V prazničnem času na programu Viasat History odkrivajte skrivnosti starodavnega sveta! Na božični dan in dan zatem bosta predvajana dva nova dokumentarna filma.

Ljubljana, 18. december 2023 - V prazničnem času na programu Viasat History odkrivajte skrivnosti starodavnega sveta! Na božični dan in dan zatem bosta predvajana dva nova dokumentarna filma. Odpotujte v preteklost in si oglejte dokumentarec Abu Simbel: Velikani Nila, ki razkriva kolosalne kipe, ki varujejo skrivnosti egipčanske preteklosti. Nato se podajte v osrčje zgodovine in si v Piramida v Gizi: Do zvezd pobliže oglejte piramide v Gizi, brezčasna čudesa, ki tam stojijo že več kot 4500 let. 


Prva oddaja Abu Simbel: Velikani Nila bo premierno predvajana na programu Viasat History na božični dan, 25. decembra ob 12.15. Ta enkratna posebna oddaja raziskuje templja Abu Simbel, ki so ju odkrili v začetku 19. stoletja. Spektakularno arheološko najdišče na jugu Egipta predstavljata dva velikanska skalnata templja, ki so ju v času vladavine faraona Ramzesa II. v 13. stoletju pred našim štetjem vklesali v pobočje gore.

V šestdesetih letih 20. stoletja je gradnja Asuanskega jezu resno ogrozila številna najdišča v dolini Zgornjega Nila. Potopitev obeh templjev 196 metrov pod vodo bi bila lahko katastrofalna, vendar je mednarodno sodelovanje brez primere omogočilo premestitev obeh zgradb, težkih skoraj 88 milijonov kilogramov in templja rešilo pred uničenjem. Templja še danes navdušujeta obiskovalce, to izjemno arheološko najdišče vsako leto obišče več sto tisoč ljudi. Toda kako so odkrili te ogromne strukture? Kdo jih je zgradil in s kakšnim namenom? In kako so bile videti, ko so jih dokončali pred več kot 3000 leti? Ta in druga vprašanja obravnava ekipa strokovnjakov, znanstvenikov in grafičnih oblikovalcev v novem dokumentarnem filmu, ki bo premierno prikazan na božični dan. 

Druga praznična oddaja programa Viasat History, ki bo na sporedu 26. decembra ob 12.15, je Piramida v Gizi: Do zvezd, dokumentarni film, v katerem se odpravimo na egiptovsko planoto Giza, kjer se nahajajo nekateri izmed najbolj znamenitih in navdušujočih objektov na svetu. Egiptologi si še danes prizadevajo razkriti skrivnosti veličastnih kamnitih zgradb, zgrajenih pred več kot 4500 leti. Največja od treh piramid je velika Keopsova piramida, ki je bila več kot 3800 let najvišja zgradba na svetu in je prvotno merila 146,6 metra, vendar je od takrat izgubila nekaj zunanjih obodnih kamnov. Drugi dve piramidi sta piramidi faraonov Khafreja in Menkaureja. 

Gradnja piramid je zahtevala izjemno natančno inženirsko delo. Velika piramida je natančno poravnana s stranmi neba, saj so njene stranice usmerjene proti severu, jugu, vzhodu in zahodu, odstopanja pa so zelo majhna. Dokumentarni film predstavi različne teorije, nedavne svetovne dosežke arheologije, egiptologije, astronomije in astrofizike ter dešifrira sledi, ki so jih stari Egipčani pustili na planoti Giza. Dokazuje tudi, da ničesar niso prepustili naključju ter da so te tri piramide v resnici globoko povezane s kozmosom.

V prazničnem času, 25. in 26. decembra ob 12.15, v dveh zelo posebnih oddajah program Viasat History razkriva skrivnostne zgodbe teh legendarnih spomenikov in odkriva trajno zapuščino faraonov. 

Več fotografij: Images – Dropbox 
Napovednik v štirih formatih: Viasat Schedules powered by Pawa.tv   
Več o kanalu Viasat History: www.viasathistory.si    
Viasat History Facebook stran: https://www.facebook.com/ViasatHistorySI    
   
VIR: Grayling