Globoko v osrčju Konga se pod budnim očesom priznane primatologinje Jane Goodall odvija izjemna zgodba o reševanju, rehabilitaciji in neomajnem sočutju.

Globoko v osrčju Konga se pod budnim očesom priznane primatologinje Jane Goodall odvija izjemna zgodba o reševanju, rehabilitaciji in neomajnem sočutju. Dediščina dr. Goodall predstavlja svetilnik upanja za živalsko kraljestvo in presega njene prelomne raziskave ter vključuje neumorno predanost reševanju in rehabilitaciji šimpanzov v stiski. Njeno zgodbo opisuje popolnoma nova serija Rešeni šimpanzi Konga z Jane Goodall, ki se predvaja na programu Viasat Nature ob sobotah ob 19.00 uri.

V prostranih pokrajinah Konga se šimpanzi soočajo z vedno večjo grožnjo krčenja gozdov, izgube naravnega okolja in nezakonite trgovine z divjimi živalmi. Mnoge živali osirotijo, so ranljive in grozi jim mračna prihodnost. Tu nastopi Jane Goodall, ki si je zaprisegla, da ne bo le preučevala teh veličastnih bitij, ampak jim bo nudila tudi novo priložnost za življenje.

Dosežki dr. Jane Goodall

Jane Goodall se je rodila 3. aprila 1934 in svojo znanstveno pot začela v Londonu, divjine Tanzanije pa so bile tiste, ki so resnično osvojile njeno srce. Ljubezen do živalskega kraljestva jo je vodila na revolucionarno odpravo, kjer je preučevala šimpanze v njihovem naravnem okolju. Njen prihod v Tanzanijo leta 1960 je pomenil začetek znanstvene odisejade, ki je za vedno spremenila preučevanje divjih živali. V nekaj letih je ustanovila zdaj legendarno Raziskovalno središče Gombe Stream, kjer še vedno preučujejo šimpanze.

Pogovor z Jane Goodall

Dr. Goodall pripoveduje o svojem izjemnem potovanju. »Ko sem bila stara deset let, sem sanjala, da bom živela z divjimi živalmi v Afriki in o njih pisala knjige,« se spominja. Kljub skepticizmu nekaterih ji je materina neomajna podpora pomagala, da je goreče sledila svojim sanjam. V narodni park Gombe Stream je prišla, ko je imela 26 let in bila je pripravljena kljubovati ustaljenim normam in se podati v neznano.

Njen pristop je bil nekonvencionalen, vodila pa jo je izjemna vizija. »Živali sem preučevala drugače kot drugi,« pojasnjuje. V času, ko je vladala znanstvena togost, si je Goodallova drznila poimenovati svoje šimpanze, s čimer je poudarila njihove osebnosti in čustva. Ta odmik od norme ji je omogočil, da je odkrila svet, v katerem si šimpanzi delijo lastnosti, ki so prej veljale izključno za ljudi.

»Najbolj sem ponosna na to, da pomagam ljudem razumeti, da smo ljudje del živalskega kraljestva,« razkriva. S svojim delom je premostila vrzel med vrstami in razkrila izjemne podobnosti, ki nas povezujejo z našimi bratranci primati. Od poljubljanja in crkljanja do držanja za roke in pomirjanja, vedenje šimpanzov spominja na naše, kar še dodatno potrjuje našo povezanost.

Ko jo vprašajo o šimpanzih, ki jih ne more pozabiti, njen obraz zasije, saj se spomni Davida Sivobradega, prvega šimpanza, ki se ji je približal in se je ni bal. David se je zapisal v zgodovino z demonstracijo spretnosti izdelovanja orodij – prelomen trenutek, ki je na novo definiral naše razumevanje živalske inteligence. Drug šimpanz, Mel, ji je segel v srce s svojo sposobnostjo preživetja. Mel, ki je osirotel pri treh letih, se je uprl pričakovanjem, ko ga je Spindle, 12-letni samec, ki ni bil njegov sorodnik, posvojil. Ta izjemen prikaz sočutja in skrbi je presegel biološke meje in pustil velik vpliv na Goodallovo.

Toda njeno delo je razkrilo tudi temnejše plati. »Na žalost so sposobni voditi tudi neke vrste vojne,« razkriva s kančkom žalosti. Njena opažanja so razbila iluzijo o miroljubni družbi šimpanzov in razkrila zapleten spekter vedenja, tako nasilnega kot sočutnega.

Zapuščina učenja in sočutja

Zapuščina Dame Jane Goodall presega znanstvena odkritja; to je dediščina sočutja, odpornosti in nepopustljive radovednosti. Njeno potovanje je na novo opredelilo naš odnos do živali in nas spodbudilo, da nanje ne gledamo kot na oddaljena bitja, temveč kot na člane skupnega sveta. S svojim neumornim prizadevanjem je pokazala, da z razumevanjem živali, ki delijo naš planet, pridobimo vpogled v lastno naravo, spodbujamo empatijo in voljo za zaščito dragocenih prebivalcev planeta Zemlje.

Zgodba Jane Goodall je opomnik, da lahko vsak posameznik, čeprav se mora spopadati s skepticizmom, spremeni svet s strastjo in brezmejno žejo po znanju. Šimpanze je iz običajnih bitij povzdignila v ambasadorje razumevanja in razkrila izjemne zgodbe, ki se odvijajo v osrčju divjine.

PR - Grayling