Se že veselite dopusta in bi najraje kar danes napolnili kovčke ter se odpeljali daleč stran?

Se že veselite dopusta in bi najraje kar danes napolnili kovčke ter se odpeljali daleč stran?  Nepridipravi se že veselijo dobre bere v domovih, ki jih hitro prepoznajo kot lahke tarče – zanje zaprte  rulete in poln nabiralnik jasno govorijo eno: »Ni nas doma in nismo vešči zaščite.« Prazen dom je  poleg vabila tatovom izpostavljen tudi nevarnostnim požarov, izlivom vode in drugim nezgodam.  Sintalovi varnostni strokovnjaki so pripravili nekaj namigov, da bodo vaše počitnice lahko brezskrbne. 

10 trikov, kako dom in okolico pripravimo na varen dopust 

1. Uredimo okolico: pokosimo travo, umaknimo lestve in druga orodja, ki bi jih vlomilci lahko uporabili  za nečedne namene. 
2. Dogovorimo se z nekom, ki mu zaupamo, za redno praznjenje poštnega nabiralnika, občasno  odpiranje oken, spreminjanje lege senčil in rolet, parkiranje na dvorišču, sušenje perila na balkonu ali  vrtu. 
3. O odhodu obvestimo le osebe, ki jim zaupamo
4. Ne napovedujemo ali nakazujemo svoje odsotnosti na telefonskih odzivnikih, na socialnih omrežjih in  na odzivnikih na spletno pošto. Telefon utišamo, da izven objekta ne bo slišno zvonjenje v prazno. 5. Vredne stvari in večje količine denarja shranimo na varno mesto. Za vsak slučaj fotografiramo nakit,  umetnine in druge vrednejše predmete. 
6. Pred odhodom zapremo ventile za vodo in plin, izklopimo vse uporabnike električne energije in  nikakor ne vklopimo pomivalnega stroja, da opere še zadnjo posodo …  
7. Zapremo vsa okna, tudi strešna, zaklenemo vrata, tudi vrata hišnega dovoza. 
8. Ne puščamo ključev na “skritih” mestih. 
9. Poskrbimo za namestitev časovnih stikal, na katera priklopimo luči, radio ipd., da se ob naključno  izbranem času vklopijo. 
10. Ne pozabimo vklopiti alarmnega sistema. Če ga nimamo, namestimo certificirano začasno prenosno  alarmno napravo, ki si jo lahko v ta namen tudi izposodimo v Sintalu, da je lahko hkrati povezana z  njihovim varnostno-nadzornim centrom, ki se ob alarmu takoj odzove. 

Naj pametni telefon pametno poskrbi za vaš dom 

Poleg zgoraj naštetih napotkov tehnologijo, ki jo imamo ves čas pri roki, uporabimo tudi v korist mirnega  dopusta. »V Sintalu lahko alarmno centralo povežemo z uporabnikovim pametnim telefonom, prek katerega  lahko spremlja stanje svojega objekta, hkrati pa upravlja z nekaterimi funkcijami v njem,« svetuje mag.  Boštjan Kurmanšek, vodja razvoja v Sintalu.

»Na pametnem telefonu v realnem času lahko preverjamo stanje vaših alarmnih sistemov, v živo lahko  spremljamo sliko na kamerah, lahko prižigamo in ugašamo luči ter dvigujemo rolete, zalivamo vrt in upravljamo z ohlajanjem in ogrevanjem, z vsem tem pa pripomoremo k vtisu, da je nekdo doma. Upravljanje  teh sistemov se izvaja prek enostavnih in zanesljivih aplikacij, ki jih v Sintalu namestijo uporabnikom na  pametni telefon. Takšni sistemi so danes vse bolj cenovno dostopni, uporabljajo pa se lahko tudi na drugem  koncu sveta. 

Največja stopnja zaščite in najbolj brezskrben dopust 

»Za varovanje tako stanovanjskih kot drugih objektov je najbolj primerna oblika varovanja fizično-tehnično  varovanje, kar pomeni, da je alarmni sistem povezan z varnostno-nadzornim centrom varnostnega  podjetja in ko alarmni sistem zazna nepravilnost, operater nemudoma pošlje na objekt usposobljene  varnostnike-intervente. Sintalovi varnostniki-interventi so na objektu v izredno kratkem času in ustrezno  ukrepajo 24 ur na dan,« dodaja mag. Boštjan Kurmanšek, vodja razvoja v Sintalu. 

Sintal je edina varnostna družba v Sloveniji, ki ima mrežo intervencijskih skupin razporejeno po vsej Sloveniji,  kar omogoča ustrezno ukrepanje ob alarmu kjerkoli v državi, obenem pa ponuja certificirane začasne  prenosne alarme naprave, ki so povezane z varnostno-nadzornim centrom in ki si jih lahko izposodite – čas  od naročila do montaže in nasvetov za uporabo ne traja več kot 24 ur.  

POVZETEK: 

Vrata in okna s ključavnicami in zapahi predstavljajo minimalno obliko mehanskega varovanja hi še.  Moč mehanskega varovanja se meri v času, ki ga nepridiprav potrebuje, da pride do plena in tudi  zbeži. Vendar pa mehansko varovanje, naj bo še tako trdno, ne zaznava vlomilca; za to je potrebno  namestiti alarmni (protivlomni) sistem, ki zazna nepooblaščen vstop v objekte oz. poskus takega  vstopa. Alarm ima smisel le, če se nanj odzove nekdo, ki je za to usposobljen, in v primeru alarma, ki  ga zazna v varnostno-nadzornem centru, ukrepa z intervencijo. 

Potrebujete več idej ali podatkov za varen dom med počitnicami ali kontakte strokovnjakov za varovanje ali pa  varovanje na splošno? 

Vabljeni na spletno stran www.sintal.si.

VIR: Sintal