Leto 2022 v gradbeništvu zaznamuje več trendov. Po krizi, ki jo je povzročila epidemija COVID-19, je prišlo do okrevanja, a istočasno je prišlo do napetosti pri oskrbi z gradbenimi materiali, njihove cene pa so se znatno povečale.

Takšne trende jasno kažejo tudi statistični podatki. V evrskem območju se je obseg gradbenih del julija na mesečni ravni povečal za 0,3 odstotka, v EU za 0,2 odstotka. Na letni ravni sta obe območji beležili rast, območje z evrom 1,5-odstotno, EU pa 1,3-odstotno, razkrivajo podatki Eurostata.


Na to dogajanje ni imuna niti naša država. Slovenija je na mesečni ravni beležila največji padec pri obsegu gradbenih del, na letni pa največjo rast. Poleg Slovenija (+28,5%) sta med članicami EU na letni ravni največjo rast beležili še Romunija (+8,3%) in Avstrija (+7,6%). Največje padce pa so zabeležile Švedska (-8,7%), Španija (-5,2%), in Češka (-2,7%).

Cene naraščajo čez noč, nepremičninski sektor v iskanju rešitev


Trend zviševanja cen gradbenega materiala se nadaljuje. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so bili stroški gradbenega materiala v Sloveniji za 7,8% višji kot v četrtletju poprej. Surs izpostavlja, da so se stroški gradbenega materiala zvišali že sedmo četrtletje zapored. Dvignili so se tudi v primerjavi z istim obdobjem v 2021 (za 26,8%) in v primerjavi s prvo polovico prejšnjega leta (za 25,5%).


Pri gradnji novih stanovanj so bili stroški dela po 6,5-odstotnem zvišanju v prejšnjem četrtletju za 1,8% nižji kot v prvem četrtletju letošnjega leta, navaja Surs. Gradbeni stroški za nova stanovanja pa so bili v drugem letošnjem četrtletju za 3,3% višji kot v četrtletju pred tem.


Poslovanje gradbincev je postalo precej zapleteno, saj do povišanja cen surovin, materiala in potrebščin prihaja čez noč. Tako gradbeništvo kot tudi celotni nepremičninski sektor sta v stanju kriznih razmer in iščeta rešitve z novimi načrti ter partnerstvi.

Kaj so vzroki za naraščanje cen gradbenih materialov?

Glavni vzroki za naraščanje cen gradbenih materialov so bili sprva povezani z zdravstveno krizo, ki že dve leti pretresa svet. Številni proizvodni obrati so bili zaprti, proizvodnja pa je močno zamujala. Ko so je obdobje večjih zaprtij končalo, je povpraševanje po materialih po vsem svetu poskočilo in tako preseglo ponudbo.

Kot da zdravstvena kriza ni bila dovolj velik izziv za gradbeništvo je izbruhnila še vojna v Ukrajini. Ta je povzročila prekinitev trgovinskih odnosov z Rusijo, ki je velika proizvajalka surovin, na primer jekla in aluminija. Tako so se te surovine umaknile s trga, cene energije in goriva pa so se močno zvišale. Da bi najprej zadovoljili povpraševanje domačega trga, so se nekateri trgi odločili za omejitev izvoza.

V gradbeništvu izzivi pri izpolnjevanju rokov in zagotavljanju dogovorjenih cen 

V takšnih negotovih razmerah po vsem svetu so nastali primerni pogoji za špekulacije z blagom in materiali. To se boleče pozna tudi v gradbeništvu.

Gradbena industrija se sooča z velikimi težavami tako pri izpolnjevanju zastavljenih rokov kot pri zagotavljanju cen, dogovorjenih s strankami.

Ker se dobavitelji ne morejo več zavezati k časovnemu načrtu dobave, so dobavni roki postali negotovi. Dogaja se, da morajo izvajalci delovišča celo ustaviti za nekaj časa, pri drugih pa se pojavljajo zamude.

Povečanje stroškov gradbenega materiala je povezano s krizo v preskrbi. Izpad zalog je postal običajen pojav, zaradi česar morajo gradbinci svojim strankam ponuditi druge materiale od prvotno načrtovanih ter včasih delati z novimi, neznanimi materiali.

Podjetja so se prisiljena prilajati tudi z reorganizacijo svojih ekip in iskanjem alternativnih dobaviteljev, da bi s tem razširila svoje vire dobave.

Da bi omejili izgubo marže na gradbiščih, so gradbeniki prisiljeni v višanje cen, ki so jih prvotno zagotovili svojim strankam. Če ne zaračunavajo dodatnih stroškov, se lahko zgodi, da so prisiljeni prenehati z dejavnostjo.

Po podatkih Sursa so se stroški gradbenega materiala v tretjem četrtletju letošnjega leta dvignili za 7,8 % v primerjavi s četrtletjem poprej. Cene pa so občutno narasle lesu in opažu, jeklu, aluminiju, železu, bitumenu, PVC, zasteklitvam, ometu, barvam, lepilom, ploščicam in keramiki.

Dvig cen vpliva na vse vrste gradbišč, na gradbena dela, servisiranje, novogradnje, opremljanje, mizarstvo, vzdrževanje, prenovo in energetsko sanacijo.  Poleg materiala, katerega nakup predstavlja približno 30 % stroškov gradbenih podjetij, na skupne stroške gradbišč vplivajo tudi naraščajoči stroški energije ter goriva.

Prilagajanje razmeram

Gradbeniki so se morali prilagoditi okoliščinam. Zlasti so spremenili svoje ponudbe, tako, da vključujejo datume veljavnosti tarife, ki so veliko bližje kot prej. Nekatere ponudbe veljajo le do konca tekočega tedna.


Nekatera podjetja poskušajo dobiti materiale takoj, ko pridejo na trg, tako jih imajo na zalogi, če jih potrebujejo, ter se s tem zavarujejo pred rastjo stroškov. Za to pa morajo imeti denarni tok in ves potrebni skladiščni prostor.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v Jesenski napovedi za letošnje leto predvideva, da se bo gospodarska rast v letu 2023, predvsem zaradi zaostrenih razmer v prvi polovici leta, občutno umirila, in sicer na 1,4%, v primeru, da ne pride do večje svetovne krize, pa bi se leta 2024 lahko pospešila na 2,6%.

Tudi investicijska aktivnost zasebnega sektorja bo po napovedih Umarja ostala zadržana, saj bodo še naprej prisotne negotovost, visoke cene investicijskih dobrin in gradbenega materiala ter rast obrestnih mer.

Podobno kot letos pa bodo na raven investicijske aktivnosti pozitivno vplivale državne investicije, spodbujene z zaključevanjem finančne perspektive 2014–2020 in sredstvi EU za okrevanje po epidemiji covida-19, napoveduje Umar. Državne investicije vsekakor pomembno prispevajo tudi k aktivnosti gradbenega sektorja.

O podjetju PlanRadar

PlanRadar je večkrat nagrajena digitalna platforma SaaS za upravljanje dokumentacije na terenu, upravljanje nalog ter komunikacijo pri gradbenih in nepremičninskih projektih.  

Deluje po vsem svetu na več kot 65 trgih. PlanRadar digitalizira vse vsakodnevne procese in komunikacijo, povezuje udeležence v gradbenih in nepremičninskih projektih, zagotavlja dostop do dragocenih podatkov v realnem času ter ekipam omogoča večjo kakovost, nižje stroške in hitrejšo realizacijo dela. 

Platforma, ki jo je enostavno uporabljati, dodaja vrednost med celotnim življenjskim ciklom stavbe, vsem vpletenim osebam, od izvajalcev in inženirjev do lastnikov in upravljavcev nepremičnin, s prilagodljivimi možnostmi za podjetja in procese vseh velikosti.  

Več kot 120.000 strokovnjakov že uporablja PlanRadar za sledenje, povezovanje in reševanje težav na gradbiščih in izven njih. Platforma, ki je enostavna za dostop in uporabo, je trenutno na voljo tudi v 20 jezikih in se lahko uporablja na vseh napravah IOS, Windows in Android. 

PlanRadar ima sedež na Dunaju v Avstriji ter 18 pisarn po vsem svetu.


PR: Grayling