Radovljiški občinski svetniki so na včerajšnji seji sprejeli drugi rebalans letošnjega občinskega proračuna, nov odlok o javnem redu in miru, spremembe in dopolnitve odloka o ustanovitvi Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, osnutek sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta Leški hrbet, spremembe pravilnika o participativnem proračunu in sklep o začetku njegovega postopka za naslednji dve leti ter sklep o določitvi cen programov vrtca.

Radovljiški občinski svetniki so na včerajšnji seji sprejeli drugi rebalans letošnjega občinskega proračuna, nov odlok o javnem redu in miru, spremembe in dopolnitve odloka o ustanovitvi Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, osnutek sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta Leški hrbet, spremembe pravilnika o participativnem proračunu in sklep o začetku njegovega postopka za naslednji dve leti ter sklep o določitvi cen programov vrtca. Soglašali so tudi s sistemizacijami delovnih mest za novo šolsko leto v osnovnih šolah in vrtcu, na podlagi sklepa in predloga Statutarno pravne komisije pa je župan z dnevnega reda umaknil predlog odloka o določitvi števila članov svetov krajevnih skupnosti in volilnih enot za volitve v svete krajevnih skupnosti in obravnavo mnenja o kandidatu za direktorja Doma dr. Janka Benedika Radovljica.

Prejemniki priznanj Občine Radovljica za leto 2024
 
Po sklepu občinskega sveta bo veliko plaketo Občine Radovljica prejel Janko Sebastijan Stušek za neprecenljiv prispevek k razvoju in ugledu občine Radovljica. Plakete Občine Radovljica bodo prejeli Jurij Vogelnik za prispevek k razstavi Smučar in njegov serviser, Zvonko Razinger za organizacijo 30-ih Eko raftingov s čiščenjem bregov reke Save in Gabrijel Pesjak za življenjsko delo. Prejemniki letošnjih plaket Antona Tomaža Linharta pa so Urška Ambrožič Potočnik za povezovanje skupnosti, razvijanje kreativnosti občank in občanov ter umetniški prispevek na področju modernega mozaika v občini Radovljica, Marjetka Anderle za 40 let igranja orgel v odraslem cerkvenem zboru na Brezjah in Ivanka Kraševec Prešern za kulturno in umetniško ustvarjanje na področju glasbe in slikarstva.
 

Odlok o spremembi Odloka o proračunu Občine Radovljica za leto 2024 – rebalans II

Rebalans proračuna je bil pripravljen predvsem zaradi pričakovanih državnih sredstev za sanacijo enajstih gozdnih cest po lanski ujmi, za postavite treh samooskrbnih sončnih elektrarn na objektih v lasti občine, za obnovo šolskega igrišča v Begunjah in telovadnice radovljiške osnovne šole ter zaradi zagotovitve zadostnih sredstev za dokončanje druge in tretje faze obnove Klinarjeve hiše v Kropi, prilagoditev občinskih cest ob rekonstrukciji regionalne ceste in obnovo vodovoda na Zgornjem Lancovem, ki jo izvaja Direkcija RS za infrastrukturo. Zaradi višjih cen programov vrtca so bila s sprejetim amandmajem na rebalans zagotovljena tudi  dodatna sredstva za financiranje razlike med polno ceno programa in plačili staršev, tako da dvig cen ne bo bremenil staršev otrok, ki obiskujejo Vrtec Radovljica.

V predlogu rebalansa se prihodki zvišujejo za približno 420 tisoč evrov na 27,8 milijona evrov, odhodki pa za 516 tisoč evrov na 34,2 milijona evrov.

Odlok o javnem redu in miru v občini Radovljica

Z novim odlokom o javnem redu in miru bo nadomeščen odlok, ki je v veljavi od leta 2006. Novosti, ki bodo omogočile učinkovitejše ukrepanje medobčinskega inšpektorata in redarstva, so predvsem:
- širša določitev javnih površine – kot takšne so določene tudi površine v lasti občine in zunanje površine v lasti občinskih javnih zavodov,
- prepoved postavljanja avtodomov, bivalnikov, avtomobilskih prikolic za bivanje ali šotorov ali drugačnega prenočevanja ali bivanja na javnih površinah in drugih zemljiščih, ki niso za to določena,
- prepoved zadrževanja na območju pokopališč z namenom zabave, kajenja, počitka ali drugih ravnanj, ki so v nasprotju s pieteto prostora,
- dodatna dolžnost organizatorjev javnih shodov in prireditev, da morajo po končanem dogodku prireditveni prostor v roku 24 ur očistiti in odstraniti postavljene objekte in ostale naprave,
- prepoved dostopa, sprehajanja in zadrževanja nepooblaščenih oseb na označenem območju ALC Lesce,
- podrobnejša opredelitev prepovedi odlaganja odpadkov, na primer praznjenje vsebine stranišč avtodomov in avtomobilskih prikolic na mesta, ki za to niso določena,
- podrobnejše določene obveznosti skrbnikov živali – po novem bodo v urejenih urbanih in strnjenih stanovanjskih naseljih dolžni preprečevati ponavljajoče in moteče oglašanje živali, razen rejnih živali.
Z odlokom so določene tudi nekoliko višje globe, in sicer za fizične osebe - posameznike 120 evrov in za težje prekrške 300 evrov, za pravne osebe 650 in 2.500 evrov ter za odgovorne osebe 200 in 600 evrov.
 

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi Razvojne agencije Zgornje Gorenjske

Odlok zajema predvsem uskladitve z zakonodajo in dejanskimi nalogami, ki jih zavod Razvojna agencija Zgornje Gorenjske izvaja za svoje ustanoviteljice. Med dopolnitvami je tudi pravna podlaga za prodajo blaga in storitev na trgu, ki jo zavod lahko opravlja poleg javne službe ob pogoju, da pokrije vse s tržno dejavnostjo povezane odhodke. Spremembe in dopolnitve odloka morajo v enakem besedilu sprejeti občinski sveti vseh občin ustanoviteljic zavoda – poleg Radovljice še Jesenice, Kranjska Gora in Bohinj -, zatem pa bo objavljen v Uradnem listu RS.

Osnutek Odloka o drugih spremembah in dopolnitvah Občinskega podrobnega prostorskega načrta Leški hrbet
 
Območje Občinskega podrobnega prostorskega načrta Leški hrbet, sprejetega v letu 2012, se nahaja na južnem delu naselja Lesce – na severni in vzhodni strani ga obkroža obstoječa struktura naselja ob Alpski cesti, na jugozahodni strani pa kompleks poslovne cone. Na tem območju, velikem 2,1 ha, je načrtovana gradnja stanovanjskih objektov, namen obravnavanih sprememb in dopolnitev je sprememba lokacije in določil pri stanovanjskih objektih in parkirišču za potrebe gostišča Tulipan, prilagoditev parcelacije ter prometne in komunalne infrastrukture. Dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev bo javno razgrnjen še do vključno 12. julija 2024, in sicer v prostorih Občine Radovljica in Krajevne skupnosti Lesce v času uradnih ur ter na občinski spletni strani.
 
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopku izvedbe participativnega proračuna v občini Radovljica in Sklep o začetku izvedbe postopka participativnega proračuna za leti 2025 in 2026
 
Občinska uprava je na podlagi izkušenj pri izvajanju dosedanjih dveh postopkov izbora projektov participativnega proračuna pripravila predlog sprememb, in sicer pri:
- sestavi strokovne komisije, ki vodi postopek dodelitve sredstev, v katero bo po novem vključen tudi direktor občinske uprave,
- pogojih, ki jih morajo izpolnjevati predlogi projektov – dodana sta pogoja, da je izvedba projekta v pristojnosti občine in da je neprofiten, najvišja vrednost posameznega predloga projekta pa se s 15 tisoč dviguje na 25 tisoč evrov,
- obveščanju predlagateljev zavrnjenih projektov s pisnim obvestilom namesto dosedanjih sklepov o zavrnitvi.
Spremembe bodo upoštevane pri postopku participativnega proračuna za leti 2025 in 2026, ki ga je občinski svet določil s sklepom. Za projekte participativnega proračuna, ki jih bodo predlagali in izglasovali občani, bo vsako leto na voljo 200 tisoč evrov, občina pa bo tudi tokrat razdeljena na pet območij - vsakemu območju bo letno dodeljenih 40 tisoč evrov:
- območje 1: KS Radovljica,
- območje 2: KS Lesce,
- območje 3: KS Kamna Gorica, KS Kropa, KS Lancovo, KS Srednja Dobrava,
- območje 4: KS Podnart, KS Ljubno, KS Brezje,
- območje 5: KS Begunje, KS Mošnje, KS Otok.
Obvestilo o javnem pozivu za zbiranje projektnih predlogov bo konec junija objavljeno v Deželnih novicah, javni poziv pa v začetku julija na občinskih spletnih straneh.
 
Sklep o določitvi cen programov Vrtca Radovljica
 
Sprejeti sklep določa povišanje cen, ki bodo od 1. 9. 2024 višje za 7 do 8 odstotkov. Za starše otrok v Vrtcu Radovljica cena ne bo višja, ker bo povišanje v letošnjem letu v celoti krila občina, kar omogoča včeraj sprejeti rebalans proračuna.
Vzrok za podražitev so višji stroški dela (uskladitev plačnih razredov, napredovanja, dodatne zaposlitve …), ki odvisno od oddelka predstavljajo od 74 do 89 odstotkov cene. Mesečna cena na otroka za:
- oddelek prvega starostnega obdobja bo znašala 702,66 evra (prej 648,45),
- oddelek drugega starostnega obdobja bo znašala 534,62 evra (prej 498,21),
- oddelek tri do štiriletnih otrok in kombinirani oddelek bo znašala 586,56 evra (prej 547,52) in
- nov razvojni oddelek 1.231,70 evra.
Višja je tudi zamudna ura, ki se zaračuna staršem otrok, ki več kot trikrat v šolskem letu zamudijo pravočasen prevzem otroka iz dnevnega varstva po zaključku poslovnega časa enote vrtca, in sicer 10,88 evra (prej 9,17).
Starši plačujejo od nič do 77 odstotkov polne cene programov vrtcev, občina pa iz proračuna financira razliko med polno ceno programa in plačili staršev, za kar je lani namenila 2,7 milijona evrov.
 
Volitve in imenovanja
 

Svetniki so soglašali z imenovanjem Eve Štravs Podlogar za direktorico Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

Za predstavnika lokalne skupnosti v Svetu Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so imenovali Francija Kacina.

Predstavniki občine v Svetu OŠ Staneta Žagarja Lipnica bodo Teodora Beton, Andrej Potočnik in Tine Peternel, v Svetu OŠ F. S. Finžgarja Lesce pa Jelena Horvat, Špela Globočnik in Božena Kolman Finžgar.

Participativni proračun 2023 in 2024
VIR: Občina Radovljica