Priljubljenost Doline rož med gledalci

Zasebni detektiv Taras Birsa, s. p., ki je v Dolini rož svojo kriminalistično značko zamenjal za svobodo, je uspešno razrešil primer Zupet. Z njim je trepetalo kar 574.000 različnih gledalcev.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
21. februar 2022 ob 10:06
Ljubljana - RTV SLO

Sebastian Cavazza kot Taras Birsa, s. p. Foto: Ksaver Šinkar


Kot se za dobro kriminalko spodobi, nas je Dolina rož po vsakem delu pustila v napetem pričakovanju do naslednje nedeljske epizode, da vidimo, ali se je našemu junaku zgodilo kaj hudega. Višji kriminalistični inšpektor Taras Birsa, junak iz Jezera in Leninovega parka, se je v Dolini rož »tega, kar najbolje zna« lotil kot zasebni detektiv. Na videz nepovezani in banalni primeri so dobili epske razsežnosti, saj so lovke segale globoko v sistem, ki bi manj izkušene lahko tudi posrkali. Tarasu so stregli po življenju, kolega, ki je zasedel njegovo delovno mesto, pa mu je cefral živce. Ko sta navidezna nasprotnika združila moči, sta prišla do končnega odgovora in resnice.

Napeto zgodbo je spremljalo kar 237.200 oziroma 12,4 odstotka gledalcev, kar predstavlja 24-odstotni delež vseh gledalcev televizije. Vsaj minuto kateregakoli od treh predvajanih delov pa si je ogledalo kar 574.000 različnih gledalcev, starejših od štirih let. (vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost v živo in z zamikom)


Pikolovskega in hladnega Ahlina igra Saša Tabaković. Foto: Ksaver Šinkar


Za vse, ki si serije še niso ogledali, je ta še nekaj dni na voljo na rtv365.si. V glavni vlogi Tarasa Birse nastopa Sebastian Cavazza, v vlogi Ahlina Saša Tabaković, pretkana Klara Zupet je Iva Krajnc Bagola, kolega kriminalista sta Matej Puc (Osterc) in Gregor Čušin (Brajc), kolegica in prijateljica Tina Lanc je Nika Rozman, Tarasova žena Alenka je Jana Zupančič. Igrajo še Ivo Barišič, Maja Pinterič, Metod Pevec, Ivo Ban, Primož Vrhovec, Gaja Filač in drugi.


Režiser Matevž Luzar z Ostercem (Matej Puc), Brajcem (Gregor Čušin) in Ahlinom (Saša Tabaković) na "prizorišču zločina". Foto: Ksaver Šinkar


Scenarij za Dolino rož so po knjižni predlogi Tadeja Goloba napisali Matevž Luzar, Miha Hočevar in Srdjan Koljević, režiral jo je Matevž Luzar.


Iva Kranjc Bagola kot Klara Zupet; o kanarčku, mački in drugih navezanostih jo lahko slišite pri prebiranju zvočne knjige Dolina rož. Foto: Ksaver Šinkar


Ob koncu televizijske različice Doline rož je pri Založbi kakovostnih programov RTV Slovenija ob podpori Javne agencije za knjigo izšla še zvočna knjiga Dolina rož, ki so jo posneli v Igranem programu programa Ars Radia Slovenija. Prebira jo Iva Kranjc Bagola, režirala jo je Saška Rakef.

S kriminalom sicer še nismo opravili. Ob nedeljah ob 20. uri se na TV SLO 1 z njim ukvarja odvetnica Nika Ogrin s svojimi zavezniki v slovenski kriminalni nadaljevanki V imenu ljudstva.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
Vir foto: Ksaver Šinkar