DNEVI POKLICNE IN ZAPOSLITVENE REHABILITACIJE 2023!

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča in Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji konec septembra organiziramo 22. tradicionalne Dneve poklicne in zaposlitvene rehabilitacije – REHA dneve, ki bodo 26. in 27. septembra 2023 v Kongresnem centru Portus (Hotel Slovenija), v Portorožu. Glavni temi REHA dnevov 2023 bosta »POVEČAJMO ZAPOSLJIVOST INVALIDOV Z IZOBRAŽEVANJEM ter NOVOSTI NA PODROČJU DOSTOPNOSTI ZA INVALIDE«.

Na izobraževalnih dnevih bomo predstavili različne izkušnje glede pomena izobraževanja pri uspešnem zaposlovanju invalidov ter pomena ureditve dostopnosti do grajenega okolja in informacij, ki invalidom omogočajo samostojno življenje in njihovo boljše vključevanje v družbo. Izobraževanje in usposabljanje nedvomno prispeva k uspešnejšemu razvoju posameznikove kariere in zaposlovanju na trgu dela. Poleg splošnih pogojev na trgu dela je za invalide pomembna usposobljenost, odličnost znanja in veščin, ki jih premorejo glede na preostalo delazmožnost. Razumevanje izobraževanja in usposabljanja kot temeljne razvojne sile, ki prispeva in pogojuje oziroma utrjuje položaj invalidov na trg dela, pa mora postati stalnica.

Kljub sprejetju številnih zakonskih določb in predpisov, ki urejajo pravice invalidov do neoviranega dostopa do grajenega okolja, raziskave kažejo, da se stanje na obravnavanem področju prepočasi spreminja. Ugotavlja se, da se zakoni ne spoštujejo oziroma da se ukrepi, ki so predlagani za izboljšanje stanja, ne izvajajo dosledno. Uresničevanja pravic invalidov do dostopa brez ovir (kar je glavni cilj številnih mednarodnih in nacionalnih dokumentov) ne bo mogoče doseči le s sprejemanjem resolucij, deklaracij in zakonov, če se ukrepi, ki so določeni za doseganje teh ciljev, ne izvajajo v praksi. Prvi dan REHA dni bo namenjen vabljenim predavateljem, ki bodo predstavili različne izkušnje in poudarke glede izobraževanja za invalide. Skozi ožje teme se bo odgovorilo na vprašanja kako povečati usposobljenost invalidov za večje vključevanje na odprti trg dela, kako uveljavljati vseživljenjsko učenje in izobraževanje ter kako izobraževanje razumeti kot neprecenljiv socialni kapital. Predstavljenih bo tudi nekaj zakonodajnih novosti področja invalidskega zavarovanja ter zaposlovanja in trg dela.

Drugi dan REHA dni bo namenjen ozaveščanju in informiranju z novostmi o dostopnosti za invalide. Vabljeni domači in tuji predavatelji bodo predstavili projekt AccessibleEU, podporne tehnologije za invalide, dostopnost do informacij javnega značaja ter dostopnost do proizvodov in storitev za invalide. Predstavljeni bodo tudi dosedanji rezultati nekaterih razvojnih projektov s področja zaposlitvene rehabilitacije in zaposlovanja invalidov. V okviru izobraževalnega srečanja bomo tudi letos podelili letne nagrade delodajalcem za dobro prakso pri zaposlovanju invalidov na podlagi javnega natečaja. Prejemnikom bodo podeljene listine INVALIDOM PRIJAZNO PODJETJE. Listino podeljuje minister, pristojen za invalidsko varstvo.

Izobraževalni dnevi so namenjeni strokovnjakom, ki delamo na področju zaposlitvene in poklicne rehabilitacije Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, Zavoda pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije, Združenja izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji, predstavnikom invalidskih podjetij in zaposlitvenih centrov ter predstavnikom zainteresiranih delodajalcev, reprezentativnih združenj delodajalcev in reprezentativnih invalidskih organizacij ter strokovnim delavcev, ki v različnih okoljih delujejo na področju ravnanja z invalidnostjo na delovnem mestu. Zaradi lažje organizacije lahko svojo udeležbo potrdite prek spletne prijavnice. Prijavnici je priložen vprašalnik o načinu udeležbe na izobraževanju za drugi dan Reha 2023. Podporno tehnologijo zagotavlja evropski center Accessible EU.

VIR: SI21, foto: cnvos