Konec testnega obdobja za izposojo zelenih električnih skirojev podjetja Bolt v Mariboru je oznanil pomembno vprašanje - bodo skiroji ostali? Odgovor na to vprašanje pa bo odvisen od zadovoljstva uporabnikov.

Konec testnega obdobja za izposojo zelenih električnih skirojev podjetja Bolt v Mariboru je oznanil pomembno vprašanje - bodo skiroji ostali? Odgovor na to vprašanje pa bo odvisen od zadovoljstva uporabnikov.

Leta 2023 se je v Mariboru začela ponujati storitev izposoje električnih skirojev Bolt, kar je sledilo njihovemu že obstoječemu uspešnemu delovanju v Ljubljani in Kopru.

Mikromobilnost ima ključno vlogo pri trajnostnem prometu v mestih, rešuje težave, kot so zastoji, težave s parkiranjem in onesnaženost. Prav v tej luči je podjetje Bolt predstavilo svojo storitev v Mariboru.

Načrt, ki so ga oblikovali v Boltu skupaj z Mestno občino Maribor, je predvidel, da bodo zeleni električni skiroji ostali v mestu do konca letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, kar pomeni skoraj do konca septembra.

Testno obdobje se je izteklo 22. septembra, kar je sprožilo vprašanje o prihodnosti teh skirojev v Mariboru. Odgovor pa bo znano šele po izvedbi ankete o zadovoljstvu uporabnikov in analizi podatkov o uporabi sistema.

Izpostavljajo pozitiven odziv tujih obiskovalcev, medtem ko so Mariborčani nekoliko bolj rezervirani do uporabe skirojev. Analiza bo tako vključevala število izposoj, morebitne nesreče in trend uporabe ter spremembe registriranih uporabnikov.

V času testnega obdobja so se skirojem pridružili številni uporabniki, ki so opravili več tisoč voženj in prevozili na tisoče kilometrov. Največ uporabe je bilo zabeleženo ob petkih in sobotah, najmanj pa ob torkih. V povprečju so si uporabniki izposodili skiroje za 15 minut in prevozili okoli dva kilometra. Najbolj priljubljene postaje za izposojo so bile Štuk in Glavni trg.

Zanimivo je tudi, da se v Mariboru odlično obnese tudi izposoja koles sistema Mbajk, ki je prav tako doživela pozitiven odziv. Pripravljeni so tudi na razširitev s postavitvijo novih postaj v mestu.

Ob prihodnosti zelenih Boltovih skirojev v Mariboru tako ostaja vprašanje, ki bo razrešeno po analizi podatkov in odzivu uporabnikov.

Uredništvo, foto: Bolt