napovednik


VODENI OGLEDIUstvarjeno v Sloveniji in BIO27 Spremljevalni programPalača Cukrarna, Ambrožev trg 3
Na ogled do: 2. okt 2022 | od torka do nedelje med 10. in 18. uro
Vodeni ogledi: vsak četrtek ob 17. uri in vsako nedeljo ob 11. uri

Vabljeni na voden ogled po razstavi Ustvarjeno v Sloveniji, kjer predstavljamo nekatere pomembnejše projekte in dela več kot 200 slovenskih ustvarjalcev, sodelujočih v programih Centra za kreativnost. Dobimo se jutri, v četrtek, 8. septembra, ob 17. uri. Po razstavi se bosta z vami sprehodila Maja Kovačič, vodja projektov Centra za kreativnost in Jure Grohar, Vidic Grohar Arhitekti, ki o oblikovanju in postavitvi razstave pravi:

"Vsi razstavni elementi, ki se jih lahko znova uporabi in reciklira, so sestavljeni iz kartonskih tulcev in lesenih vezanih plošč, kar omogoča različne postavitve in vsak del razstave artikulira na njemu lasten, specifičen način. Tako vsak prostor dobi svoj karakter."

V sklopu spremljevalnega programa BIO27 Supervernakularno pa so v Palači Cukrarna na ogled tudi tri mednarodne razstave, katerih namen je raziskati in soočiti industrijsko in tehnocentrično miselnostjo z alternativnimi pripovedmi in mitologijami.BIO27 dogodki in novice

RAZSTAVABIO27 podaljšan, produkcijska platforma se seli v mesto
BIO27 Supervernakularno: podaljšano do 23. okt 2022 | MAO
BIO27 Produkcijska platforma: 3.-30. okt 2022 | Plečnikov kioskV MAO bo mednarodna razstava BIO27 Supervernakularno, razstava o rastočem in ambicioznem gibanju, ki sta ga pri oblikovanju bolj trdožive in pravične prihodnosti navdihnili vernakularna arhitektura in inteligenca oblikovanja, na ogled do 23. oktobra. Razstava Produkcijska platforma BIO27, ki deluje v sodelovanju s Centrom za kreativnost in v okviru katere pet slovenskih interdisciplinarnih skupin odgovarja na izzive s področja lokalnih skupnosti in okolja, bo do 2. oktobra na ogled v MAO, nato pa se seli v center Ljubljane. Razstava Produkcijska platforma BIO27 bo med 3. in 30. oktobrom v obliki tedenskih pop-up razstav na ogled v Plečnikovem kiosku na Prešernovem trgu, prenovljenem tudi v sodelovanju z eno od skupin BIO27.
POP-UP SHOP Brinas studio10. sep 2022 | Plečnikov kiosk | 10:00-13:00 in 16:00-21:00

V Plečnikov kiosk prihaja Brinas studio - naravna barvarnica, kjer Romana Brina raziskuje številne možnosti barvanja tekstila z naravnimi pigmenti. Na voljo bodo kosi iz nove kolekcije.
OKROGLA MIZA  Prepovedane vernakularnosti13. sep 2022 | MAO Youtube in Facebook | 12:00

Kljub ekološkemu preporodu, ki je trajnostnost umestil v središče javne etike, se zdi, da današnji administrativni okviri v Sloveniji še vedno omejujejo širjenje regenerativnih materialnih kultur.
DISTRIBUTED DESIGN AWARD Dodola prejela nagrado Project Excellence
Produkcijska skupina BIO27 Pjorkkala je za vodni filter Dodola prejela glavno nagrado evropske platforme Distributed Design in si tako prislužila 2.000 EUR za nadaljnji razvoj projekta ter mentorske ure pri Index Project.

PROJEKTNI NATEČAJ Knjižni sejem Frankfurt 2023Rok za oddajo predlogov: 4. okt 2022

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije objavlja natečaj za oblikovanje nacionalnega paviljona Slovenije, častne gostje, ter slovensko stojnico na knjižnem sejmu v Frankfurtu oktobra 2023.

Za to posebno priložnost, na kateri se predstavlja slovenska literatura, kultura in dežela, je potrebno zasnovati paviljon Slovenije ter slovensko stojnico. Namen natečaja je poiskati strokovno najprimernejšo oblikovno prostorsko zasnovo paviljona in stojnice Slovenije na sejmu ter izdelovalca projektne dokumentacije za izvedbo teh ureditev.

Natečajnike se poziva, da oblikujejo čim bolj multidisciplinarne natečajne skupine, ki bodo znale celovito odgovoriti na natečajne zahteve in v katere bodo vključeni arhitekti, oblikovalci, vizualni umetniki, scenografi itd.

Več informacij o projektnem natečaju >>

KCDM KONFERENCATehnologija ni dovolj Brdo pri Kranju, 20. sep 2022 | 9:00

Konferenca, ki jo Kompetenčni center za design management pripravlja v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije ob dnevu inovativnosti, bo izpostavila design inovacije kot nepogrešljiv pogoj za napredek - tako na ravni podjetja, kot širše, v gospodarstvu in v družbi. Z design inovacijami namreč odkrivamo in naslavljamo “tisto, kar ljudje potrebujemo”, tehnološke inovacije pa premikajo meje “tistega, kar znamo in zmoremo narediti.” Preboji se dogajajo šele, ko oboje povežemo.

Da bi izkoristili njegov potencial torej design inoviranje ne sme več ostajati spregledano, nekje daleč za tehnološkimi inovacijami. Kot družba in država moramo zagotoviti inovacijski ekosistem, ki učinkovito spodbuja in povezuje različne vire inovacij s skupnim ciljem: povečanjem uspešnosti, odpornosti in prilagodljivosti gospodarstva.

Več informacij o programu in prijavi >>

PR: Center za kreativnost