Premogovnik Velenje ob koncu leta že tradicionalno v svojo sredino povabi ravnatelje in svetovalne delavce izobraževalnih institucij iz Savinjsko-šaleške regije.

(Velenje, 1. 12. 2023) – Premogovnik Velenje ob koncu leta že tradicionalno v svojo sredino povabi ravnatelje in svetovalne delavce izobraževalnih institucij iz Savinjsko-šaleške regije. Letošnji sprejem je potekal v sredo, 29. novembra 2023. Goste sta sprejela generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec in vodja sektorja Skupnih služb mag. Irena Vodopivec. Predstavila sta delovanje, vizijo podjetja in potencialne razvojne projekte ter s tem zaposlitvene možnosti pred in tudi po letu 2033.

V Premogovniku Velenje se zavedamo pomembnosti izobraževanja za poklice v naši osnovni dejavnosti, saj naši rudarji, strojniki, elektrikarji in drugi zaposleni pri svojem vsakodnevnem delu že vrsto let upravljajo predvsem z mehanizirani ter naprednimi stroji in opremo. Večino upravljata elektronika in avtomatika, pri tem pa so računalniška znanja nepogrešljiva. Vsled temu je izobraževanje in nenehno izpopolnjevanje zaposlenih tako v Premogovniku Velenje kot tudi premogovniških povezanih družbah izjemnega pomena.

V podjetju vseskozi skrbimo tudi za promocijo rudarstva in rudarskih poklicev. Na podlagi tega ob koncu leta že tradicionalno gostimo tudi ravnatelje in svetovalne delavce izobraževalnih institucij, ki jim želimo na ta način še dodatno približati Premogovnik Velenje in jim predstaviti delo v podjetju.
Goste je v premogovniški Zeleni dvorani uvodoma pozdravil generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec, ki je v svojem govoru med drugim dejal: »V Premogovniku Velenje vseskozi negujemo in ohranjamo dobre odnose z izobraževalnimi ustanovami, saj skupaj z njimi že desetletja zagotavljamo ustrezen kader, ki ga pri nas potrebujemo tako v osnovnem procesu pridobivanja premoga kot tudi pri vseh ostalih podpornih delovnih procesih. Nov kader bomo v celotni Skupini Premogovnik Velenje potrebovali tudi v prihodnje – tudi po letu 2033. Pri tem pa močno računamo tudi na pomoč izobraževalnih ustanov, s katerimi vseskozi zgledno sodelujemo. Naši rudarji, elektrikarji, strojniki in drugi izobrazbeni profili so svoja osnovna znanja pridobivali predvsem v okoliških izobraževalnih ustanovah iz Savinjsko-šaleške regije. Upamo in želimo si, da bo tako tudi v prihodnje.«

Goste je nagovorila tudi vodja sektorja Skupnih služb mag. Irena Vodopivec: »Takšna srečanja, kot je današnje, so odlična priložnost, da ravnateljem, svetovalnim delavcem in drugim ključnim predstavnikom izobraževalnih ustanov še nekoliko podrobneje predstavimo naše podjetje, delo pri nas ter našo vizijo in potrebe po kadru. Upamo in želimo si, da boste vašim učencem in dijakom ter njihovih staršem in skrbnikom prenesli del tega, kar ste danes videli pri nas, predvsem pa prenesite informacijo, da bomo pri nas ustrezen in kvalificiran kader potrebovali še vrsto let – glede na naše projekcije, še vsaj petnajst do dvajset let tudi po uradnem zaprtju Premogovnika Velenje.«

Zaradi prehoda Slovenije in EU v brezogljično družbo so se razmere v rudarstvu močno spremenile. Vlada Republike Slovenije je lani januarja sprejela Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Ta določa, da bo Slovenija najpozneje leta 2033 prenehala z rabo premoga za proizvodnjo električne energije. Zaradi tega v Premogovniku Velenje vedno težje zagotavljamo ustrezen kader. Kljub temu se razmeram na trgu nenehno prilagajamo in še intenzivneje skrbimo za promocijo rudarskih poklicev, z možnostjo izobraževanja, štipendiranja in takojšnjega zaposlovanja.

Foto: Slobodan Mrkonjić
 
SREČNO!
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje