napoved

Kategorije dogodka:

Kino
Lokacija
Naslov:

Kidričevo nabrežje 6, 6330 Piran/Pirano
 Prikaži na zemljevidu  Pot do lokacije
Termini
28.10.2022 ob 16.00
29.10.2022 ob 15.15
30.10.2022 ob 16.00
Festival slovenskega filma Portorož in koproducent Avditorij Portorož želita na 25. Festival slovenskega filma Portorož privabiti čim več prebivalcev Pirana in ostalih obalnih občin. V ta namen smo kot eno pomembnih festivalskih prizorišč vzpostavili  Gledališče Tartini, kjer se bo odvijal bogat filmski program.
Ne čakaj na maj – brezplačna projekcija 30. 10. 2022 ob 16. uri
Ob izteku festivala bo v nedeljo, 30. 10. 2022, ob 16. uri v Gledališču Tartini posebna brezplačna projekcija za občane Pirana in ostale obiskovalce. Ogledali si bomo obnovljeno slovensko klasiko iz leta 1957 Ne čakaj na maj, ki jo je režiral eden izmed pionirjev slovenskega filma, František Čáp. Letos mineva 50 let od njegove smrti, zato čutimo dolžnost pokloniti se temu pomembnemu filmskemu ustvarjalcu, ki je svoja zadnja leta preživel v Portorožu in bil pogosto navzoč na piranskih ulicah. Prav zaradi spomina na Františka Čápa se želimo pokloniti tudi njegovim soobčanom, zato jih v čim večjem številu vabimo na brezplačno projekcijo priljubljene slovenske klasike.
Filmi, nastali ob 30-letnici samostojne Slovenije

V sklopu tekmovalnega programa 25. Festivala slovenskega filma Portorož bo v piranskem Gledališču Tartini na ogled tudi pet celovečernih filmov, ki so nastali ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Gre za zanimiv in raznolik nabor filmov, ki iz različnih zornih kotov osvetljujejo tako začetne korake kot nadaljnjo pot naše države, pa najsi gre za prelomne dogodke, športne dosežke in zanimive osebnosti ali zgolj za filmsko upodobljene spomine slehernika. Tako si bo v petek, 28. 10., ob 16. uri moč ogledati dokumentarec o premalo znanem dogodku iz slovenske vojne za samostojnost Bitka za Holmec, istega dne ob 18.30 pa dokumentarno obnovo zgodbe o zlati medalji z evropskega prvenstva v košarki z naslovom 2017. V soboto, 29. 10., ob 15.15 pričnemo z igrano-dokumentarnim filmom Sen 91, ki v vrtincu zgodovinskih dogodkov spremlja družino, ki se znajde na križišču svojih prepričanj, želja in strahov. Ob 17h nadaljujemo z observacijskim dokumentarcem Poletje 91, ki s pomočjo še nikoli videnih arhivskih in domačih video posnetkov ponese gledalca v kaotično obdobje pred in med slovenskim osamosvajanjem ter po njem. Cikel zaključimo ob 19. uri z Belim bojevnikom v črni obleki, dokumentarcem o sinu, ki raziskuje zgodbo očeta Ivana Krambergerja – dobrotnika, inovatorja in politika.
Obeta se raznolik nabor filmov na temo naše skupne zgodovine, ki jih želimo približati domačemu občinstvu, zato vsem občanom Pirana, Izole, Kopra, Ankarana in ostalim obiskovalcem toplo priporočamo ogled navedenih projekcij v Gledališču Tartini.

Vir: Občina Piran