Festival lesa praznuje 10. obletnico prodornega delovanja.

Katja G. 

Iz regije, ki jo odlikuje obilje gozdov, širi poslanstvo novih oblik, tehnologij obdelave in novih uporabnosti lesa. Potekal bo med 6. in 10. oktobrom na različnih lokacijah po Kočevju. 

Ključen dogodek festivala bo mednarodni posvet o uspešnih modelih povezovanja lesa in designa, organiziran pa je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija in Štajersko gospodarsko zbornico kot predsedujočo v SRIP krožno gospodarstvo. 

Les v vseh svojih življenjskih ciklih je vrednota, ki si zasluži višjo dodano vrednost, oblikovano v primerno tržno ceno. Da jo z naprednimi znanji in odličnim oblikovanjem lahko dosežemo, bo v petek, 7. oktobra, s primeri dobrih praks dokazal mednarodni posvet o uspešnih modelih povezovanja lesa in designa. Nosilna govorca bosta prof. Salih Teskeredžić, profesor na Likovni Akademiji v Sarajevu, ki je najbolj prepoznaven oblikovalec BIH in zaslužen za svetovno prepoznavnost blagovnih znamk ARTISAN in GAZZDA ter Nikola Radeljković iz mednarodno uspešnega biroja Numen s Hrvaške.

Zavedanje, da je trajnostni družbeni razvoj možen le v sožitju narave, gozda, človeka kot ustvarjalca in uporabnika dolgoživih lesenih izdelkov, pa bo Festival lesa utrjeval tudi s številnimi drugimi zanimivimi dogodki. Od 26. 9. do 23. 10. 2022 so v prostorih na Trgu zbora odposlancev 70 v Kočevju razstavljeni prototipi vseh dosedanjih nagrajenih stolov natečaja Prastol.

V četrtek, 6. 10. 2022, se bo 10. Festival lesa uradno začel, s prireditvjo v KCK - Kulturnem centru Kočevje. Razglašeni bodo zmagovalni Prastoli 8. mednarodnega natečaja Prastol za leto 2022. Zvestim pokroviteljem festivala pa bodo podeljeni certifikati Varuh prastola.

Potekale bodo tudi razne delavnice ustvarjanja z lesom. V petek se bodo otroci lahko naučili, kako narediti lesen gumb in najstniki, kako iz lesa s pomočjo računalnika in laserskega gravirnega stroja izdelati lesen zvočnik in obesek za mobilni telefon. Sledila bo Tišlarska sobota, v sklopu katere bodo mlajši otroci lahko izdelovali lesene meče in ščite za hrabre bojevnike, tisti malo starejši pa uporabne in okrasne izdelke s pomočjo laserja. Odrasli se bodo lahko preizkusili v izdelavi lesoreza, odtisu grafike in izdelavi okvirja. Sobotno popoldne bo postregelo s prvim »OgljeFestom«, kjer bo vse v znamenju oglarske kope pri koči na Črnem vrhu pri Kočevju. 

Več informacij: festival-lesa.si

PR: Občina Kočevje