Da se je projekt Rune začel in vam podajamo osnovne informacije, ker hodijo po terenu pogodbeni trgovski predstavniki Rune in tudi predstavniki operaterjev (Telekom, T2, Telemach in A1).

Spoštovani, Občina Grad vas obvešča:
 Da se je projekt Rune začel in vam podajamo osnovne informacije, ker hodijo po terenu pogodbeni trgovski predstavniki Rune in tudi predstavniki operaterjev (Telekom, T2, Telemach in A1).
Predstavniki RUNE imajo tudi pogodbe za naročilo priključka in tudi pogodbe za storitve, predstavniki operaterja pa sklepajo izključno pogodbe za storitve.
V PRVI FAZI JE SEDAJ POTREBNO LE PRISTOPITI K PROJEKTU RUNE – NAROČILO PRIKLJUČKA (Skleniti pogodbo in plačati teh 150 EUR…). S sklenitvijo pogodbe za delovanje storitev izbiro operaterja (Telekom, T2, Telemach in A1) pa je smiselno počakati na začetek gradnje ali še bolje, ko gradnja že teče.
Od vseh operaterjev si pridobite ponudbe za več paketov in boste potem videli, kateri je najbolj ugoden.
Priključitev na omrežje RUNE in notranja napeljava se po trenutno veljavnem ceniku zaračunata v enkratnem znesku 136,99 EUR + DDV* (150,00 EUR z DDV za fizične osebe ali 167,13 EUR z DDV za pravne osebe), ki se plača po predračunu (pred začetkom del) in vključuje:
  • montažo optičnega kabla od uvodnice v hišo do mesta optične priključne doze v prostorih uporabnika (do 10 m dolžine in 2 preboja);
  • montažo in zvar optičnega vlakna v optični dozi;
  • izvedbo meritev optičnega vlakna;
  • namestitev in priklop optičnega modema pri stranki;
  • preizkus delovanja povezave.
Znesek lahko krije naročnik sam, ali pa ga na njegovo željo krije tudi izbrani ponudnik storitev (Telekom, T2, Telemach in A1). Podrobnosti oziroma pogoje za to je potrebno preveriti pri njih. Je pa v navedeni znesek vključeno tudi nadaljnje vzdrževanje priključka.
* Cena velja do nadaljnjega oziroma do spremembe.
 Sestanki z občani bodo stekli še pred začetkom gradnje po posameznih območjih. 
 Je pa priključek mogoče naročiti tudi na spletni strani, in sicer, ko se gradnja začne https://www.ruralnetwork.eu/
Občina Grad in projekt RUNE
Občina Grad je vključena v projekt z internim poimenovanjem S39.
V projekt S39 so vključene občine Puconci, Cankova, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Rogašovci, Šalovci, Tišina
Projekt se je uradno začel meseca junija lani, vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov je že postavljeno v Mačkovcih.
Začela se je gradnja tras omrežja, ki bo stekla iz vozlišča navzven.
 Dela v občini Grad se bodo predvidoma začela v drugi polovici meseca marca.
 Občine Puconci, Grad in Rogašovci so med prvimi, v katerih se bo začela gradnja omrežja v sklopu projekta S39.
Da bo gradnja potekala hitreje, bomo skoraj istočasno gradili tako omrežje med naselji, kot tudi omrežje do uporabnikov in uporabniške priključke.
Za projekte, ki smo jih začeli lani (vključno s projektom S39) je predviden zaključek del v teku leta 2023.
Izvajalec gradbenih del je podjetje Telegroup d.o.o.
 O projektu RUNE
 V podjetju RUNE Enia d.o.o. v sklopu projekta RUNE gradimo širokopasovno optično omrežje na podeželskih območjih Slovenije, ki so za osrednje ponudnike komercialno manj zanimivi.
 Širokopasovno optično omrežje bo uporabnikom omogočilo dostop do hitrejšega, zanesljivejšega ter kvalitetnejšega interneta ter pomembno izboljšalo kakovost bivanja, šolanja in dela na podeželju. Pomembna prednost omrežja RUNE je, da uporabnik lahko brez omejitev izbira med ponudbami posameznih ponudnikov storitev.
RUNE trenutno gradi oziroma je že izgradil omrežje v cca 70 slovenskih občinah.
Splošne informacije o optičnem priključku in gradnji
Kaj je optični priključek
Optični priključek omogoča hitro, zanesljivo in kakovostno delovanje pametnih storitev, kot so internet, nalaganje vsebin, igranje iger, gledanje televizije ali poslušanje glasbe itd.
Prednosti optičnega priključka
  • priključitev na odprto širokopasovno omrežje (to je omrežje, ki ga uporabljajo vsi internetni ponudniki storitev (ISP) pod enakimi pogoji)
  • možnost izbire in zamenjava ponudnika storitev
  • neobčutljivost na zunanje vplive (električne motnje, voda, vremenski vplivi, itd.)
  • hitrejša, stabilna in bolj zanesljiva internetna povezava
  • več povezanih naprav
  • hiter in večji prenos podatkov
  • igranje iger brez motenj
  • video vsebine z jasno sliko in čistim zvokom
  • vsebine v oblaku, dostopne na več napravah
Kako poteka gradnja priključka in kaj je pogoj za njegovo izgradnjo na posameznem naslovu?
Postopek poteka na naslednji način: pred izgradnjo priključkov gradimo primarno omrežje oz. t.i. omrežje med naselji, s postavitvijo razvodnih omaric po naseljih, ki so lahko od objekta naročnika oddaljene tudi več sto metrov. Od omarice do posameznega objekta poteka faza izgradnje sekundarnega omrežja oz t.i. omrežje do uporabnika. 
Pogoj za začetek izgradnje na posameznem naslovu je potrjena gradbena situacija ter dosežena zadostna količina podpisanih pogodb v naselju. V sklopu priprave gradbene situacije mora izvajalec gradbenih del pridobiti vsa soglasja in dovoljenja za trase, kjer bo gradil hišne priključke.
Delovni nalog bo za posamezen naslov izdan na osnovi podpisane pogodbe in plačanega priključka. Ko so pogoji za začetek izgradnje izpolnjeni, naročnika kontaktira izvajalec gradbenih del, s katerim se dogovorita za termin izvedbe priključka ter za način polaganja optičnega kabla do objekta naročnika. Hišne priključke v največji meri izvajamo zemeljsko.
Več informacij o projektu je na voljo tudi na spletni strani www.ruralnetwork.eu
KONTAKTI
Za občane:
V primeru dodatnih vprašanj ali za pomoč pri izvedbi naročila se občani lahko obrnejo na Center za pomoč uporabnikom, ki je na voljo vsak delovni dan med 8.00 in 12.00 uro na telefonski številki +386 (1) 235 15 30 ali na e-naslovu rune-si@ruralnetwork.eu

VIR: Občina Grad