Pregovor pravi, da na mladih svet stoji in na Olimpijskem komiteju Slovenije se dobro zavedajo, da je tako tudi v športu.

Pregovor pravi, da na mladih svet stoji in na Olimpijskem komiteju Slovenije se dobro zavedajo, da je tako tudi v športu. Žal pa vsi mladi nimajo enakih pogojev za športno udejstvovanje in tako so tudi letos, na pobudo Fundacije Miroslava Cerarja, že tradicionalno obeležili še en dobrodelni dogodek. Na njem je aktualni boter, naš kolesarski as in olimpionik Primož Roglič, predal "dobrodelno žogo" in naziv botra svojemu nasledniku.

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez je na pobudo bivšega predsednika Bogdana Gabrovca leta 2015 ustanovil Fundacijo za športnike iz socialno šibkih okolij ter jo kasneje preimenoval v Fundacijo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja za podporo športnikom in drugim nadarjenim dijakom ter študentom iz socialno šibkih okolij, ki od leta 2020 dalje uspešno sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Moste – Polje in pod njunim okvirom se izvaja program Botrstvo v športu. 

Fundacijo Miroslava Cerarja podpirajo slovenski vrhunski športniki in ostala zveneča imena iz sveta športa. Vsako leto imenuje fundacija tudi svojega ambasadorja ali "botra", ki v tem letu bdi nad zbiranjem sredstev za mlade športnike iz socialno šibkejših okolij. Prvi ambasador fundacije je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Nasledil ga je Aleksander Čeferin, prvo ime UEFE, ta pa je naziv botra predal smučarski šampionki Tini Maze, ki je v lanskem letu zbrala rekordnih 135.000 evrov. Iz rok Tine Maze je konec lanskega leta na dobrodelni prireditvi vlogo ambasadorja oz. »botra« prevzel kolesarski as Primož Roglič, ki je 15. novembra v Grand hotelu Union na večerni dobrodelni prireditvi vlogo glavnega ambasadorja predal novemu zvenečemu imenu iz sveta športa.

Primož Roglič predal naziv botra, dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije

VIR: Mediaspeed