Nemška turistična organizacija je članek »Najbolj trajnostno mesto v Evropi« novinarke Smilje Štravs v reviji Gea razglasila za najbolj trajnostni članek lanskega leta v Sloveniji.

Nemška turistična organizacija je članek »Najbolj trajnostno mesto v Evropi« novinarke Smilje Štravs v reviji Gea razglasila za najbolj trajnostni članek lanskega leta v Sloveniji.

Vodja predstavništva nemške turistične organizacije Maja Horvat je povedala, da so v okviru kampanje FEEL GOOD po vsem svetu leta 2023 prvič organizirali natečaj za trajnostno priznanje na področju odnosov z javnostmi. Med objavljenimi članki v Sloveniji so izbrali tistega, ki najbolje opisuje vidike trajnosti v turizmu in tako so za zmagovalni članek, ki je prejel največ točk, razglasili »Najbolj trajnostno mesto v Evropi« v reviji Gea novinarke Smilje Štravs.

Urša Jurak Kuzman
, urednica revije Gea, je ob tem povedala: »Nemška turistična organizacija vsako leto razpiše seznam ekskurzij, na katera se lahko prijavijo uredništva oziroma novinarji. Ker smo v Gei vedno bolj osredotočeni na trajnostne vidike, sem izbrala ekskurzijo v Freiburg zaradi njihove okoljske ozaveščenosti in trajnostnih zavez. Tudi avtorici Smilji Štravs je bila ideja blizu in nastal je imeniten članek. Pri Gei smo bili prvi, ki nam je bilo podeljeno to priznanje, in to je bilo za nas zelo prijetno presenečenje.«

KREPITEV BRALNIH NAVAD IN KOMPETENC

Revija Gea izhaja že skoraj 34 let in kot pravi njena urednica, je poslanstvo revije približati najnovejša naravoslovna in družboslovna dognanja bralcem različnih starosti. »Živimo v času, ko že triletniki uporabljajo mobilne telefone, tablice in aplikacije. Zato se je pri marsikom branje in pisanje skrčilo na nekaj vrstic in na bolj ali manj šifrirana sporočila. Bralne navade in kompetence so se v svetu interneta močno spremenile, z digitalizacijo pa v praktično vse pore našega življenja tudi nezadržno vdira angleščina. Zato je izjemnega pomena ohranjanje kakovostnega poljudnoznanstvenega jezika – v slovenščini. In prav to počne revija Gea,« zagotavlja.

ZAVEZA K UVEDBI TRAJNOSTNIH STANDARDOV OGLAŠEVALSKE STROKE

V Mladinski knjigi Založbi družbeno odgovornost udejanjajo na mnogih ravneh (na primer z vsebino založniških programov, s širjenjem skupnosti ustvarjalcev in uporabnikov, ...) in tako so lansko leto podpisali zavezo k uvedbi trajnostnih standardov oglaševalske stroke, pobudo Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ).

Martina Dolgan
, vodja oglasnega trženja v Mladinski knjigi Založbi, je ob tem pojasnila: »Mladinska knjiga tudi preko periodike, kamor sodi revija Gea, skrbi za pridobivanje in širjenje vsebin z različnih področij trajnosti ter uresničuje poslanstvo informiranja in navdihovanja k trajnostnemu ravnanju vseh naših deležnikov, od avtorjev in bralcev pa vse do naših partnerjev v oglaševanju.«

 


VIR: MM