Na podlagi sporočila za javnost, ki ga je Mestna občine Velenje posredovala v petek, 11. 3. 2022, glede vložitve tožbe zaradi nesklenitve pogodbe za nakup Kampa Jezero, ...

(Velenje, 12. marec 2022) – Na podlagi sporočila za javnost, ki ga je Mestna občine Velenje posredovala v petek, 11. 3. 2022, glede vložitve tožbe zaradi nesklenitve pogodbe za nakup Kampa Jezero, ki je v lasti Premogovnika Velenje, v nadaljevanju podajamo pojasnila, s katerimi zavračamo neresnične navedbe.
 
Premogovnik Velenje vse nepremičnine prodaja po postopku javnega zbiranja ponudb. Tako je bilo tudi s prejšnjim razpisom za prodajo kompleksa Kamp Jezero, ki je bil objavljen februarja 2020 v Uradnem listu RS in na spletni strani Premogovnika Velenje po izhodiščni oz. orientacijski ceni 885.000 EUR neto, in sicer tik pred pojavom pandemije covid-19. V razpisnem roku je ponudbo oddal zgolj en ponudnik, s katerim je Premogovnik Velenje izvedel več krogov pogajanj, saj je ponudbena cena odstopala od pričakovane. Razlog za to je bil predvsem odraz negotovosti povezane s situacijo covid-19.
 
V prejšnjem razpisu za zbiranje ponudb je Premogovnik Velenje jasno navedel, da »Prodajalec lahko odstopi od postopka izbire najugodnejšega ponudnika in/ali odstopi od pogajanj s ponudniki v vsakem trenutku brez stroškov in posledic. Izključena je obveznost prodajalca (ne glede na fazo izbirnega postopka), da sklene pogodbo s katerimkoli ponudnikom.«
 
V času prejšnjega razpisa zaradi situacije covid-19 večjega zanimanja za prodajo kompleksa ni bilo, kasneje pa se je zanimanje za nakup kompleksa začelo povečevati. Premogovnik Velenje je skladno z Zakonom o urejanju prostora nepremičnino ponudil v odkup Mestni občini Velenje kot nosilcu predkupne pravice. Mestna občina Velenje sprva ni izrazila interesa za nakup in je izdala več potrdil, da predkupne pravice ne uveljavlja (9. 10. 2020, 9. 12. 2020 in 11. 6. 2021). Interes za nakup je izkazala šele septembra 2021.
 
Zaradi spremenjenih gospodarskih okoliščin in dviga cen vseh nepremičnin ter interesa novih ponudnikov je Premogovnik Velenje novembra 2021 pisno obvestil Mestno občino Velenje, da odstopa od postopka prodaje in da bo objavil nov javni razpis za prodajo kompleksa po izklicni ceni najmanj 755.000 EUR neto. Rok za oddajo ponudb poteče 15. 3. 2022 ob 12. uri. 
 
Mestna občina Velenje lahko, tako kot vsi ostali, ponudbo odda v razpisnem roku oz. bo k opredelitvi glede uveljavljanja predkupne pravice pozvana skladno z veljavno zakonodajo. Premogovnik Velenje v postopkih prodaje nepremičnin spoštuje načela zakonitosti, transparentnosti in gospodarnosti ter enake obravnave vseh udeležencev.
 
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje