V Londonu so včeraj podelili nagrade Energy Storage Award za izjemne dosežke na področju baterijskih hranilnikov električne energije.

V Londonu so včeraj podelili nagrade Energy Storage Award za izjemne dosežke na področju baterijskih hranilnikov električne energije.

V Londonu so včeraj podelili nagrade Energy Storage Award za izjemne dosežke na področju baterijskih hranilnikov električne energije. Družba ELES je v kategoriji projekt leta sistemskega operaterja prejela nagrado za vgradnjo baterijskih hranilnikov električne energije v okviru projekta SINCRO.GRID.

Včeraj je v Londonu potekala podelitev nagrad »Energy Storage Awards«, s katerimi so v dvanajstih kategorijah nagradili izjemne dosežke na področju baterijskih hranilnikov električne energije. Družba ELES je prijavila dva projekta – vgradnjo baterijskih hranilnikov v okviru projekta NEDO in projekta SINCRO.GRID. Z obema projektoma se je v kategoriji projekt leta sistemskega operaterja uvrstila v ožji izbor, projekt SINCRO.GRID pa je bil izbran kot najboljši projekt v kategoriji. V ožji izbor sta bila uvrščena še projekta iz Nemčije in Poljske. 
V okviru projekta pametnih omrežij SINCRO.GRID je družba ELES namestila dva baterijska hranilnika moči 5 MW (25 MWh) znotraj obstoječih razdelilnih transformatorskih postaj Okroglo in Pekre. Omenjena baterijska hranilnika tudi v najbolj kritičnih situacijah zagotavljata suverenost Slovenije v kompleksnem mehanizmu nenehnega ohranjanja ravnotežja med proizvodnjo in odjemom, ki ga mora ELES zagotavljati na sekundnem nivoju na ravni celotne Republike Slovenije.

Omenjena projekta vgradnje baterijskih hranilnikov električne energije je ELES začel v času, ko je veljalo pravilo, da lahko tovrstne storitve izvajajo samo termo in hidro elektrarne, ki pa imajo pri tem veliko omejitev. Danes je povsem drugače, saj je tudi zaradi teh dveh projektov družbe ELES prišlo do intenzivne komercializacije in baterije danes zagotavljajo večino potrebnih storitev za najbolj kritične procese ohranjanja ravnovesja v sistemu.


Mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES je ob tej priložnosti poudaril, da je omenjena nagrada le še dodatno mednarodno priznanje odličnega dela zaposlenih v družbi ELES. Brez inovativnih idej in njihove uspešne implementacije s strani zavzetih zaposlenih, vseh teh projektov ne bi bilo mogoče izvesti. Hkrati pa je to tudi motivacija za izvajanje drugih projektov, ki bodo omogočili učinkovitejši zeleni energetski prehod.

Mag. Uroš Salobir, direktor področja za strateške inovacije v družbi ELES: "Nagrada znova potrjuje Elesovo vizijo, pogum in uspešnost pri soočanju z najzahtevnejšimi procesi zelene preobrazbe, ne samo na ravni Slovenije, ampak na ravni Evrope in celega sveta.

Dr. Jurij  Klančnik, direktor področja za obratovanje: "Nagrada je plod trdega dela in dokaz, da delamo prave projekte, ki resnično sodijo v sam vrh inovativnosti. Ponosen sem na vse, ki so sodelovali pri projektu od ideje do realizacije in vsem iskreno čestitam."

Ervin Planinc, vodja službe za soglasja in nadzor nad obratovanjem v družbi ELES: "Kot vodja projekta sem izjemno sem ponosen, da je naš trud bil prepoznan in da smo prejeli to nagrado. Ta dosežek je rezultat našega skupnega uspeha, skozi ta projekt smo dokazali naše sposobnosti za reševanje problemov, učinkovito sodelovanje ter izjemno angažiranost. Prepričan sem, da bomo kot Eles nadaljevali s tem uspehom tudi na ostalih projektih. Še enkrat, iskrene čestitke celotni ekipi za ta dosežek! Hvala vam za vaš trud, znanje in predanost."


 


VIR: ELES