Slovenski gledališki inštitut - Gledališki muzej na Mestnem trgu 17 v Ljubljani bo na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, odprt med 9. in 16. uro. V tem času vas vabimo na brezplačen ogled stalne in občasne razstave.

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip. Razstava 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti.

Stalna razstava HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.Vstop prost! Prijazno vabljeni!
 
VIR: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI)