vabilo

Spoštovani novinarji in uredniki!

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave

Iskanja v risbi, spoznanja v misli
Fragmenti iz zapuščine Edvarda Ravnikarja,
 
ki bo v petek,  27. oktobra 2023, ob 19.30 uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Avtor razstave je arhitekt Aleksander S. Ostan, razstava pa je nastala v sodelovanju z Majdo Kregar in Heleno Ravnikar (Ambient) ter v koprodukciji Cankarjevega doma in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Arhitekt Edvard Ravnikar (1907–1993) je bil gotovo najbolj celovita osebnost slovenske arhitekture in urbanizma v drugi polovici 20. stoletja. Bil je najbolj nadarjen in avtonomen učenec velikega Jožeta Plečnika ter tudi zelo cenjen sodelavec Le Corbusierja v Parizu. Poleg številnih urbanističnih in arhitekturnih zasnov je za sabo pustil tudi velik opus intimnih pričevanj v risbi in besedi, ki so manj znana in so nam jih ohranili njegovi dediči. Srečanje z njimi se nas lahko globoko dotakne tako z lepoto podob kot tudi s pronicljivostjo misli, saj premorejo veliko notranjo moč. Ravnikar je bil tudi izjemen humanist, erudit in pričevalec svojega stoletja. V zapuščini njegovih drobnih knjižic naletimo na analitsko pronicljiva, globoka razmišljanja o sodobnem svetu, umetnosti in arhitekturi ter življenju nasploh. Večkrat so podprta z referencami iz filozofije, literature, zgodovine in znanosti, pa tudi nacionalne kulture in politike ... Navdihujoče podobe, ki jih imamo priložnost videti na razstavi v Cankarjevem domu,  so prepletene z arhitektovim lucidnim opazovanjem, komplementarna pola njegovega ustvarjanja pa sta tesno prepletena in povezana; v njem se umetnik srečuje z znanstvenikom, risar z mislecem, poet z inventorjem.

»Nekoč bi vendar rad našel čas za delo, ki bi bilo izven programov in pogojev, pogoji uničujejo današnjo arhitekturo. V tem mojem delu ne bi bilo ničesar, kar se nanaša na konkreten prostor ali čas. Tako rad bi kaj takega, približal bi se Kafkinemu misteriju.« Edvard Ravnikar

Največji arhitekti v zgodovini, med njimi tudi tisti sodobnejši iz bližnjega 20. stoletja, kot so bili Antoni Gaudi, Otto Wagner, Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto, Michel de Klerk, Jože Plečnik ... so bili hkrati tudi pravi (vele)mojstri prostoročne risbe. Mednje, kot se boste lahko na lastne oči prepričali na razstavi, sodi tudi Edvard Ravnikar. Na razstavi so v okviru Ravnikarjevega leta tako na ogled povečave arhitektovih risb in rokopisov, odtisnjenih na viseča platna, ki oblikujejo začasen troladijski prostor v njegovi najlepši dvorani, vhodni avli Cankarjevega doma. Risbe na razstavi lahko shematsko razdelimo v tri kategorije: prvobitna iskanja, ki tipajo za še ne izrečenimi oblikami vizionarskih arhitektur, virtuozna, dramatična doživetja urbanih in naravnih krajin, ki so ga navdihovale na poteh po svetu, ter raziskovanja v risbi in skici, namenjena konkretnim projektom (od velikih vedut do najmanjših detajlov, kot npr. za Trg republike in Cankarjev dom, v katerem se nahajamo).

»Izbrani motivi na Ravnikarjevih risbah so izjemno virtuozno komponirani, izrezi so perfektni, podobe pa prefinjeno skladne, v globinah črno- belih nanosov, doseženih z značilnimi mojstrovimi šrafurami, pa doživimo ne le chiaro-scuro dramaturgijo lokalne nevihte, temveč skozi osamljene figure, ki tu in tam tavajo po krajini, tudi dramo majhnosti in minljivosti človeškega življenja.« Aleksander S. Ostan
 
KOLOFON

Avtor razstave: Aleksander S. Ostan v sodelovanju z Majdo Kregar in Heleno Ravnikar (Ambient)
Vizualna podoba in razstavna konstrukcija: Atelje Ostan Pavlin
Grafično oblikovanje: Atelje Ostan Pavlin in Nena Gabrovec
Skice, risbe: Edvard Ravnikar (v lasti dedičev in Ambienta d.o.o.)
Sodelavci: Nataša Pavlin, Žan Artelj, Daniel Ilieski in Alja Cevc (Atelje Ostan Pavlin)
Vodja in koordinator projekta: Katarina Hergouth (CD), kustosinja razstavnega programa CD, Nikola Pongrac (MAO)
Prevod in jezikovni pregled: Sonja Košmrlj (CD), jezikovni pregled, Anina Oblak (CD)

Razstava je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (generalna direktorica Cankarjevega doma: Uršula Cetinski; v. d. direktorice Muzeja za arhitekturo in oblikovanje: Maja Vardjan) s podporo Fakultete za arhitekturo UL, Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in Ambient d.o.o..

Ustanovitelj in glavni sofinancer programov Cankarjevega doma ter glavni financer programov Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razstava bo odprta do 14. novembra 2023. Vljudno vabljeni!
 
VIR: MAO