V četrtek, 2. februarja 2023, je v Mestni knjižnici Grosuplje v počastitev slovenskega kulturnega praznika potekala prireditev Prešerno s Prešernom.

Pričetek prireditve je naznanila slovenska himna, obiskovalke in obiskovalce prireditve, podžupana Janeza Pintarja, občinske svetnike, direktorje zavodov, ravnatelje vrtca in osnovnih šol, je nato pozdravila direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Urška Emeršič.

»Kultura je stičišče ljudi in življenja samega. Je to, kako upravljamo z življenjem, ljubeznijo, smrtjo, rojstvom, razočaranji … vse to se izraža skozi kulturo. Vse to so nevidne nitke, ki potrpežljivo tkejo tradicijo, običaje, našo dediščino. Brez poznavanja svoje preteklosti in svoje kulture smo kot drevesa brez korenine, ta pa se hitro posušijo in odmrejo,« je z nami ob slovenskem kulturnem prazniku delila svoje misli. »Ta večer naj bo predan naši bogati kulturni zapuščini in tudi tistemu, ki nas je s svojim ustvarjanjem postavil na kulturni zemljevid Evrope, Francetu Prešernu,« je še dejala in nam zaželela, naj nam ta večer napolni srca in nas navda z optimizmom, da bomo še lažje in še bolj prešerno zakorakali v prihodnost, novim izzivom naproti. »Želim vam lep kulturni praznik

Slavnostno nas je na prireditvi nagovoril podžupan Janez Pintar. Ob razmišljanju o slovenskem kulturnem prazniku so ga misli popeljale v otroška leta, ko mu je mama kdaj dejala, naj se obnaša omikano, krščansko, ko mu je oče razlagal, kaj pomenijo besede olika, omika in kultura. »Olika je to, da se zna človek lepo obnašati navzven, da se zna civilizacijsko obnašati, da zna reči prosim, hvala in oprosti. Omika je že nekaj več, ena stopnja več. Da človek tudi navznoter čuti, danes bi rekli, da že ponotranji, da je včasih potrebno reči tudi prosim, hvala in oprosti. Kaj pa je kultura? Kultura pa je še ena stopnja več. To pa je ena taka posebna stvar, da jo moramo gojiti in negovati,« se je spominjal očetovih besed, ki jih je šele z odraščanjem dobro razumel in videl, da je imel prav. Tudi zato pa se mu zdi pomembno, da znamo prenašati vrednote od starejših na mlajše, jih o čem poučiti, tudi če nas takrat ne razumejo najbolje. Če bo nekdo tisto, kar mu je bilo povedano še kot otrok, razumel šele čez 30 let ali 40 let. To pa je ob tej priložnosti želel deliti tudi z nami.

»Omiko, oliko in seveda kulturo potrebujemo vsi. Potrebujemo jih v vsakdanjem življenju, v šolah, na delovnih mestih, povsod,« je še dejal in tako vsem nam ob slovenskem kulturnem prazniku, šolske počitnice so tudi, zaželel, da bi bili olikani, omikani in kulturni, pa naj bo to na smučiščih ali na cestah. »Življenje bo tako lepše in bolje se bomo razumeli. Potrudimo se. Srečno

Bogat kulturni večer so s petjem, glasbo, recitacijo in plesom prepletli nastopajoči: Vokalna skupina Mlada zarja, učenci Glasbene šole Grosuplje in Glasbene šole Tvoja glasba, folklorna skupina Osnovne šole Šmarje - Sap in recitatorji literarne skupine UTŽO Grosuplje.

Življenje Franceta Prešerna, tudi v njegovih otroških letih, ki jih je preživel na kopanjskem hribu, nam je skozi povezovanje prireditve približal Lovrenc Škoda.

VIR: Občina Grosuplje