Pridružite se nam na Pikinem festivalu ali nas poslušajte na Prvem.

Prvi na terenu v Velenju.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
12. september 2022 ob 13:05
Ljubljana - RTV SLO
V novi terenski oddaji se bo ekipa Prvega programa Radia Slovenija v sestavi napovedovalec Dejan Kaloper ter novinarji Metka Pirc, Špela Šebenik in Marko Rozman, ki bo tudi voditelj dnevnega programa, ter tonska mojstra Franci Moder in David Lap odpravila v Velenje, kjer poteka Pikin festival.


Prvi na terenu.


Velenje je najmlajše slovensko mesto. Hkrati iz Šaleške doline prihaja tretjina slovenske električne energije. Izmed vseh slovenskih mest ravno Velenje čaka največja preobrazba zaradi načrtovanega zapiranja premogovnika do leta 2033. Hkrati pa so znani po tem, da veliko vlagajo v kulturo in družbeni razvoj. Vse to se kaže pri pripravi prireditev, med katerimi je največji otroški festival v Sloveniji 33. Pikin festival.

Vse se bo začelo že v torek, 13. septembra, ko iz terenskega vozila pripravljamo oddaji Studio ob 17.00. V oddaji bomo govorili o energetski prihodnosti Slovenije. Kako je naš elektroenergetski sistem pripravljen na zanesljivo obratovanje v času kriznih razmer. Kako bomo pridobivali električno energijo ob vse višjih cenah in v kaotičnih časih na trgih z energenti. Kakšne so tehnične razpoložljivosti sistemskih elektrarn ob napovedanem remontu krške jedrske elektrarne pa o povečani vlogi šoštanjske termoelektrarne. Koliko več in pod kakšnimi pogoji še lahko proizvede. Kakšne so možnosti Slovenije v luči evropskih zahtev in usmeritev. Ali v časih ohlajanja evropskega gospodarstva in nestabilnega gospodarskega okolja še lahko sledimo okoljskim zahtevam in povečujemo delež obnovljivih virov energije, tudi glede na izjemno sušno leto, ki je oklestilo proizvodnjo iz hidroelektrarn.

V sredo bo program v celoti potekal iz Velenja od 8. ure naprej. Začeli bomo že z oddajo Svetovalni servis, v kateri bomo govorili o NTC sistemu učenja. Gre za učenje z igro, ki temelji na spoznanjih kognitivne znanosti o delovanju možganov in na otroku zanimiv način spodbuja razvoj divergentnega, konvergentnega mišljenja in funkcionalnega znanja. V svoj pouk ga vpeljuje vedno več učiteljic in učiteljev, kar nekaj jih dela na OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje, zato bo z nami ravnatelj te šole.

Pogovarjali se bomo tudi z direktorico Festivala Velenje Barbaro Pokorny, ki izpostavlja pomen kakovostnih dejavnosti za otroke in družino. Pa z županom Petrom Dermolom, ki se mora v času festivala sprijazniti, da ni več glavni, saj župansko lento simbolno preda Piki Nogavički. Gostili bomo najboljše osnovnošolce v lego robotiki in programiranju, ki se že pripravljajo na svetovno prvenstvo.

Gost sredinega intervjuja bo Velenjčan, profesor matematike, stand up komik in planinski vodnik, Uroš Kuzman.

V oddaji Prvi na obisku bomo govorili o Pikinem festivalu, predstavila nam ga bo ne le Pika Nogavička, temveč tudi tisti, ki v Velenju skrbijo, da je program Pikinega festivala zabaven, poučen, ustvarjalen in športen. Preverili bomo tudi, kako potekajo različne delavnice in dejavnosti, kako na njih uživajo najmlajši, kaj so se novega naučili ali izdelali in kaj zanima starše.

V terenskem oglašanju bomo gostili tudi najboljšo športno plezalko na svetu, Janjo Garnbret, letošnjo ambasadorka Pikinega festivala, ki nam bo zaupala, kako v življenju samo naprej, čez vse ovire.