Življenjska pot Jožeta Tominška se je v vinogradništvu uradno začela leta 1991. Bil je glavni ustanovitelj in kasneje tudi prvi predsednik Vinogradniško-vinarskega društva Slovenske Konjice, ki je dejavno še danes.

Življenjska pot Jožeta Tominška se je v vinogradništvu uradno začela leta 1991. Bil je glavni ustanovitelj in kasneje tudi prvi predsednik Vinogradniško-vinarskega društva Slovenske Konjice, ki je dejavno še danes.

V obdobju 15-letnega vodenja je društvo popeljal do izjemnih uspehov, zaradi katerih je društvo prepoznavno tako v lokalnem prostoru, kot tudi na nacionalnem in mednarodnem nivoju. Njegova pobuda za izvedbo strokovnih ocenjevanj vin članov društva je pripomogla k dvigu kakovosti vin v širši Dravinjski dolini. Domača vina zdaj uživajo zaslužen ugled in so sinonim za kakovostna slovenska vina. Leta 1993 je na ocenitvi bilo ocenjeno tudi prvo Viteško vino – renski rizling Zlatega Griča.

Bil je aktivno vključen v organizacijo različnih dogodkov in tradicionalnih prireditev ob Podpohorski vinsko-turistični cesti. Aktivno je sodeloval pri tradicionalnih konjiških naznanitvah trgatev, Martinovanjih, dnevih odprtih vrat pri vinogradnikih. Njegova vloga pri promociji lokalnih vinogradniških in turističnih atrakcij je neprecenljiva.

Leta 2008 je v dar prejel potomko najstarejše trte na svetu, modre kavčine z Lenta, ki je bila posajena v Žički kartuziji. Tominšek je v imenu društva prevzel skrbništvo nad to izjemno dediščino, ki jo še danes vzdržuje in promovira s posebno predanostjo. Pri tem mu ob strani ves čas stojijo tudi člani njegove družine, žena Darinka, hči Nuša in vnuk Janej.

Tominšek spada med manjše vinogradnike na Konjiškem in že vrsto let neguje odlična vina. S svojim aktivnim članstvom v VINIS-u je postal pomemben glas malih vinogradnikov, saj je uspešno zastopal njihova stališča. Poleg tega je sodeloval z Vinskimi kraljicami Slovenije, ki so se zaradi njegovega gostoljubja in prijaznosti vedno rade udeleževale dogodkov na Konjiškem. V letu 2013 je bila Vinska kraljica Slovenije domačinka, Neža Pavlič Brečko. H kandidaturi jo je zelo vztrajno in intenzivno vzpodbujal ravno Jože Tominšek, zato mu gre pripisati kar nekaj zaslug za to vseslovensko in mednarodno promocijo konjiškega vinogradništva.

Jože Tominšek je od leta 1999 tudi član Evropskega reda vitezov vina. Novembra 2003 je bil imenovan za Vinskega svetnika, leta 2006 je pridobil naziv Vinskega sodnika, oktobra 2011 pa je postal Vinski vitez. Bil je vodja viteškega omizja za celjsko pokrajino. Danes je vodja Legature, katere naziv Legat nosi od ustanovitve Legature Celje leta 2022. Kot nosilec viteške časti nosi medaljon Signum honoris in je član Sveta Konzulata za Slovenijo.

V letošnjem letu je njegovo življenjsko delo prepoznalo uredništvo lokalnega časopisa Novice pa tudi naša občina, ki mu je podarila srebrni konjiški grb.

PR - OBČINA SLOVENSKE KONJICE

/