napovednik dogodkov muzeja MAO



Vljudno vabljeni na odprtje razstave

GRAD → koncepti, predmeti, prostori,

ki  bo v četrtek, 13. junija 2024, ob 19. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.
 
Na gradu Fužine poleg prepletenih plasti grajske zgodovine danes domuje tudi zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje: eklektičen, a s svojevrstno notranjo logiko prežet nabor dokumentacije in predmetov, povezanih s prostorom in snovnostjo. Opirajoč se na idejo o transhistoričnem muzeju, razstava Grad → koncepti, predmeti, prostori prepoznava zgodovino kot razslojen preplet narativnih pramenov, med njimi pa išče stičišča, pomenska zgoščevanja, odslikave in odzvanjanja.

 
Kustosinje
Maja Vardjan, Cvetka Požar, Ajda Bračič
Sokustosi
Natalija Lapajne, Katarina Metelko, Nika Novak, Nikola Pongrac, Maja Šuštaršič, Bogo Zupančič
Svetovalni odbor
Miloš Kosec, Ana Kreč, Boštjan Vuga
Strokovni sodelavki
Neli Grafenauer, Špela Šubic

Več na povezavi >>

Program MAO podpira:

Medijski sponzor:


MUZEJ V SKUPNOSTI 2 I Sreda v MAO parku

Sreda, 5.6. 2024 I Park Muzeja za arhitekturo in oblikovanje
 
10.30 I Srečališče: Cirkus na kvadrat
17.00 I Delavnica oblikovanja gline z Nevenko Angelski


V parku MAO odpiramo prostor za skupne dogodke, ki temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju, povezovanju znanja v skupnosti, vključevanju javnosti in vzajemnem delovanju. Ustanove in posamezniki s srečanji, dogodki in delavnicami preizkušamo domet in učinke skupnega delovanja, predstavljenim socialnim inovacijam pa ponujamo prostor za preizkus v realnosti.

Vabljeni udeleženci vseh starosti!


Voden ogled gradu Fužine I Dan Primoža Trubarja

Sobota, 8.6. 2024 ob 11.uri


Grad Fužine – danes Muzej za arhitekturo in oblikovanje, nekdaj pa renesančni dvorec, kjer je delovala prva papirnica na Kranjskem in baza protestantizma. Njegova vloga je bila vse od nastanka v 16. stoletju tako gospodarska kot kulturna in politična. Prvotno ime gradu je bilo Mrzli studenec (Kaletenbrunn), ker je bil ob gradu izvir mrzle vode, v grajskem parku, kjer so bile nekoč posajene murve, pa so gojili celo sviloprejke. Grad sta še posebej zaznamovali družini Khisl in Terpinc. Leta 1984 je bil razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Po gradu vas bo popeljala Katarina Metelko, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem. Posebno pozornost posveča stavbni in kulturni dediščini gradu Fužine in družine Khisl.

Prijave: izobrazevanje@mao.si


Vabljeni!


Nedelja v MAO

LEGO delavnica za vse generacije: Vurnik in vzorci secesijskih ornamentov

Nedelja, 9. 6. 2024 ob 11. uri

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest v Evropi in tudi izven nje.

Izziv tokratne lego delavnice bo arhitektura, predvsem prepletanje narodnih in geometrijskih motivov, ki so zaznamovali nekatera pročelja stavb kot tudi marsikateri ambient arhitekta Ivana Vurnika in njegove sopotnice akademske slikarke Helene Kottler Vurnik.

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Več o dogodku na povezavi

ARHITEKTURA V ŽIVO

Sprehod po secesijski Ljubljani I Art Nouveau v Ljubljani
 
Ponedeljek, 10. 6. 2024 ob 16.30


Zbirno mesto: pred Hotelom Union, na Nazorjevi ulici ob vodnjaku
Vodita: Marija Režek Kambič (ZVKDS OE Ljubljana) in Natalija Lapajne (MAO)

Za art nouveau, oziroma tako imenovano novo umetnost, je bilo značilno, da je združevala različne umetnostne zvrsti. Pri nas se je za oznako te smeri predvsem v arhitekturi uveljavilo ime secesija. Sprehodili se bomo mimo nekaterih najpomembnejših secesijskih stavb domačih in tujih arhitektov (Ciril Metod Koch, Josip Vancaš, Maks Fabiani, Ivan Vurnik, …) vzdolž Miklošičeve ceste z zaključkom v Miklošičevem parku – nekdaj Slovenskem trgu, najlepšem secesijskem ambientu na prostem.

Prijava: izobrazevanje@mao.si

Več na povezavi
ZAPOSLUJEMO!

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) iščemo proaktivno, motivirano in urejeno osebo za zasedbo delovnega mesta KUSTOS ZA RAZSTAVE (VODJA BIENALA OBLIKOVANJA) - M/Ž.

Trajanje zaposlitve: nedoločen čas
Rok prijave: 9.6. 2024

Opis delovnega mesta in razpisni pogoji so dostopni na povezavi.

VIR: MAO