Omega 3 maščobne kisline so izjemno pomemben del zdrave uravnotežene prehrane. Zdrava in uravnotežena prehrane je tudi eden od pomembnih preventivnih dejavnikov za pojav demence.

Na strokovnem izobraževanju »Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih«, ki je potekala v Postojni v ponedeljek, 16. januarja 2023, je predavateljica Anja Mrhar, raziskovalka z Biotehnične fakultete Univerze v Ljublani izpostavila:  

» Dolgoverižne omega-3 maščobe so za naše telo izjemno pomembne saj jih ta potrebuje za izgradnjo telesu pomembnih snovi, ki sodelujejo pri številnih ključnih presnovnih procesih. Na primer; omega-3 so gradniki hormonom podobnih snovi, ki jim rečemo eikozanoidi, in opravljajo širok spekter pomembnih funkcij kot so strjevanje krvi, delovanje mišic. Zadosten vnos teh maščob s prehrano dokazano pozitivno vpliva tudi na zdravje srca in tudi na uravnavanje krvnega tlaka ter trigliceridov v krvi. Prispevajo pa tudi k zdravju možganov in vida. Tako so dolgovrižne omega-3 maščobne kisline izjemno pomemben del zdrave uravnotežene prehrane, ki je tudi eden od pomembnih dejavnikov zmanjševanja tveganja za razvoj demence in kognitivnega upada. Ravno pomen preventivnih ukrepov v smislu demence, je bila osrednja tema izobraževalnega srečanja »Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih«. Priporoča se uživanje rib vsaj dvakrat tedensko.«

Na dogodku so bili kot primer dobre prakse izpostavljeni tudi skuše Delamaris, ki so priročna in okusna rešitev za kakovosten obrok. Ugotovljeno je bilo, da v Sloveniji pojemo povprečno le nekaj več kot 10 kg rib na prebivalca letno, kar je občutno nižje od evropskega povprečja. Povprečen Evropejec zaužije namreč 25,1 kg rib ali morskih sadežev na leto. Poraba pa se v EU močno razlikuje: od 4,8 kg na osebo na Madžarskem do 55,9 kg na Portugalskem.  Ribe so naravni vir omega 3 maščobnih kislih in se koristne tako za starostnike kot tudi za vse mlade, ki še razvijajo svoje možgane. Med ribami, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, še posebej izstopa atlantska skuša »Scomber scombrus«, ta je glavna sestavina izdelkov Delamaris. Ribe so tudi vir vitamina D.

Več v članku:  https://www.delamaris.si/lifestyle/ribe-so-prehranski-vir-vitamina-d/  

VIR: Delamaris