Od leta 2011 dalje je september svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni.

Tamara R. (Občinska uprava)
Skupaj zmoremo več

Za svetovni dan te bolezni je izbran 21. september, vijolična pentlja pa je mednarodni simbol ozaveščanja o demenci.  V tem obdobju in še posebej na svetovni dan, po vsem svetu potekajo  raznotere aktivnosti za ozaveščanje o demenci in odpravljanja stigme, ki je prisotna v zvezi z njo.  

Vsako leto z kampanjo ciljano naslavljamo drugo temo. Tema leta 2022 je nadaljevanje kampanje iz leta 2021, ki se je osredotočala na aktivnosti do postavitve diagnoze in poudarjala pomen zgodnje diagnoze. Letošnja kampanja, s sporočilom »Skupaj zmoremo veliko« pa se osredotoča in poudarja pomen podpore osebam z demenco in družinam po postavitvi diagnoze.
    
K tem potrebam se osredotočamo v Zavodu Aloja, Maribor. Tudi v občini Fram  izvajamo celoletni brezplačni program »Svetovanje in podpora pri demenci.« Financira ga MDDSZ. Za skupine organiziramo predavanja, usposabljanja, druženja ali delavnice. Možna so tudi individualna osebna srečanja, lahko tudi na domu. Kontakt:  lidija@zavod-aloja.si ali  031 026 858 (Lidija). Vabljeni k udeležbi. Skupaj bomo  lažje zagotovili potrebno podporo osebam z demenco in njihovim svojcem oz. negovalcem.
 
Zapisala:
Lidija Breznik, mag.soc.geront.
Strokovna vodja programa

PR: Občina Rače - Fram