Začetek obnove Stare grofije, nadaljevanje prenove Starega gradu Celje in projekt Grajske poti prinašajo svežino trem celjskim zvezdam ter mestu, ki je dedič izjemne zgodovine in tradicije slovenskega in evropskega prostora.

Začetek obnove Stare grofije, nadaljevanje prenove Starega gradu Celje in projekt Grajske poti prinašajo svežino trem celjskim zvezdam ter mestu, ki je dedič izjemne zgodovine in tradicije slovenskega in evropskega prostora. Ti projekti bodo obogatili kulturno in turistično ponudbo mesta ter hkrati ohranili bogato zgodovinsko in umetniško dediščino. 

Mestna občina Celje je sporočila, da so že začeli z deli za prenovo Stare grofije in vzpostavitev prostora za prikaz izjemno pomembne najdbe - antične vile s freskami. Za izvajalca del je bilo izbrano podjetje Remont d.o.o., vrednost celovite obnove, ki vključuje izgradnjo zunanjega dvigala, strojnice za klimatizacijo razstavnih prostorov, finalizacijo podzemnega objekta za zaščito arheoloških ostalin, osvetlitev arkadnih hodnikov in obnovo fasade, znaša približno 1,5 milijona evrov. V letošnjem letu načrtujejo izvedbo del za vgradnjo dvigala in zagotovitev univerzalne dostopnosti objekta ter del za prezračevanje objekta. Večina preostalih del, ki vključujejo obnovo fasadnega ovoja, vzpostavitev novega razstavnega prostora in ustvarjanje ustreznih klimatskih pogojev za prikaz izjemnih antičnih fresk, je načrtovana za leto 2024. Stara grofija je najlepša poznorenesančna stavba v Celju in trenutno domuje Pokrajinski muzej Celje. 

Stavba je bila zgrajena med letoma 1580 in 1603 ob južnem delu mestnega obzidja, na mestu, kjer so nekoč stala upravna in gospodarska poslopja celjskega spodnjega gradu. Med obnovitvenimi deli v 30. letih 20. stoletja so odkrili znameniti Celjski strop, umetniško delo, ki ima izjemno pomembnost tako za Celje kot tudi za širši evropski prostor. Ob stavbi se nahaja urejen arheološki park in lapidarij na prostem z razstavljenimi najdbami rimske Celeie. Leta 2018 so med prenovitvenimi deli na Muzejskem trgu odkrili arheološko najdbo izjemnega pomena - antično vilo s freskami. To odkritje je izjemno redko v Evropi in je pritegnilo veliko pozornosti, saj bo v prihodnosti še bolj poudarilo pomen Celja v širšem kontekstu evropske kulturne dediščine. 

Obnovitvena dela na Starem gradu Celje se tudi nadaljujejo. Ta grad velja za eno najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev so v letošnjem letu začeli s sanacijo kamnitih fasadnih zidov Romanskega palacija. Gradbena dela izvaja podjetje Saning d.o.o., vrednost izvedbe del pa znaša 374.549,13 evrov. Projekt bo v polovični vrednosti sofinanciralo Ministrstvo za kulturo, dela pa potekajo pod nadzorom območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in bodo zaključena prihodnje leto.