Pred dnevi se je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol udeležil četrtega letnega političnega dialoga – Pobude EU za premogovnike v tranziciji, ki je potekal v Karlovih Varih na Češkem. Ob tej priložnosti se je srečal tudi z Evropsko komisarko za energijo Kadri Simson in ji predstavil ključne izzive SAŠA

Pred dnevi se je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol udeležil četrtega letnega političnega dialoga – Pobude EU za premogovnike v tranziciji, ki je potekal v Karlovih Varih na Češkem. Ob tej priložnosti se je srečal tudi z Evropsko komisarko za energijo Kadri Simson in ji predstavil ključne izzive SAŠA regije predvsem s področja financiranja zelene preobrazbe daljinskega sistema, energetskih sanacij stavb v mestu ter zagotavljana novih delovnih mest. Komisarki je povedal, da je prestrukturiranje mesta Velenje nemogoče uspešno zaključiti v eni finančni perspektivi do leta 2027, zato je predlagal, da tudi v naslednji finančni perspektivi ohranijo Sklad za pravičen prehod. S pomočjo dodatnih sredstev bi v Velenju lahko uredili komunalno infrastrukturo, kar je pogoj za uspešno preobrazbo daljinskega ogrevanja. Župan je izpostavil, da potrebujemo dodatna sredstva tudi za sanacijo in gradnjo vrtcev, šol ter druge infrastrukture, ki je nujno potrebna za nadaljnji razvoj mesta.
 
Na povabilo Generalnega direktorata za energijo Evropske komisije se je župan Peter Dermol skupaj z direktorjem občinske uprave mag. Iztokom Morijem in vodjo Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje Karlo Sitar udeležili četrtega letnega političnega dialoga, kjer je bila vodilna tema implementacija mehanizma Sklada za pravični prehod. Župan se je sestal z Evropsko komisarko za energijo Kadri Simson in ji predstavil našo trenutno situacijo. Mestna občina Velenje je premogovna regija, v kateri obratuje še edini delujoč premogovnik v Sloveniji. Vlada RS je lani sprejela Strategijo za izstop iz premoga, ki Slovenijo zavezuje, da z uporabo premoga preneha do leta 2033. Za Velenje to pomeni prenehanje izkopavanja premoga ter kurjenja premoga za namen pridobivanja električne energije in toplote. V SAŠA regiji smo upravičeni do sredstev v višini 174 milijonov evrov, ki jih bomo črpali iz mehanizma Sklad za pravičen prehod. Najpomembnejši projekti, ki nas čakajo so: preobrazba sistema daljinskega ogrevanja, revitalizacija Stare elektrarne v Center prihodnosti, izgradnja Industrijsko-tehnološkega parka TecHubi i4.0 in izgradnja Poslovne cone Pesje. 
 
Naš glavni cilj je, da na področju daljinskega ogrevanja preidemo na razpršene zelene vire energije, sistem optimiziramo ter zagotovimo stabilne in cenovno ugodne vire tudi v prihodnje. Za preobrazbo daljinskega sistema bomo potrebovali znatna finančna sredstva. Ker ugotavljamo, da bo v tej finančni perspektivi sredstev premalo, je župan apeliral, da se vzpostavijo dodatni finančni mehanizmi za podporo tem projektom. Zaradi prehoda na obnovljive vire in posledično na nizkotemperaturni režim so nujne energetske sanacije objektov (javnih, zasebnih), zato si v Velenju na različnih področjih prizadevamo za večjo dostopnost sredstev za sofinanciranje iz različnih skladov. V sklopu prestrukturiranja rudarske regije moramo zagotoviti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, zgraditi nova stanovanja dostopna vsem, obnoviti objekte namenjene izobraževanju ter omogočati kakovostno življenje in bivanje za vse.
 
Direktor občinske uprave mag. Iztok Mori se je skupaj z vodjo Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje Karlo Sitar na Češkem udeležil drugega sestanka delovne skupine za daljinsko ogrevanje, ki deluje na ravni evropske komisije in na katerem so predstavili možnosti financiranja zelenih virov in tehničnih pomoči Evropske investicijske banke. Mestna občina Velenje je na tem področju zelo aktivna, saj smo uspešno zaključili tehnično pomoč TARGET. Gre za instrument za tehnično pomoč Evropske komisije, Direktorata za energijo in Evropske investicijske banke, namenjen tesni pomoči premogovnim regijam za pravični prehod v brezogljično družbo. Strokovnjaki Evropske investicijske banke so v okviru pomoči revidirali Akcijski načrt preobrazbe daljinskega sistema Šaleške doline do leta 2030. V teh dneh pa smo oddali vlogo še za tehnično pomoč JASPERS, saj želimo skupaj z zunanjimi strokovnjaki pripraviti kakovostno vlogo za sofinanciranje I. faze prenove in optimizacije daljinskega sistema z nižanjem toplotnega režima, prenovo toplotnih podpostaj ter uvedbo prvega obnovljivega vira energije v sistem.
 
Župan je Evropsko komisarko za energijo Kadri Simson povabil v Velenje, kjer bomo drugo leto, ko je Velenje nosilec naziva Evropski zeleni list, pripravili poseben politični dialog. Zavedamo se, da lahko cilje dosežemo samo skupaj, s podporo občank in občanov, države in Evropske unije.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje