Občina Radovljica je pripravila kratko predstavitev argumentov, zakaj je Radovljica optimalna za novo Gorenjsko regijsko bolnišnico.

Občina Radovljica je pripravila kratko predstavitev argumentov, zakaj je Radovljica optimalna za novo Gorenjsko regijsko bolnišnico. Nastala je v sodelovanju z družbo Protim Ržišnik Perc. Po besedah župana Cirila Globočnika je Radovljica pripravljena za regijsko bolnišnico Gorenjske, začetek projekta pa je izvedljiv takoj. Animacijo »Radovljica pripravljena za regijsko bolnišnico Gorenjske« si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=QF94y72sIGU.
 
Za umestitev Gorenjske regijske bolnišnice v Radovljici na območju, ki je v prostorskem redu že namenjeno zdravstveni dejavnosti, je bila v letu 2017 izdelana prostorsko programska preveritev – ciljni načrt. Dokument vsebuje analizo stanja prostora in variantne rešitve umestitve bolnišnice. Območje obsega približno deset hektarov zemljišč z možnostjo širitve za 9,5 hektara in se nahaja v neposredni bližini avtocestnega priključka na jugovzhodnem robu Radovljice - med avtocesto na severu, gozdno učno potjo na vzhodu, poslovno cono na zahodu in robom savske terase na jugu.
 
Osrednja lega Radovljice predstavlja optimalno lokacijo za izgradnjo gorenjske regijske bolnišnice in izboljšuje njeno dostopnost v vsej Gorenjski, saj je za večino njenih prebivalcev dostopna v manj kot dvajsetih minutah. Predvideno območje ima ugodno prometno povezavo v regiji in navezavo na prometno infrastrukturo. Od avtoceste je oddaljeno sto metrov, pridobljeno je pozitivno mnenje DARSa za lastni avtocestni priključek, bližnje letališče Lesce pa omogoča stalno enoto za helikoptersko reševanje in transport organov za transplantacije.
 
Lokacija omogoča gradnjo brez zahtevnih pogojev in po korakih ter morebitno širitev. Primerna je za izgradnjo bolnišnice s 600 do 700 posteljami. Gorenjska bolnišnico s takšno kapaciteto potrebuje, pri tem pa bi morali ohraniti, npr. kot negovalno, tudi jeseniško bolnišnico.
 
Radovljica s svojo osrednjo lego ponuja tudi priložnost za decentralizacijo razvoja države in uravnotežen razvoj Gorenjske.

VIR: Občina Radovljica