pošiljamo vam tedenski izbor knjig, dogodkov, ugodnosti ter drugih navdihujočih vsebin.

Drage bralke in dragi bralci,

pošiljamo vam tedenski izbor knjig, dogodkov, ugodnosti ter drugih navdihujočih vsebin.

Knjiga tedna
Ta teden vam v branje priporočamo Kurjega pastirja, prvo od treh knjig, v kateri nas Feri Lainšček popelje v svoje otroštvo in domačo hišo. Ker Feri v sredo, 5. oktobra, praznuje rojstni dan, smo tej napeti knjigi o nenavadnem otroštvu znižali ceno za 20 % .

Dogodek tedna
Lepo vabljeni, da si ogledate novo epizodo Beletrine v živo, v kateri se je pogovor vrtel okoli romana Ponovitev Nobelovega nagrajenca Petra Handkeja. O njem se je s Silvijo Borovnik, ki je knjigo prevedla skupaj s Klausom Olofom Detlefom, pogovarjala Maruša Prelesnik Zdešar.

Ugodnost tedna
Lainščkov rojstni dan ta teden slavimo še z dvema njegovima knjigama za otroke in mladino, Mislicami in  Velecirkusom Argo, ki sta do naslednjega ponedeljka prav tako na voljo po 20 % ugodnejši ceni.

Novica tedna
V Muzeju novejše zgodovine (MNZS) se je prejšnji četrtek odprla razstava Dotiki meja in tlakovanje poti k demokratizaciji: Vzhodnoevropske literarne revije 1945–2004, ki je nastala v okviru našega dveletnega mednarodnega projekta LITMAG. Glavni namen tega je ohraniti zgodovinski spomin na revije, ki so v svojem času predstavljale glas nasprotovanja totalitarnim režimom. Razstava bo v Sloveniji na ogled do 6. novembra 2022, ko bo potovala naprej v partnerske države.

17. oktobra ob 11.00 bo na temo omenjenih literarnih revij potekalo tudi prvo spletno predavanje v angleščini. Nanj se lahko prijavite tukaj.

Članek tedna
Kakšen je bil zakon najslavnejšega antičnega filozofskega para, Ksantipe in Sokrata? Kaj se skriva za Sokratovim domnevnim nasvetom, ki naj bi ga dal svojim študentom? »Ne glede na kar koli, poročite se. Če najdete dobro ženo, boste srečni. Če naletite na slabo, boste postali filozof, kar pa je tudi dobro.« Vabljeni, da preverite v zapisu Katarine Majerhold.


PR: Beletrina