Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) podjetja v zasebnem sektorju, ki imajo do 249 zaposlenih, poziva, da pravočasno vzpostavijo notranjo pot za prijavo kršitev. Rok se namreč izteče 17. decembra. Med drugim morajo določiti poseben elektronski naslov, telefonsko številko ali drug kontakt za prejem prijav in imenovati zaupnika izmed zaposlenih.

sreda, 8.11.2023
Ljubljana, 08. novembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) podjetja v zasebnem sektorju, ki imajo do 249 zaposlenih, poziva, da pravočasno vzpostavijo notranjo pot za prijavo kršitev. Rok se namreč izteče 17. decembra. Med drugim morajo določiti poseben elektronski naslov, telefonsko številko ali drug kontakt za prejem prijav in imenovati zaupnika izmed zaposlenih.

Zavezanci v javnem sektorju in zasebna podjetja, ki imajo 250 ali več zaposlenih, so morali notranjo pot za prijavo kršitev vzpostaviti do maja letos, podjetja z od 50 do 249 zaposlenimi (oziroma v izjemah, ki jih določa zakon, tudi podjetja z manj zaposlenimi) pa imajo za to še dober mesec dni časa.

V primeru, da podjetja ne izpolnijo svoje zakonske obveznosti, zakonom o zaščiti prijaviteljev določa prekrškovno sankcijo tako za pravne osebe kot za odgovorne osebe pravnih oseb, so zapisali v KPK.

Zavezanci notranjo pot za prijavo kršitev vzpostavijo tako, da določijo kontakt za prejem prijav, določijo ukrepe za preprečitev razkritja identitete prijavitelja in izmed zaposlenih imenujejo zaupnika.

Notranjo prijavno pot mora zavezanec podrobneje urediti z notranjim aktom. Zakon po pojasnilih KPK zavezancem omogoča določitev zunanjega ponudnika storitve prejemanja prijav, tistim z manj kot 250 zaposlenimi pa tudi delitev sredstev za prejemanje prijav in preiskave prijavljenih kršitev.

Kot so zapisali na KPK, je učinkovita zaščita prijaviteljev predpogoj za pridobivanja kakovostnih informacij o koruptivnih ravnanjih in drugih nepravilnostih v družbi. "Zato je zelo pomembno, da se zakon uspešno implementira in - še pomembneje - da se zaščita prijaviteljev nato tudi učinkovito izvaja v praksi. Nadzor nad tem bomo izvajali v komisiji," so sklenili.

VIR: Tax Fin Lex