Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Prav gotovo pa v občini Grosuplje, kjer spodbujanju trajnostne mobilnosti, tudi s sloganom Grosuplje Goes Green, namenjamo še posebno pozornost.

Evropski teden mobilnosti v Grosupljem

Gradimo pločnike in spodbujamo, da svojo pot opravimo peš. Gradimo kolesarske steze, postavljamo kolesarnice in tako spodbujamo kolesarjenje. Tudi uporaba avtobusa ali vlaka je potnikom vedno bolj prijazna. Tako avtobusna kot železniška postaja sta moderni, lepo urejeni. Avtobusi in vlaki so dobro dostopni, enostavna je tudi uporaba. Prav tako nas k uporabi javnega prevoza spodbuja parkirna hiša P+R Grosuplje…
K spremembi potovalnih navad, k okolju bolj prijaznim, nas vsako leto spodbuja tudi Evropski teden mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom. Letošnjega si bomo gotovo zapomnili, nanj pa smo se tudi dobro pripravili, saj nam je že 5. septembra 2022 pripeljal Grosupeljskega Zapeljivca. Gre za vozilo za javni prevoz potnikov, ki se zgleduje po Kavalirju, ki vozi po ljubljanskih ulicah. Poleg tega, da je prijazen do narave (električno vozilo z nič emisij), je prijazen tudi do naše denarnice (brezplačen prevoz) in do ranljivejših skupin ljudi. Zapelje nas lahko do mestne tržnice, zdravstvenega doma, doma starejših občanov, mestne knjižnice, lekarne, cerkve sv. Mihaela ali pa po nakupih do naše najljubše trgovine. Za nas je dosegljiv na: 070 777 830, in sicer od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 6. do 13. ure. Po grosupeljskih ulicah vozita dva, sprejmeta lahko do 6 potnikov.

Če se še niste zapeljali z njim, pa naj vas morda prav Evropski teden mobilnosti spodbudi, da ga preizkusite.

V tem tednu sicer za občanke in občane pripravljamo še poseben dogodek, ki bo namenjen približevanju okolju bolj prijaznih oblik mobilnosti. Poudarek bo na predstavitvi našega novega Zapeljivca, organizirana bo tudi popravljalnica in izmenjevalnica koles. To bo vodil usposobljen serviser koles z bogatimi izkušnjami. Omogočena bo izvedba manjših popravil koles, lahko pa bomo pridobili tudi povratne informacije glede optimalne priprave koles za varno vožnjo ter se med ogledom poteka popravila koles seznanili, kako lahko doma sami opravimo preprostejša popravila na svojih kolesih. Člani Kolesarskega društva Grosuplje pa bodo zainteresirane poučili o kolesarstvu s posebnim poudarkom na demonstraciji različnih tipov kolesarstva ter prikazu varne vožnje s kolesom. Obiskovalci bomo lahko vožnje z različnimi vrstami koles tudi preizkusili.

Evropskemu tednu mobilnosti bomo posebno pozornost posvetili tudi v vseh treh naših osnovnih šolah. Učenke in učenci bodo spodbujeni k prihodu v šolo peš oziroma s kolesom, skirojem ali javnimi prevoznimi sredstvi. Posebej bo poudarjen pomen pešačenja, prav tako se bo z učenci za namen spodbujanja kolesarstva kot trajnostnega načina mobilnosti izvedlo delavnice na spretnostnih kolesarskih poligonih. Naše osnovne šole bodo dobile tudi nova kolesarska stojala
Evropski teden mobilnosti zaključuje dan brez avtomobila. Tudi župan dr. Peter Verlič obljublja, da bo ta dan prišel v službo s kolesom, vse nas pa vabi, da se mu pri tej gesti pridružimo.

Jana Roštan

PR: Občina Grosuplje