Slovenija je prvič sogostiteljica svetovnega odbojkarskega prvenstva za moške , ki bo potekalo od 26. avgusta do 7. septembra.

Ob tej edinstveni priložnosti za dvig globalne prepoznavnosti Slovenije kot zelene destinacije za vrhunske športne dogodke Odbojkarska zveza Slovenije, Urad Vlade za komuniciranje (UKOM) in Slovenska turistična organizacija (STO) pripravljajo številne promocijske in spremljevalne aktivnosti. Z njimi želijo nagovoriti več kot 2,3 milijarde odbojkarskih navdušencev po vsem svetu ter jim predstaviti Slovenijo kot odlično destinacijo za aktiven oddih na prostem, kot eno najboljših organizatork velikih športnih dogodkov na svetu in vse bolj priljubljeno tudi za športne priprave. 


Najstarejše in najelitnejše tekmovanje v odbojki na svetu bosta letos gostili Slovenija in Poljska. Slovenija se je kot izjemna gostiteljica vrhunskih tekmovanj v odbojki že večkrat dokazala tako po organizacijski kot športni plati: najbolj na zadnjem evropskem prvenstvu leta 2019, ko so čestitke za odlično organizacijo prihajale tako s strani tujih reprezentanc kot tudi medijev, obenem pa je naša izbrana vrsta navdušila s srebrnim odličjem. Slovenija bo vrhunski športni dogodek izkoristila za celovito promocijo znamke I feel Slovenia in Slovenije kot vrhunske destinacije za velika mednarodna športna tekmovanja in priprave športnikov. Z intenzivno digitalno kampanjo na družbenih omrežjih STO Feel Slovenia, ki imajo skupaj več kot 1,5 milijona sledilcev, bo STO skrbela za pozicioniranje sogostiteljice Slovenije kot trajnostne destinacije z raznolikimi aktivnimi doživetji. STO je letos poleti lansirala tudi prvo športno-turistično platformo Sports fans of Slovenia, ki povezuje domače in tuje navijače vrhunskih slovenskih športnikov v času največjih športnih prireditev ter vključuje promocijo aktivnih doživetij za različne rekreativne športe v Sloveniji. Za navijače so na voljo tudi virtualni navijaški rekviziti v GIF zbirkah na Instagramu in posebni filtri za Instagram zgodbe, ki jih najdete pod ključno besedo Fans of Slovenia.

STO je z namenom promocije Slovenije kot turistične destinacije ob prihajajočem svetovnem prvenstvu, s Kozamernikom, ki je bil na evropskem prvenstvu 2019 izbran za najboljšega blokerja in Možičem, ki velja za enega najbolj perspektivnih odbojkarjev na svetu, pripravila poseben video kviz o Sloveniji 


Slovenska prestolnica bo v uvodu v svetovno odbojkarsko prvenstvo ponovno obudila edinstven odbojkarski spektakel na Ljubljanici, ki so ga kot prvi na svetu organizirali pred tremi leti za EuroVolley. V torek, 16. avgusta zvečer, bo na plavajočem igrišču sredi Ljubljanice potekala tekma med odbojkarskimi zvezdniki


V Sloveniji bomo v skupinskem delu spremljali 16 od 24 najboljših reprezentanc sveta, tekme osmine finala in dve tekmi četrtfinala


Otvoritvena tekma
svetovnega prvenstva bo v Stožicah, ko se bosta pomerili reprezentanci Kube in Brazilije. V uvodnem delu tekmovanja se bo slovenska reprezentanca  najprej pomerila s Kamerunci, 28. avgusta pa z Francozi in 30. avgusta z Nemci. Reprezentanci Slovenije in Francije na svetovnem prvenstvu ciljata na najvišja mesta. Pred tekmo bodo v organizaciji Ukoma obiskovalcem v navijaški coni na voljo preskusi zmogljivosti, ki jih bodo izvajali predstavniki SloFit s Fakultete za šport, različne športne igre, predstava cirkusa Fuskabo ter delavnica cirkuških spretnosti.


Za novinarje pa bo UKOM v sodelovanju z OZS, MIZŠ in STO pripravil še študijski obisk, na katerem bodo lahko spoznali slovenska športna prizorišča, Slo fit program ter še katero drugo zanimivost, in se prepričali, da smo Slovenci res narod športnikov.


Od 19. do 21. avgusta bo v prenovljeni dvorani Tabor v Mariboru potekal pripravljalni turnir treh reprezentanc, tudi Slovenije.


Izvedba svetovnega prvenstva v odbojki za moške 2022 letos obeležuje pomemben mejnik: to bo jubilejno, 20. prvenstvo, ki danes velja za najprestižnejše odbojkarsko tekmovanje na svetu. Zaupanje, ki ga je Mednarodna odbojkarska zveza pokazala s podelitvijo sogostiteljstva prvenstva Sloveniji, je veliko priznanje in tudi izjemna priložnost za promocijo Slovenije kot trajnostne in športne destinacije, ki uspešno povezuje zeleni turizem in šport za gospodarski in družbeni razvoj.

Več informacij je na voljo v medijskem središču.

Naslovna fotografija: video kviz o Sloveniji z Janom Kozamernikom in Rokom Možičem

PR: STO