Predstava klasične šole jahanja, stik z lipicanci in pester program doživetij so na današnji sončen Prešernov dan pritegnili v Kobilarno Lipica več kot tri tisoč obiskovalcev.

Dve predstavi lipiške šole klasičnega jahanja sta bili razprodani, osrednja popoldanska predstava pa je – poleg elegantnih korakov lipicancev – navdušila tudi s krstno izvedbo uglasbene Prešernove pesmi Povodni mož.

Prešernove verze so posebej za Prešernov dan v Lipici uglasbili mednarodno priznani glasbeniki Tinkara Kovač, Tomaž Nedoh in Stefano Bembi ter elegantne korake lipicancev v predstavi prepletli s Prešernovimi verzi in glasbo.

»Tako, kot je Prešeren simbol slovenske identitete in kulture, so tudi lipicanci eden največjih biserov slovenske kulturne dediščine in simbol naše narodne zavesti. V Lipici zanje skrbimo z vso predanostjo in strokovnostjo. Želimo si, da se dobro počutijo, da imajo svoje mesto v srcih Slovenk in Slovencev,« je obiskovalce nagovorila direktorica Holdinga Kobilarna Lipica, mag. Tatjana Vošinek Pucer, in dodala, da se zgodba lipicancev in Lipice na Krasu piše že več kot 440 let.

Vsa ta leta združuje lepoto, moč in pogum. »Povezujejo jo dejanja ljubezni, tradicije in vztrajnosti, ki na prvo mesto postavljajo ljubezen do lipicanskih konj in kraške pokrajine, iz katere beli konji izhajajo. Samo misel na vse rodove konj, na vso predanost generacij ljudi, ki so pustili svoj neizbrisni pečat, na lipiške hraste in travnike, ograje in hleve vzbudi v človeku veliko spoštovanje in odgovornost,« je del zgodbe o najlepših konjih na svetu z obiskovalci delila mag. Tatjana Vošinek Pucer.

Zato so bila vrata Kobilarne Lipica na Prešernov dan že tradicionalno odprta in vstop za obiskovalce prost. Lipica je v sončnem dnevu vabila na vodene oglede in družinska doživetja. Mnoge sta pritegnila Galerija Avgusta Černigoja in Muzej Lipikum, pa tudi vodeni program Spoznaj konja lipicanca in pester otroški program.

V Hotel Maestoso sta – poleg izvrstne kulinarike – vabili dve razstavi, ki bosta na ogled tudi v prihodnjih dneh. Razstava Kras in lipicanci predstavlja izbrana dela likovnih ustvarjalcev, udeležencev 3. Ex-tempora Kras v organizaciji Kulturnega društva Kras, razstava Prosto po Prešernu pa vabi k doživljanju ustvarjalnost učencev Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana.



O krstni izvedbi uglasbene Prešernove pesmi Povodi mož Tinkara Kovač: »Pesem Povodni mož znam tako rekoč na pamet že od otroštva in tako sem se spomnila, da bi bila predstava v Lipici odlična priložnost za to, da ga uglasbimo. 'Spravili' smo ga v fuzijo žanrov od bluza do klasike. S Tomažem Nedohom sva si zamislila, da bi bila flavta prispodoba Urške in saksofon prispodoba povodnega moža, ki Urško zvabi pod vodo, medtem ko Stefano Bembi na harmoniki simbolizira muzikante, ki so pod lip'co igrali in zabavali plesalce na plesu.« Zasedba: Tinkara Kovač: vokal, Tomaž Nedoh: saksofon, Stefano Bembi harmonika 
 



Dogodek je potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za ohranjanje zdravja. Za vstop v Kobilarno Lipica je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.
 

PR in Foto: Kobilarna Lipica