Vzpostavljeno sodelovanje med Radiem Slovenija in Radiem Monošter

Direktorja obeh radiev sta se dogovorila za sodelovanje pri predvajanju radijskih vsebin, pri strokovni in produkcijski podpori ter izobraževanju za zagotavljanje čim višje ravni radijskih oziroma avdio vsebin za Slovence v Porabju.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
23. junij 2022 ob 10:40
Ljubljana - Radio Slovenija

Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, in Attila Bartakovič, direktor Radia Monošter, sta v sredo, 22. junija 2022, v Slovenskem kulturnem in informacijskem centru v Monoštru slovesno podpisala pogodbo o sodelovanju med RTV Slovenija in Radiem Monošter. To je le eden izmed načinov, kako javni medijski servis izvaja naloge obveščanja in informiranja Slovencev, ki živijo v sosednjih državah.


Foto: SOJ RTV SLO/Sonja Eory



Dogovor med radiema je, da bo Radio Slovenija omogočil uporabo radijskih vsebin Radia Slovenija v programu Radia Monošter, s tem da bo poudarek na vsebinah, primarno namenjenih Slovencem, ki živijo zunaj Slovenije. Sodelovanje zajema splošno vzajemno partnersko podporo in projektno sodelovanje, pa tudi druga področja. Radio Slovenija bo tako zagotavljal dostop do sodobnejše slovenske glasbe vseh zvrsti, pomoč pri strokovnem usposabljanju kadra Radia Monošter na področju tehničnega oziroma govornega izobraževanja in skupno nastopanje in pobude Uradu za Slovence po svetu in drugim ustanovam.


Grafika: Radio Monošter


Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, je ob podpisu povedal: "Zavedamo se pomena informiranja in obveščanja Slovencev, ki živijo v sosednjih državah, v slovenskem jeziku. Veseli nas, da bo začetek sodelovanja, ki ga predstavlja podpis dogovora, omogočil, da bodo poslušalci Radia Monošter lahko slišali izbrane oddaje, ki jih na Radiu Slovenija pripravljajo naši novinarji in uredniki. Verjamemo, da bodo kakovostne vsebine javnega medijskega servisa, ki bodo od zdaj naprej na voljo za Slovence v Porabju, naletele na pozitiven odziv in jim bodo z veseljem prisluhnili." Attila Bartakovič, direktor Radia Monošter, pa je dodal: "Za Radio Monošter je izredno pomembno, da je prvič v zgodovini delovanja podpisal tako pomembno pogodbo o sodelovanju z nacionalnim javnim medijskim servisom."

Med drugim bodo na Radiu Monošter za Slovence v Porabju redno predvajali oddaje Drugi pogled na Slovenijo, Lokalni junak, Globalna vas, Intervju, Možgani na dlani, vse radijske oddaje Sotočja in Slovencem po svetu, vzpostavili pa bodo tudi vir za dostop do sodobne slovenske glasbe.


Foto: SOJ RTV SLO/Sonja Eory