vljudno vabljeni, da se pridružite prvim dogodkom v okviru 27. festivala Dnevi poezije in vina, ki bo od današnjega dne do sobote, 26. avgusta, potekal na Ptuju in v številnih drugih krajih po Sloveniji ter čez mejo.

Dragi bralci, drage bralke,

vljudno vabljeni, da se pridružite prvim dogodkom v okviru 27. festivala Dnevi poezije in vina, ki bo od današnjega dne do sobote, 26. avgusta, potekal na Ptuju in v številnih drugih krajih po Sloveniji ter čez mejo. V šestih festivalskih dneh se bo pod taktirko Kristine Kočan, programske vodje festivala, zvrstilo 60 raznovrstnih dogodkov za vse starostne skupine in okuse.



Vabljeni na festival Dnevi poezije in vina 2023.Festivalski uvod na PetanjcihŽe danes se lahko pridružite uvodnemu dogajanju na Petanjcih.  Ob 17. uri ste dobrdošli na odprtju razstave likovne kolonije Vino-art , ki se bo nadaljevalo s pesniškim branjem udeležencev češko-slovenske prevajalske delavnice.
V sklopu letošnje prevajalske delavnice bomo v ospredje postavili sodobno češko poezijo, v goste pa prihajajo češki pesniki Petr Hruška, Marie Iljašenko in Ondřej Lipár, ki bodo v prvih dneh festivala sodelovali na katalonsko-slovenskih prevajalskih delavnicah v družbi slovenskih kolegov.

Poleg Petanjcev bodo prevajali svojo poezijo in se predstavili občinstvu tudi v torek, 22. avgusta, v Ljutomeru in v sredo, 23. avgusta, v Ormožu.

Eugenijus Ališanka, foto: Bartosz Frątczak Ilma Rakusa, foto: Giorgio von Arb


Pestro dogajanje v sklopu festivala pa bo zajelo tudi našo prestolnico. V sredo, 23. avgusta, ob 19. uri bo v Švicariji v Ljubljani možno prisluhniti zanimivemu pogovoru z osrednjima festivalskima gostoma – Eugenijusom Ališanko in Ilmo Rakusa. Pogovor bo vodila novinarka Nina Cijan, ki bo skupaj z gostoma med drugim premišljevala o tem, kako okolje vpliva na ustvarjalni proces in kako oblikuje edinstvene pesniške pripovedi. Pogovoru bo sledil zvočno-vizualni performans Redkobesednost perutnic.

Program

Otvoritev festivala z javnim branjem Odprtega pisma Evropi 2023

(Foto: Batista Cadillac, Matic Kremžar)


Uradna otvoritev 27. edicije festivala bo v četrtek, 24. avgusta, ob 20.30 na Vrazovem trgu na Ptuju. Dneve poezije in vina bomo sedaj že tradicionalno odprli z branjem Odprtega pisma Evropi, temu pa bo sledilo Veliko pesniško branje. Večer se bo zaključil v ritmih skupine Batista Cadillac ob 22. uri in Pet pred polnočjo: Aurélie Maurin ob 23.55.

Od poezije do kulinaričnih užitkov
Poleg tradicionalnih dogodkov, kot so večerna Velika pesniška branja in prevajalske delavnice, so letos postregli tudi z novimi programskimi sklopi – Kilometer poezije, Soareja z vinskim koktajlom in ekskluzivna večerja Poezija na pladnju na Ptujskem gradu.

S seboj odnesite spomin ali dva
Letos bo prvič na voljo tudi festivalsko vino, suhi chardonnay letnik 2022 vinske kleti Vinag 1847, preoblečeno v festivalsko podobo. Skupaj s knjižicami in dvojezičnima zbirkama pesniških gostov pa ga boste lahko odnesli domov tudi v lični platneni vrečki s podobo letošnje osrednje ilustracije festivala, ki je delo Hane Jesih.Za vse informacije obiščite spletno stran www.dnevipoezijeinvina.si, novosti pa spremljajte na Facebook strani in Instagram profilu festivala.


Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.


VIR: Beletrina