Koliko vode pa vi spijete na dan? Jaz sem ena izmed tistih, ki mora imeti na dosegu roke vedno poln kozarec ali veliko steklenico, ker prepogosto pozabim na to, da moram čez ves dan veliko piti, še posebej poleti, ko se temperature tudi ponoči ne spustijo pod dvajset stopinj Celzija.

Koliko vode pa vi spijete na dan? Jaz sem ena izmed tistih, ki mora imeti na dosegu roke vedno poln kozarec ali veliko steklenico, ker prepogosto pozabim na to, da moram čez ves dan veliko piti, še posebej poleti, ko se temperature tudi ponoči ne spustijo pod dvajset stopinj Celzija.

Zato naj bo ta članek opomnik za vse tiste, ki imate podobne težave kot jaz. Ne pozabiti ne hidracijo, strokovnjaki pa priporočajo, da so za žejo najboljši voda, nesladkani čaji, limonada … Čim manj pa moramo posegati po sladkih in gaziranih pijačah, alkoholu. O tem, koliko vode je priporočljivo čez dan spiti, kdaj jo lahko pijemo in kdaj ne, pa obstaja en kup mitov. Dajmo jih skupaj preveriti:


  1. Čez dan bi vsakdo moral spiti 8 kozarcev oziroma prbl. liter in pol vode. Ni res. To je splošno pravilo, ki ga lahko preberemo in slišimo marsikje. Koliko vode potrebujemo, je odvisno od številnih dejavnikov, kot so telesna teža, starost, raven aktivnosti, prehrana in okolje. Pravilo osmih kozarcev je splošna smernica, vendar ni znanstveno podprta za vse ljudi. Vodo lahko dobimo tudi iz hrane (kar 20 % dnevnega vnosa tekočine naj bi dobili preko hrane; poletna hrana, ki vsebuje veliko vode pa je npr. lubenica) in drugih pijač.
  2. Voda z limono na tešče nam pomaga pri hujšanju in čiščenju telesa. Ni res. Pitje vode z limono lahko telesu zagotovi vitamin C in prispeva k boljši prebavi, vendar ni dokazov, da bi imelo poseben čistilni učinek na telo. Voda z limono je lahko del zdrave prehrane, vendar ni čudežni napitek za čiščenje telesa in hujšanje. Če spijemo veliko vode, napolnimo trebuh in s tem dobimo občutek sitosti, kar lahko zmanjša skupni dnevni vnos kalorij. Vendar samo po sebi ne bo povzročilo izgube teže. Pomemben je celosten pristop, ki vključuje zdravo prehrano in redno telesno aktivnost. Sicer pa pozitivno vpliva na telo to, da takoj ko se prebudite, spijete kozarec mlačne vode in tako telesu zagotovite tekočino, ki jo je čez noč izgubilo.
  3. Voda iz plastenke je boljša kot iz pipe. Delno drži. V mnogih državah po svetu je voda, ki jo pijemo iz pipe, strogo regulirana, redno jo pregledujejo, testirajo in zato je tudi varna za pitja. Srečni smo lahko, da je tako tudi pri nas, da ko odpremo pipo, iz nje priteče čista, sveža voda. Seveda obstajajo izjeme, ko je voda iz pipe onesnažena zaradi vremena, naravnih nesreč, popravil na omrežju itd. Takrat jo moramo prekuhati ali izbrati ustekleničeno. Rižanski vodovod na našem območju zagotavlja vodo odlične kakovosti, vendar tu velja opozoriti (predvsem pred pričetkom vročih poletnih dni), da z njo ravnamo varčno – ugasnemo vodo medtem ko si umivamo zobe in roke, milimo telo in lase, za zalivanje vrtov, pranje avtomobilov raje uporabimo deževnico, ob morebitni suši ne polnimo domačih bazenov itd.
  4. S pitjem vode ne smemo pretiravati. Res je. Pretiravanje s pitjem vode, znano tudi kot hiperhidratacija ali vodna zastrupitev, ima lahko resne negativne učinke na zdravje: povečana obremenitev ledvic, neravnovesje elektrolitov, zmanjšana telesna zmogljivost, v hujših primerih pa tudi cerebralni edem oziroma otekanje možganov. Zato nikar ne pretiravajte s pitjem vode, ampak poslušajte svoje telo.
  5. Pitje vode po uživanju sadja povzroči prebavne težave. Res je. Sadje vsebuje sladkor in kvasovke. Pitje vode takoj po uživanju sadja razredči želodčne kisline, kar omogoča rast kvasovk. To lahko vodi do kopičenja plinov in krčev v želodcu, zato je priporočljivo počakati vsaj pol ure po uživanju sadja, preden pijete vodo.
  6. Pitje hladne vode je šok za telo. Delno drži. Strokovnjaki si pri tej trditvi niso enotni. Nekateri zagovarjajo, da bi morali predvsem med in po športni aktivnosti piti hladno vodo, ker s tem ohladimo tudi telo. Spet drugi pa zagovarjajo teorijo, da je hladna voda šok za telo, saj se potem namesto na regeneracijo in prebavo hrane, osredotoči na segrevanje hladne vode na telesno temperaturo. To naj bi mu prihranili s tem, da uživamo mlačno vodo sobne temperature.
Napovedujejo nam toplo, vroče in dolgo poletje. Uživajte, zabavajte se, ustvarjajte spomine, ob vsem tem pa seveda ne pozabite na lastno varnost, zdravje in … hidracijo, saj je naše telo sestavljeno iz kar 60 % vode. Aja, pa ne pozabite sveže vode večkrat na dan ponuditi tudi vašim hišnim ljubljenčkom, ki jim je zaradi goste in dolge dlake še bolj vroče kot nam.

VIR: ObalaPlus