Slovenski odjemalci so iz prenosnega omrežja v prvih devetih letošnjih mesecih iz prenosnega omrežja prevzeli 8,1 TWh električne energije, kar je bilo za 11,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Datum objave:
29. oktober 2023

Avtor:
Brane Janjič
Slovenski odjemalci so iz prenosnega omrežja v prvih devetih letošnjih mesecih iz prenosnega  omrežja prevzeli 8,1 TWh električne energije, kar je bilo za 11,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Zmanjšanje povpraševanja po električni energiji iz prenosnega omrežja se kaže že vse od začetka leta, med poglavitnimi razlogi pa je predvsem opustitev elektrolize v Talumu ter zmanjšanje proizvodnje tudi v drugih energetsko intenzivnih podjetjih, izvajanje programov večje energetske učinkovitosti in tudi postavljanje samooskrbnih sončnih elektrarn. Tako je bilo iz prenosnega omrežja v prvih devetih letošnjih mesecih skupno prevzetih 8 milijard 114,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 11,6 odstotka manj kot v enakem času lani in tudi za 7,6 odstotka manj od prvotnih bilančnih pričakovanj.

Zmanjšanje odjema v navedenem obdobju je bilo zaznati tako pri distribucijskih podjetjih, ki so s prevzetimi 7 milijardami 194 milijonov kilovatnih ur za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostala za 9,6 odstotka, kot pri neposrednih odjemalcih, pri katerih se je odjem letos zmanjšal kar za 37 odstotkov in v prvih devetih letošnjih mesecih dosegel le 624,6 milijona kilovatnih ur. Med velikimi porabniki so svoj odjem letos še zlasti zmanjšali v Talumu (opustitev elektrolize), za kar 75,4 odstotka, in na Jesenicah (za 36,9 odstotka). Po zaslugi ugodne hidrologije se je povečal le odjem črpalne elektrarne Avče za potrebe črpanja vode iz Soče, ki je s skupno prevzetimi 296 milijoni kilovatnih ur električne energije lanske primerjalne rezultate presegla za 28,6 odstotka. 
In kaj se je v prvih devetih letošnjih mesecih dogajalo na mejah? V sosednje elektroenergetske sisteme smo izvozili 8 milijard 114,6 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za dobrih 21 odstotkov več kot v enakem času lani, iz tujine pa je bilo v slovenski elektroenergetski sistem oddanih 6 milijard 389,2 milijona kilovatnih ur oziroma za 9 odstotkov manj kot lani.

VIR: Naš Stik