Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije so danes v okviru kmetijskega sejma Agra v Gornji Radgoni predstavili novega člana družine posebnih kozarcev za med slovenskega porekla.

Gornja Radgona, 27. avgusta - Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije so danes v okviru kmetijskega sejma Agra v Gornji Radgoni predstavili novega člana družine posebnih kozarcev za med slovenskega porekla. Gre za kozarec za 700 gramov medu, ki se bo tako pridružil družini obstoječih petih velikosti kozarcev.

Proizvajalci medu niso obvezani uporabljati omenjenih posebnih kozarcev, pač pa velja to, da tisti, ki med prodajajo v tem tipu kozarcev, lahko vanje točijo samo med oziroma čebelji pridelek slovenskega porekla (torej tudi cvetni prah), je za STA pojasnila svetovalka za ekonomiko čebelarjenja pri čebelarski zvezi Mojca Pibernik.

Kozarci za slovenski med so bili izdelani z namenom, da jasno pokažejo poreklo vsebine, kar je ključnega pomena za izbiro potrošnika, predvsem zdaj ko je na trgu veliko ponaredkov medu, je še dodala Pibernik.

Prvi namensko oblikovani kozarec za med slovenskega porekla je luč sveta pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije ugledal pred 15 leti, kozarce distribuira podjetje Stenko. Kozarec je slovensko delo v obliki kapljice, na dnu ima slovensko kranjsko čebelo.

"Pakiranje v novi kozarec za med slovenskega porekla povečuje ekonomičnost pri prodaji, za potrošnika pa pomenijo večjo vizualno privlačnost. Hkrati povečujejo možnost, da se bo potrošnik zanimal za nakup različnih vrst medu, in so lažji za shranjevanje, prenašanje in uporabo," piše na splet

VIR: STAkrog