrt skupine je obravnaval in mu podal soglasje tudi nadzorni svet družbe.

Avtor:
Katarina Prelesnik
Skrb za zanesljivo oskrbo odjemalcev, priprava projekta JEK2 ter zelene in trajnostne investicije so smernice poslovanja Skupine Gen v prihodnjem letu. Poslovni načrt skupine je obravnaval in mu podal soglasje tudi nadzorni svet družbe.

Zagotavljanje zanesljive, konkurenčne in k odjemalcem usmerjene oskrbe z energijo in energetskimi storitvami tudi v letu 2024 usmerja poslovanje Skupine Gen. V poslovnem načrtu za prihodnje leto poleg zanesljive oskrbe izpostavljajo še investicije v jedrske tehnologije s poudarkom na projektu JEK2 ter investiranje v zelene in trajnostne tehnologije, s čimer bodo povečali delež obnovljivih virov v energetski proizvodnji. Poslovni načrt za leto 2024 z indikativno oceno do leta 2026 temelji na strateškem razvojnem načrtu skupine do leta 2030. Nadzorni svet družbe je načrt obravnaval in mu podal soglasje.

Oskrba z energijo ostaja stabilna

V Skupini Gen poudarjajo, da so trenutno razmere na svetovnih trgih energentov ugodne, zastavljeni cilji za prihodnje leto pa ambiciozni. Pričakujejo lahko nadaljnje umirjanje cen energentov in posledično cen električne energije. Ob tem kot dejavnike tveganja za destabilizacijo trga prepoznavajo mrzlo zimo in druge vremenske pojave, večje izpade proizvodnih enot ali motnje pri dobavi energentov. Kljub temu pričakujejo stabilizacijo cen za električno energijo na veleprodajnem trgu.

Zagotavljanje zanesljive oskrbe

Tudi prihodnjih letih bodo v Skupini Gen poudarek na zanesljivi lastni proizvodnji v kombinaciji z učinkovitim mednarodnim trgovanjem. Poudarjajo, da na ta način lahko oskrbujejo končne odjemalce tako v času tržnih kot reguliranih cen na različnih segmentih trga. Ob tem si bodo prizadevali ohraniti naziv vodilnega dobavitelja nizkoogljične energije. Načrtujejo tudi napredne storitve in produkte ter partnerstva za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

JEK2: osrednji investicijski projekt

Skupina Gen je nosilec investicije in razvijalec projekta JEK2, zato si bodo tudi v prihodnje prizadevali za utrjevanje zaupanja javnosti  v jedrske tehnologije ter pripravo kakovostnih podlag za odločanje in izvedbi vseh postopkov za projekt JEK2.

Ob tem načrtujejo tudi aktivnosti na drugih področjih uporabe novih jedrskih tehnologij, vključno z malimi in srednjimi oziroma modularnimi reaktorji.

Vlaganja v obnovljive vire

Poleg vlaganj v jedrsko energijo načrtujejo tudi izgradnjo novih proizvodnih zmogljivosti za povečanje deleža obnovljivih virov energije (sonce, voda, veter), investicij v izgradnjo novih zmogljivosti za upravljanje s prožnostjo ter naprednih storitev trajnostnega energetskega kroga in energetske skupnosti.

Poudarjajo, da bodo z investicijami v obnovljive vire energije pomembno prispevali k dosegi nacionalnih ciljev razogljičenja in povečanju deleža obnovljivih virov energije.

VIR: Naš Stik