Projekcijski zasloni voznikom že nekaj časa omogočajo, da ostanejo osredotočeni na cesto pred sabo.

 
Zdaj Fordovi inženirji preizkušajo še novo tehnologijo žarometov, ki bi lahko pomagala, da bodo vozniki s pogledom dobesedno spremljali cesto.1
 
Nova tehnologija lahko usmeritve, omejitve hitrosti ali informacije o vremenu projicira na cesto, da lahko voznik ves čas gleda na pot pred seboj.
 
Nočni čas je lahko za vožnjo veliko bolj tvegan. V Veliki Britaniji se 40 odstotkov trčenj zgodi ponoči, čeprav takrat vozi veliko manj ljudi kot podnevi.2 To tveganje se poveča, kadar koli voznik odvrne pogled s ceste. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 90 km/h, v sekundi prevozi 25 metrov, to pa pomeni, da lahko že kratek pogled na navigacijski zaslon v avtomobilu povzroči deset ali več metrov ‘vožnje na slepo’. Na neosvetljeni cesti lahko spregledate pomemben znak ali ovinek.
 
Projiciranje informacij na cesto s pomočjo žarometov z visoko ločljivostjo bi lahko koristilo tudi drugim udeležencem v prometu. Tako bi se lahko na primer na cesto projiciral prehod za pešce, ki bi ga videli tako pešci kot vozniki, ko so obstoječe prometne oznake zbledele ali nejasne. Druge možnosti vključujejo prikaz poti, po kateri mora voznik voziti, da bi zagotovil varno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev.
 
Da bi prikazali potencial tehnologije, so Fordovi inženirji izdelali celo eksperimentalno različico, ki potnikom v vozilu omogoča igranje videoiger, ko vozilo miruje. Navdih za koncept je bil raven del gospodarskega vozila, za katerim je eden od inženirjev obtičal v prometnem zastoju – in si ga je zamislil kot idealno projekcijsko platno.
 
Inženirji so testno vozilo sprogramirali za izvajanje poenostavljene videoigre z vrtenjem blokov, podobne igri Tetris®.3 Žarometi projicirajo igro na površino, uporabnik pa koščke obrača z gumbi na volanu. To je bila podlaga za nadaljnje raziskave, kaj vse bi še lahko projicirali na cesto pred vozilom, da bi olajšali nočno vožnjo.
 
Tehnologija bi lahko vozniku zagotavljala informacije o spremembah vremena, kot so sneženje, megla, spolzka površina ali poledenela cesta pred njim. Če bi žaromete povezali z navigacijskim sistemom, bi lahko prikazali bližajoče se ovinke, prav tako pa bi lahko na cesto projicirali širino vozila, kar bi vozniku pomagalo presoditi, ali bo vozilo lahko zapeljalo skozi ‘režo’ ali v parkirno mesto.
 
Prizadevanje za prijetnejšo nočno vožnjo je del Fordove zavezanosti razvoju tehnologij, ki koristijo uporabnikom ter navdihujejo način življenja in dela ljudi, da bi jim olajšali življenje zdaj in v prihodnosti.
  
Navedki
“Kar se je začelo kot igranje videoigre, bi lahko tehnologije osvetlitve poneslo na povsem novo raven. Zdaj je mogoče narediti veliko več kot le osvetliti cesto pred sabo in tako zmanjšati stres, ki ga povzroča vožnja ponoči. Voznik bi lahko dobil pomembne informacije, ne da bi mu bilo treba umakniti pogled s ceste.”
 
Lars Junker, funkcije in programska oprema, napredni sistemi za pomoč vozniku, Ford Evropa
 
Opombe
1 Za projiciranje slik na cesto lahko v različnih državah veljajo različni zakonski predpisi. To funkcijo vozila razvijajo v poskusne namene in jo preizkušajo v nadzorovanih okoljih.
 
 
3 Tetris je registrirana blagovna znamka družbe Tetris Holdings LLC.
 
O družbi Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) je globalno podjetje s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan, ki si prizadeva pomagati graditi boljši svet, v katerem se lahko vsak človek svobodno giblje in uresničuje svoje sanje. Načrt družbe Ford+ za rast in ustvarjanje vrednosti združuje obstoječe prednosti, nove zmožnosti in stalne odnose s strankami, da bi obogatil izkušnje teh strank in poglobil njihovo zvestobo. Ford razvija, proizvaja, trži in servisira celotno linijo povezanih, vse bolj elektrificiranih osebnih in gospodarskih vozil: paleta vključuje Fordove poltovornjake, športne terence, dostavna in osebna vozila ter razkošne modele vozil Lincoln. Ford si prizadeva biti vodilno podjetje na področju elektrifikacije, mobilnostnih rešitev vključno z rešitvami za avtonomno vožnjo in storitev povezljivosti ter zagotavlja finančne storitve prek družbe Ford Motor Credit Company. V družbi Ford je po vsem svetu zaposlenih približno 183.000 ljudi. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih ter storitvah družbe Ford Motor Credit Company obiščite spletno stran www.corporate.ford.com.
 
Ford Evropa je odgovoren za proizvodnjo, prodajo in servisiranje vozil znamke Ford na 50 posameznih trgih, v podjetju pa je v obratih, ki so v izključni Fordovi lasti, zaposlenih približno 41.000 oseb, v skupnih podjetjih in poslovnih povezavah pa se ta številka poveča na približno 55.000 oseb. Poslovanje Forda Evropa poleg finančne družbe Ford Motor Credit Company vključuje tudi oddelek storitev za stranke in 14 proizvodnih obratov (10 jih je povsem v Fordovi lasti ali so skupna podjetja, 4 obrati delujejo v sklopu poslovnih povezav izven skupine). Prve Fordove avtomobile so v Evropo uvozili leta 1903 – istega leta, kot je bila ustanovljena družba Ford Motor Company. Proizvodnja v Evropi se je začela leta 1911.
 
PR: Summit motors Ljubljana