Projekt predvideva 13 delovnih paketov, ki se bodo v primeru potrditve projekta na drugi stopnji, izvajali 9 let, od 1. januarja 2024 naprej. Projektno vodenje in koordinacijo bo zagotavljalo novo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo - MOPE.

Datum objave:
3. januar 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Pixabay


Ministrstvo za okolje in prostor je septembra na prvi stopnji prijavilo za financiranje na program LIFE nov projekt SLOVE LIFE4ADAPT, ter prejelo novembra povabilo k prijavi projekta na drugi stopnji, pri čemer je rok za oddajo končne prijavnice 30. marec 2023. Namen projekta SLOVE LIFE4ADAPT je prispevati k bolj celoviti izvedbi nacionalne strategije prilagajanja, Strateškega okvirja prilagajanja podnebnim spremembam, preko naslovitve ključnih vrzeli in preprek pri izvajanju ukrepov strategije, ter s tem prispevati k ciljem zmanjševanja ranljivosti, povečevanja odpornosti in prilagoditvene sposobnosti družbe. Hkrati bo projekt lahko prispeval k povečanju sredstev in zmogljivosti ključnih deležnikov za izvedbo ukrepov prilagajanja, posebej v okviru države in na občinah. Projekt vključuje tudi nabor podpornih aktivnosti ter predvideva izvedbo pilotnih ukrepov z večstranskimi učinki. Projekt predvideva 13 delovnih paketov, ki se bodo v primeru potrditve projekta na drugi stopnji, izvajali 9 let, od 1. januarja 2024 naprej. S strani partnerjev se pričakuje delo na pripravi projekta v obdobju do 30. marca, ter v primeru uspešne prijave celovita izvedba aktivnosti vseh devet let trajanja projekt ter vsaj 10 odstotkov lastnega vložka sredstev. Stroški dela za prijavo projekta na drugi stopnji ne bodo kriti. Partnerji bodo v primeru uspeha projekta na drugi stopnji, v nadaljevanju za izvedbo projekta pridobili možnosti kritja stroškov novih zaposlitev in vseh drugih potrebnih stroškov za izvedbo aktivnosti. Partnerji bodo z ministrstvom v tem primeru sklenili pogodbo v letu 2024, v kateri bodo opredeljene medsebojne obveznosti izvajanja, poročanja in financiranja glede v projektu predvidenih aktivnosti.

Prvi delovni paket, projektno vodenje in koordinacijo, bo zagotavljalo novo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE). MOPE bo prevzelo odgovornost tudi za izvedbo četrtega delovnega paketa, ki obsega vzpostavitev nove Medresorske delovne skupine za prilagajanje podnebnim spremembam na dveh ravneh (ekspertni in odločevalski), šestega delovnega paketa, ki obsega vzpostavitev Podnebnega portala, ter osmega delovnega paketa, ki vključuje pripravo in sprejem Akcijskega načrta za prilagajanje. Hkrati bo MOPE pristojno še za izvajanje 11. delovnega paketa, ki obsega vzpostavitev sistema spremljanja in evalvacije, ter 13. delovnega paketa, ki predvideva razvoj načrta za nadaljevanje aktivnosti po izvedbi projekta. Drug in tretji delovni paket, zagotavljanje in nadgradnja podnebnih storitev, vzpostavitev Centra za prilagajanje in priprava ocen ranljivosti, tveganj in vplivov po sektorjih bo izvajalo ARSO. Partnerji bodo sodelovali pri izvajanju vseh delovnih paketov, tudi tistih pod vodstvom MOPE in ARSO. V okviru 4. delovnega paketa se načrtuje vzpostavitev Lokalne kontaktne točke za regije in občine, ki bi služila in zagotavljala podporo občinam in regijam pri pripravi lokalnih energetsko-podnebnih načrtov (angleško Sustainable Energy and Climate Action Plan - SECAP), zagotavljala prenos dobrih praks preko delavnic in obiskov na terenu, strokovno podporo pri pripravi in izvajanju pilotnih ukrepov prilagajanja ipd. (izvedbeni cilji projekta kot so trenutno zastavljeni so v obliki števila novih občin in regij, ki se pridružijo Konvenciji županov ter izdelajo SECAP, ter sodelujejo z Misijo EU za prilagajanje, ter izvedejo pilotne ukrepe – vsaj 3 na leto). Projekt pod vodstvom Ministrstva za okolje in prostor (MOP) in v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO) predvideva tudi vključitev pet do deset partnerjev, zato vabijo zainteresirane predstavnike nevladnih organizacij, zasebnega sektorja in raziskovalne oz. akademske sfere k podaji izraza interesa za sodelovanje pri pripravi in izvajanju projekta. Izraz interesa lahko podate z e-poštnim sporočilom na gp.mop@gov.si do 9. januarja letos.

VIR: Naš Stik