Danes je v virtualni obliki potekalo prvo zasedanje Skupnega usmerjevalnega odbora na podlagi Pisma o nameri o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti ...

Danes je v virtualni obliki potekalo prvo zasedanje Skupnega usmerjevalnega odbora na podlagi Pisma o nameri o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti v miroljubne namene med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Italijansko vesoljsko agencija (angleško Italian Space Agency - ASI).
Pismo o nameri, ki sta ga junija lani podpisala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek ter predsednik ASI Saccoccia, predstavlja dobro podlago za vzpostavitev tesnejšega sodelovanja na področju vesolja med Slovenijo in Italijo, saj omogoča vzpostavitev okvira za sodelovanje, identifikacijo področij skupnega interesa, izmenjavo informacij in spodbujanje skupnih dejavnosti in pobud. Skupni usmerjevalni odbor, ki se je danes sestal, je nosilni organ za izvajanje omenjene pobude.

Srečanje sta vodila predsedujoča Usmerjevalnega odbora Tanja Permozer, vodja Delegacije Republike Slovenije pri Evropski vesoljski agenciji (European space agency - ESA), ter Giorgio Saccoccia, predsednik ASI. V uvodnem delu sta predstavila ključne značilnosti vesoljskega sektorja v Sloveniji in Italiji. Permozer je izpostavila ključne mejnike v razvoju vesoljskega sektorja v Sloveniji, od Pridruženega članstva v ESA in njenega aktivnega sodelovanja s to organizacijo tudi v štirih izbirnih programih, prvih slovenskih satelitih v vesolju, članstva v Odboru Združenih narodov za miroljubno uporabo vesolja (Committee on the Peaceful Uses of Outer Space - COPUOS) do ključnih področij, na katerih se slovenska podjetja in institucije še posebej odlikujejo.

Sledili sta dve tematski razpravi na področjih, za katera je bilo predhodno izraženo največ zanimanja in sicer opazovanje Zemlje ter vesoljski sistemi  in tehnologije. Splošnim predstavitvam ključnih aktivnosti in dosežkov na teh področjih v obeh državah so sledile predstavitve petih ključnih podjetij in raziskovalnih institucij s posameznega področja iz vsake države. Med temi so bila najpomembnejša slovenska podjetja in raziskovalne institucije  na področju vesolja Sinergise, Vesolje.si, Geocodis, Arctur, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Dewesoft, Cosylab, SkyLabs, Information Technologies in Balmar.

Še posebej pa nas veseli, da so bili na italijanski strani prisotni  pomembni sistemski integratorji s področja vesolja, ki sodijo med najpomembnejša evropska podjetja kar se tiče vesoljskih tehnologij na primer OHB Italiija, Thales Alenia Space, Planetek, Politehnika Milano, GM Spazio – če omenimo le nekatere, ki so se lahko iz prve roke seznanili s priložnostmi, ki jih nudi vesoljski sektor v Sloveniji.

Na virtualnem srečanju je bilo prisotnih skoraj 60 udeležencev iz obeh držav, prav tako je že bilo ali bo organiziranih tudi preko 60 bilateralnih srečanj med podjetji in raziskovalnimi institucijami, ki so izrazila interes za sodelovanje.

Prvo zasedanje Skupnega usmerjevalnega odbora pomeni prvi zelo konkreten korak k tesnejšemu sodelovanju med Slovenijo in Italijo na področju vesolja. Slovenski udeleženci so dobro izkoristili priložnost za predstavitev svojih zmogljivosti in izpostavili priložnosti za sodelovanje ključnim akterjem na področju vesolja v Italiji. Na podlagi predstavitev in opravljenih bilateralnih pogovorov bodo identificirana ožja področja, kjer je največ skupnega interesa, in aktivnosti, ki se bodo izvedle v prihodnje.

PR: MGRT