Razstava LEGO # Plečnik je spremljevalni dogodek razstave UNIVERSUM PLEČNIK: Od delavnice do mita. Na ogled so stvaritve študentov arhitekture, ki so v sklopu seminarja in delavnic s pomočjo lego kock raziskovali prostorske koncepte Plečnikove Ljubljane.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
10.5.-18.5.2023
Razstava bo v torek, 16. 5., izjemoma na ogled od 16.00-18.00.
 
Razstava LEGO # Plečnik je spremljevalni dogodek razstave UNIVERSUM PLEČNIK: Od delavnice do mita. Na ogled so stvaritve študentov arhitekture, ki so v sklopu seminarja in delavnic s pomočjo lego kock raziskovali prostorske koncepte Plečnikove Ljubljane.
 
Zaradi svoje modularne narave so kocke pomenile velik izziv, zlasti zato, ker je bil na voljo omejen nabor oblik, barv in velikosti »gradbenih elementov«. Osnovne kocke so bile izhodišče za ustvarjanje mestoma zapletenih in podrobnih struktur Plečnikove arhitekture. Nismo želeli le poustvariti stavb v obliki pomanjšanih replik, temveč smo kocke uporabili predvsem za ustvarjanje pozorno abstrahiranih arhitekturnih zasnov in detajlov, ki smo jih v procesu sestavljanja rasterizirali. Nujno je bilo razumevanje merila, količine, simetrije, osnovnih vzorcev in geometrije. Skenirani izvirni načrti arhitekture, ki jih hranita MAO in Plečnikova zbirka, so nam služili za podlago, s pomočjo katere smo merilo prilagajali velikosti detajlov, arhitekturnih elementov in ne nazadnje velikosti posamezne kocke. S preizkušanjem različnih kombinacij kock ter z raziskovanjem materialov in barv so oblike postale pripovedovalke zgodb o podobi prostora, tako v merilu stavb kot tudi mesta.
 
Pred nami tako najprej oživi Vegova ulica, ena lepših kulturnih alej, kjer se lahko seznanimo z različnimi merili urejanja prostora za doseganje novih, raznolikih svobodnih vsebin. Ob njej stoji Narodna in univerzitetna knjižnica, ki jo prepoznamo po motivu stebra in oknu velike čitalnice. Uporaba različnih materialov je razumljiva in hkrati berljiva. Barvitosti kamna in opeke sledimo na primeru zvonika cerkve sv. Mihaela na Barju, na drugem koncu mesta pa skozi belino in gozd stebrnega reda s pogledi vstopamo v Vrt vseh svetih, k monumentalnemu vhodu na Žale. Zapletena konstrukcija Tromostovja sredi Ljubljane nas nagovarja k premisleku zgodovinskega konteksta in tvori najživahnejši javni prostor v središču mesta. Maketa deluje kot tabula rasa, čakajoč na življenje, in vabi najmlajše obiskovalce, da jo napolnijo z miniaturnimi lego figurami. Zbirko modelov Plečnikove arhitekture na koncu dopolni še detajl Katedrale svobode. Mistična narava tega sicer neuresničenega projekta nas napeljuje k razpravi o državnih simbolih in nas pušča v polju utopičnega.
 
Kaj imajo torej skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega.
 
Mentorji:
prof. dr. Alenka Fikfak, asist. dr. Janez Peter Grom, asist. Kristijan Lavtižar, Fakulteta za arhitekturo
Natalija Lapajne, kustosinja Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Fotografije delavnic:
Ana Šink Krenner, Kaja Križ
Fotografije maket:
Jure Žigon, Filip Živković
Študentje:
Vit Balas, Lana Bavcon, Nina Beganović, Nea Bekonjič, Benjamin Boben, Manca Gjura Godec, Vladislav Kvitka, Lara Korošec, Eva Košak, Ana Kovačevič, Nejra Kovačević, Ksenja Kozamernik, Kaja Križ, Eleonora Lazarova, Maruša Legat, Lucija Lohkar, Tisa Lozej, Žan Ložar, Tilen Mavrič, Lara Mrak, Tomaž Ogrič, Adrijan Piano, Lucija Petrinić, Marko Rapuc, Stanislav Rudenko, Filip Slakan Jakovljević, Jakob Smrekar, Arne J. Stare, Samanta Šalamon, Uroš Tesić, Vladimir Tripković, Barbara Veronica Vasić, Iza Verbovšek, Filip Živković
Odnosi z javnostmi: Smilja Štravs, Blažka Kirm
Marketing: Nataša Celec
Tehnična podpora: Matjaž Rozina, Tadej Golob
 
Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

VIR: Muzej za arhitekturo in oblikovanje